(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Zebras yra baltas, stiklinė yra pusiau pilna, kiaušinis buvo pirmiau už vištą, būti, – atsakymus į kiekvienam anksčiau ar vėliau kylančius klausimus pateikia trečiasis Tarptautinis Kauno kino festivalis, šiemet startavęs su šūkiu „Kinas, kuris atsako į klausimus”.

Iki spalio 11 dienos Kaune, o spalio 12-18 dienomis Vilniuje vyksiantis festivalis kviečia žiūrovus kiną vertinti kaip susimąstyti skatinantį meną bei kartu su filmais kelti klausimus ir ieškoti atsakymų į juos.

„Kinas, kuris atsako į klausimus” – tai kvietimas sąmoningai žiūrėti, apdairiai rinktis filmus, neieškoti vien pramogos, analizuoti ir savaip interpretuoti matytas kino juostas. Juk filmas nesibaigia nubėgančiais titrais – gerą filmą išsinešame iš kino salės ir jis gyvena kartu su mumis mintyse kaip prisiminimas, atradimas ar tiesiog susižavėjimą keliantis kūrinys”, – teigia Tarptautinio Kauno kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė.

„Žiūrovai festivalio programoje ras platų kino juostų pasirinkimą: vieniems mūsų rodomi filmai leis akimirkai atsiplėšti nuo kasdienybės, kitus sužavės estetiškais vaizdais, treti tikrai susiras filmus, kurie kalba apie juos dominančias temas – muziką, meną, keliones, prisitaikymą, augimą, sapnus. Ir kiekvienas patvirtintų, kad šie filmai kitokie, nes jie atsako į klausimus, – sako Tarptautinio Kauno kino festivalio programos sudarytojas Tomas Tengmarkas. – Belieka kiekvienam pasiruošti savo klausimą, į kurį atsakymą galės sužinoti žiūrėdami filmus.”

Festivalyje besidarbuojantys savanoriai šią idėją pavertė pramoga: Kauno kino teatre „Romuva”, kuriame rodoma pagrindinė festivalio programa, įrengtas „Klausimų-atsakymų” stendas – jame festivalio lankytojai dalinasi rūpimais klausimais. Tokia klausimų ir atsakymų erdvė tarnauja ir kaip pačių žiūrovų recenzijos – stende palikti žiūrovų klausimai perteikia filmų dvasią, auditorijos nuotaiką.

Savaitės viduryje Tarptautinis Kauno kino festivalis toliau kviečia kino mylėtojus į nesustojančią gero kino karuselę, kurioje – pašėlusi muzika, eksperimentinė socialinė realybė, meno mįslės ir islandų humoras.

Festivalio programos „Visos mūzos” juosta „Architektūros pajauta” pradės trečiadienio filmų popietę. Filme pristatomi šiuolaikiniai architektūros projektai, susieti socialinės realybės, kur pastatai tarnauja visiems mūsų gyvenimo poreikiams tenkinti. Ar architektūra gali sukonstruoti erdvę, kuri būtų tarpininkė tarp žmogaus kūno ir idėjos? Atsakymas – gyvas trimatis koliažas „Architektūros pajauta”.

Jautriausias žiūrovų sielos stygas trečiadienį suvirpins muzikinis filmas „Pašėlęs derinys. Artūro Raselo portretas” – vizualiai užburiantis kompozitoriaus, dainų atlikėjo, kūrėjo, violončelininko ir prodiuserio Artūro Raselo portretas, sukurtas prieš netikėtą jo mirtį nuo AIDS (1992-aisiais). Tai itin jausminga ir verianti širdį istorija.

Apdovanojimus Europos kino festivaliuose skinantis Sólveigos Anspach filmas „Tuoj grįšiu” Kauno kino festivalio programoje – trečiadienį, jau sutemus, 18.45 val. Islandų komedija pasakoja, kaip keturiasdešimtmetė dviejų vaikų mama „žolytės” prekeivė pogrindžio poetė Ana Hallimsdottir nori mesti narkotikų verslą. Tačiau ji nepraleidžia progos pasipelnyti parduodama telefoną, kurio atmintyje – lojalių klientų telefonų numeriai. Istorija įsibėgėja kai Ana užkabina užrašą „Tuoj grįšiu” ir išeina susitikti su potencialiu pirkėju.

Tikslią festivalio programą skaitykite www.kinofestivalis.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: