© Andriaus Lelkaičio nuotr.

Sakoma, kad turint „gerą“ draugą, priešų nereikia. Šį posakį patvirtina TS-LKD įtakingiausių politikų žaidimas su violetine minia. Pasekmė – 100 tūkstančių galimų konservatorių rėmėjų atidavė savo simpatijas septyniems politiniams telefoniniams sukčiams.

Gal po dešimties dienų jų bus dar kokie trys? Tai 7,98 proc. balsų, kuriuos galėjo gauti konservatoriai. O ką daro, pavyzdžiui, europarlamentaras V. Landsbergis? Draskosi drabužius ir pila sau ant galvos pelenus? Ne. Jis puola Darbo partiją ir jos lyderį. Nors konservatoriai ne kartą bandė su tuo lyderiu susitarti.

Pilti sau pelenus ant galvos turėtų visi be išimties Lietuvos politikai, 20 metų valdę Lietuvą. Tokia galinga parama visai šutvei buvusių nusikaltėlių, buvusių kagėbistų, buvusiems sisteminiams politiniams broileriams ir prokuratūros vis gaudomai nesugaudomai teismo sprendimų nevykdančiai veikėjai, turėtų sudrebinti politikų visuomenę. Jie turėtų savęs paklausti, kaip atsitiko, kad tiek daug nekenčiančių Lietuvos atsirado, tiek daug tamsumo ir cinizmo.

Čia pateikiu vieno FB bičiulio Aleksander Butrimovič kelias mintis, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį. Nes jose sudėtos visos šitokio kultūrinio, teisinio, moralinio nihilizmo priežastys.

„Įdomi situacija: kai VRK išbrokuoja tam tikrą skaičių parašų, remiančių kandidatą rinkimuose registravimo etape, tada toks kandidatas negali dalyvauti rinkimuose. Tačiau jau partijų kandidatų sąraše esantis kandidatas „su šleifu“ vis tiek dalyvaus rinkimuose. Įsivaizduokite, kad kriminalinė gauja nusprendė dalyvauti rinkimuose į Seimą: vieni jų slepia teistumą, kiti yra įtariamieji baudžiamosiose bylose.

VRK prokuratūros prašymų panaikina dešimčiai asmenų teisinį imunitetą, dar penkis leidžia suimti, o penkiolika išbraukia iš kandidatų sąrašo. Tačiau tokia partija vis tiek gali dalyvauti rinkimuose. O patekus tokiai „partijai“ į Seimą, teks sudaryti parlamentines komisijas dėl šių asmenų teisinio imuniteto panaikinimo.

Ar šito mums reikia? Siūlau inicijuoti įstatymą, draudžiantį partijai, kurios sąraše yra daugiau nei 15 kandidatų, kuriems gali būtų panaikintas teisinis imunitetas dėl baudžiamosios atsakomybės, dalyvauti rinkimuose.

Ir dar. Lietuvoje įsitvirtina kitas fenomenas: partijoms vadovauja teisti ar nusikaltimais įtariami partijų vadovai. Siūlau, jei partijai vadovauja (priešrinkiminiame etape) teistas asmuo dėl sunkių nusikaltimų ar įtariamas padaręs tokį, partijai sustabdyti teisę dalyvauti rinkimuose. Juk į kariuomenę, į policiją arba kitą valstybinį darbą nepriimami teisti ar nusikaltimais įtariami asmenys.

Bet į aukščiausią valdžią galima? Ir šie recidyvistai ar prokuratūros persekiojami asmenys, įsigiję teisinį imunitetą, gaus priėjimą prie slaptos informacijos, valstybės jėgos institucijų. Kaip čia išeina dabar?“

Ir tikrai šiame kontekste keistai atrodo socialdemokratų labai jau ankstyvas puolimas į glėbį Darbo partijai, kai tos partijos galimai rimtus rinkiminės kampanijos metu padarytus nusižengimus tiria Generalinė prokuratūra. O ir rinkimai tik įpusėjo, todėl jų baigtis net nėra nežinoma. Nekantrumas politikoje veda į klystkelius ir taktines klaidas.

Taip, į neviltį pilietį varo nesiskaitymas su politiko etika, su Konstitucija. Klausimas: ar tiko TS-LKD politikams kištis į vykstančią teisminę bylą? Kuri dar ir akivaizdžiai naudojama ciniškais politiniais sumetimais žmonių, kurių nepadorumas bado akis? Ir, pragmatiškai, nevertybiškai šnekant, ar vertėjo mokėti tokią kainą?

Ar norėtumėte šiuos „politikus“ pakviesti prie pietų stalo? Pasirodyti su jais kultūringoje, išsilavinusių žmonių aplinkoje? O gal TS-LKD ruošiasi su savo sukurtu monstru „Drąsos kelias“ apsikabinti vienoje koalicijoje? Juk nesibodėjo jie šito siekti ir su R. Paksu, ir su V. Uspaskichu? Tai ko dabar verkiama krokodilo ašaromis dėl V. Uspaskicho siekio tapti ministru pirmininku? Juk demokratija, ar ne taip?

Net ir mūsų žiniasklaida, sudariusi puikiausias sąlygas „nušvisti“ žmonėms, iš kurių protingas žmogus niekada nepirktų arklio, didžiuojasi esanti demokratijos saugas. Tai kodėl tas demokratijos saugas, pavyzdžiui, LTV ar „Lietuvos ryto“ televizija nesukūrė laidų, kuriose būtų buvę pristatomi visų partijų, kandidatuojančių į Seimą, odiozinių veikėjų portretai su visa savo praeitimi ir dabartimi?

Juk žmonės turi „Teisę žinoti“ už ką balsuoja. Dabar tie veikėjai buvo pristatomi taip, lyg jie būtų visiškai normalūs demokratiją ir teisinę valstybę pripažįstantys ir išpažįstantys politikos grandai ar naujokai, prie kurių nežinia dėl ko kimba kažkokios prokuratūros ar archyvuose besirausiantys sąžiningi valstybės tarnautojai.

Tokia yra nereali reali Lietuvos politikos tikrovė, europarlamentare V. Landsbergi. Besivadovaudami trigubais standartais jos nepakeisime.

Originalus įrašas tinklaraštyje Vinokuras.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: