(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šeima – mažiausia visuomenės ląstelė, kurioje susiformuoja pagrindinės žmogaus vertybės ir nuostatos. Šiuolaikiniame nuolat besikeičiančiame pasaulyje tradicinės vertybės, kurių viena svarbiausių – šeima, atsiduria didelės grėsmės akivaizdoje. Jaunimo baimė įsipareigoti dėl nuolatinio netikrumo jausmo kelia tokias problemas kaip individų vienatvė, vertybių perdavimas iš kartos į kartą ir kita.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras kartu su Kauno miesto savivaldybės administracija ir kitais partneriais norėdamas atkreipti visos visuomenės dėmesį į šeimą kaip instituciją, organizuoja mokslinę–praktinę konferenciją “Mano šeima – iššūkiai ir galimybės“, kuri vyks 2010 m. lapkričio 15 d., 12 val.

Atsižvelgiant į temos aktualumą prie renginio organizavimo prisidėjo daugybė įstaigų: Kauno miesto savivaldybės administracijos švietimo ir kultūros departamento Švietimo ir ugdymo skyrius, Socialinių paslaugų skyrius, Šeimos santykių institutas, Šeimos centras bei Šeimos klubas „Klotonė“. Visos įstaigos dirbančios ne tik individo, bet ir šeimos labui.

Konferencija skirta ugdymo įstaigų socialiniams pedagogams, seniūnijų socialiniams darbuotojams, visuomenės sveikatos priežiūros specialistams ir kitiems suinteresuotiems specialistams bei paprastiems Kauno miesto gyventojams.

Konferencijos organizatoriai tikisi atkreipti visos visuomenės dėmesį į šeimos institucijos svarbą. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė primena, asmenybės formavimasis ir rengimasis šeimai yra ilgas procesas, kuris prasideda dar prieš žmogaus gimimą. Jau vaikystėje susiformuoja baziniai suvokimai apie šeimą, pareigas ir vertybes. Šiandieninė šeima patiria daug iššūkių, todėl būtina visos visuomenės parama ir konkreti valstybės pagalba.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro išanalizuoti Kauno miesto savivaldybės civilinės metrikacijos biuro duomenys rodo, kad nuo 2007 m. susituokusių asmenų skaičius Kauno mieste mažėja. Jei 2007 m. buvo įregistruota 3038 santuokos, tai 2009 m. beveik 650 santuokų mažiau – 2392. Deja, susituokusių porų skyrybų skaičius taip pat nedžiugina – apie 46 proc. porų išsiskiria. Tai tik patvirtina, jog skyrybos šiuolaikinėje visuomenėje yra viena opiausių problemų.

Sunku išsaugoti šeimą, kai aplinka yra ypač sudėtinga ir kartais net priešiška. Šių dienų šeimą veikia daug išorinių ir vidinių iššūkių:

* globalizacijos iššūkiai, tokie kaip socialiniai (emigracija, susvetimėjimas, didelis tėvų užimtumas…),
* politiniai pokyčiai,
* ekonominiai pokyčiai (bedarbystė,… ),
* technologiniai pokyčiai (kompiuterizacija, internetas, mobiliųjų telefonų paplitimas ir kt.).

Daugelis mokslinių tyrimų patvirtina, kad nuoseklus tėvystės įgūdžių ugdymas yra būtinas siekiant sušvelninti visuomenės pokyčių sukeltas problemas. Vaikų psichinė sveikata priklauso didžiąja dalimi nuo tėvų gebėjimų. Konferencijos organizatoriai tikisi, jog pasidalinę patirtimi ir žiniomis ras būdų, kaip šeima galėtų susidoroti su kylančiais iššūkiais bei pasinaudoti galimybėmis.

Atsižvelgiant į konferencijos iškeltas aktualias šeimos kaip institucijos įvaizdžio stiprinimo problemas, konferencijos metu dalyviai turės galimybę diskutuoti, siūlyti savo sprendimus kylančioms problemoms ir būdus, kaip derėtų pasinaudoti galimybėmis. Užtikrinant darbų tęstinumą, konferenciją „Mano šeima – iššūkiai ir galimybės“ vainikuos priimta rezoliucija.

Konferencija vyks 2010 m. lapkričio 15 d. (pirmadienį) 11:30 val., Laisvės al. 96, Kaune, Kauno miesto savivaldybės Didžiojoje salėje. Konferencijos pradžia 12 val.

Konferencijos programa

11:30-12:00 Dalyvių registracija.

12:00-12:30 Iškilmingas, šventinis konferencijos atidarymas, sveikinimai.

12:30-12:40 Muzikinis pasirodymas. Kauno A. Kačanausko muzikos mokyklos moksleivių programa.

12:40-13:00 Vaiko ir tėvų santykiai: epidemiologinių Lietuvos moksleivių tyrimų duomenys. Habil. dr. prof. Apolinaras Zaborskis, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas Medicinos akademijos Biomedicininių tyrimų instituto Socialinės pediatrijos laboratorijos vedėjas.

13:00-13:20 Nacionalinis susitarimas dėl šeimai palankios aplinkos. Rimantas Jonas Dagys, Lietuvos Respublikos seimo narys, socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas.

13:20-13:40 Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro veikla stiprinant šeimos institucijos įvaizdį visuomenėje. Rasa Vaitkienė, Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė.

13:40-14:00 Naujos pagalbos galimybės šeimai. Roma Šerkšnienė, Šeimos santykių instituto direktorė.

14:00- 14:20 „Tėvų akademija“: novatoriška Kauno patirtis tėvų švietime. Eurika Stankevičienė, Kauno miesto savivaldybės švietimo ir ugdymo skyriaus vyresnioji specialistė, Saulė Šerėnienė Martyno Mažvydo vidurinės mokyklos vyresnioji socialinė pedagogė.

14:20-14:40 Šeima–gyvenimo mokykla. Kunigas Kęstutis Genys, Kauno kunigų seminarijos prefektas.

14:40-15:30 Diskusija. Konferencijos rezoliucijos pristatymas.

15:30-16:00 Konferencijos pažymėjimų įteikimas. Konferencijos uždarymas.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: