© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Sprendimas nekompensuoti nuo 2010 metų sumažintų tėvystės pašalpų neprieštarauja Konstitucijai, trečiadienį nutarė Konstitucinis Teismas (KT). Tėvystės pašalpa mokama tėvui mėnesį po vaiko gimimo.

KT pripažino, kad pagrindiniam šalies įstatymui neprieštarauja Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinasis įstatymas, kuris nenustatė įsipareigojimo kompensuoti sumažintas pašalpas.

KT pabrėžė, kad tėvystės pašalpa yra terminuota finansinė parama, mokama vieną mėnesį nuo vaiko gimimo ir priklausanti nuo valstybės bei visuomenės išgalių.

“Dėl tėvystės atostogų metu teikiamos finansinės paramos prigimties, terminuoto pobūdžio ir tikslinės paskirties įstatymų leidėjas, valstybėje susidarius itin sunkiai ekonominei, finansinei padėčiai mažindamas šios paramos dydį taip, kad nebūtų paneigta teisės į šią paramą esmė, pagal Konstituciją neturi pareigos nustatyti jos kompensavimo”, – pranešė KT.

Teismas konstatavo, kad tėvystės pašalpų sumažinimas nevertintinas kaip diskriminacinis, juo nepaneigta teisės į tėvystės pašalpą esmė.

Pernai gruodį Konstitucinis Teismas nutarė, kad tėvystės pašalpa turi būti apmokestinama pajamų mokesčiu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: