(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Prie Nevėžio upės Kauno rajone įsikūrę trys dvarai – Kačiūniškės, Raudondvaris ir Žemaitkiemis-Babtynas – birželio 11 d. solidžiai prisistatė visuomenei ir žurnalistams. Vos po dešimt kilometrų vienas nuo kito nutolę dvarai ne tik siekia išsaugoti ir atkurti savitą jų vietovės aurą bei kultūrinį paveldą, bet ir pasiryžę svetingai atverti turistams bei meno mylėtojams savo lobynus. Babtyno-Žemaitkiemio dvaras jau išgarsėjęs įdomia motociklų kolekcija ir retais senovinės technikos pavyzdžiais, VšĮ „Raudondvario dvaras” žengia pirmuosius žingsnius, kurdamas meno inkubatorių buvusiose dvaro arklidėse, o VšĮ „Kačiūniškės dvaras”, perėmęs seserų benediktinių sukurtą dvasią, stengiasi atkurti šios vietos sakralumą ir atverti ją lankytojams.

Dainininkės Dianos Tiškovaitės, jaunojo gitaristo iš Babtų Antano Svetulevičiaus, ne vieno tarptautinio akordeonistų konkurso nugalėtojo Laimono Salijaus atliekami kūriniai, iliuzionisto Rolando Kančiausko rankose balandžiu virstančios margaspalvės skarelės, Tomo Žukausko rankomis sukurtas Kačiūniškės dvaro maketas iš sūrio, renginio dalyvių akyse gimstanti dailininkės Ievos Liesytės ir floristo Modesto Vasiliausko suknelė ant modelio kūno šiltą vasaros popietę skambėjo tarsi įspūdinga dvarų veiklos preliudija.

„Raudondvario, Kačiūniškės ir Babtyno-Žemaitkiemio dvarai artimi ne tik savo geografine padėtimi, juos jungia ta pati upė. Man labai patiko ir nedavė ramybės Kauno rajono savivaldybės mero pirmosios pavaduotojos Nijolės Kliučienės išsakyta mintis, kad šie dvarai tarsi trys žemuogės suvertos ant smilgos. Tada ir gimė mintis surengti koncertinį-pramoginį renginį, kuriame būtų pristatyti visi trys dvarai kaip vientisas kultūros ir turizmo traukos centras”, – dalijosi mintimis renginio organizatorė, VšĮ „Kačiūniškės dvaras” direktorė Lina Galdikienė.

Pirmasis Kauno rajone iniciatyvos atstatyti dvarą ėmėsi Mindaugas Šventoraitis. Dvarą prie Babtyno kaimo XVI a. pastatė Šiukštos. Vėliau dvaro šeimininkai keitėsi. Pirmieji dvaro rūmai ir kiti pastatai buvo mediniai, todėl daug kartų rekonstruoti ir perstatyti. Apie 1730-uosius Babtyno dvaras išaugo į mūrinius pastatus ir tapo reprezentaciniu pastatu. Rūmai buvo didingi, su dviejų aukštų frontonu, balkonais antrame aukšte, 28 kambariais ir gynybiniu bokštu. Labiausiai dvaras nukentėjo karo metais. Pokariu jam buvo kolūkio kontora, daugiabuti namas. 1999 m. dvarą įsigijęs M. Šventoraitis ėmėsi jį restauruoti. Dvaro pastatus ir aplinką savininkas restauruoja pagal išlikusią ikonografinę medžiagą. Atkuriami ne tik statiniai, bet ir želdiniai, gėlynai, medžių alėja, dvaro teritorijos kampus ženklinę koplytstulpiai. Dabar svirne ir kluone eksponuojama reta senovinė technika, motociklų kolekcija. Dvare gaivinamos ir muzikavimo tradicijos, nuo 2003 m. vyksta Pažaislio muzikos festivalio koncertai, dailininkų plenerai.

Menų inkubatoriaus idėją brandina VšĮ „Raudondvario dvaras”. Šiuo metu jau prasidėję dvaro pastato rekonstrukcijos darbai vėliau persikels į arklides, kuriose ir įsikurs menų inkubatorius. Parengtas menų inkubatoriaus projektas šalyje tarp 15 projektų buvo įvertintas kaip geriausias. Pirmas žingsnis įgyvendinant šią idėją žengtas, kai Kauno rajono savivaldybė pasirašė bendradarbiavimo sutartis su Kauno valstybiniu dramos teatru, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriumi, Lietuvos chorų sąjungos Kauno skyriumi. 2009 m. rudenį Garliavos meno mokyklos auklėtiniai ir Naujų idėjų kamerinio orkestro vadovas Gediminas Gelgotas bendru projektu įrodė, kad globojami ir profesionalų ugdomi jauni menininkai ir kūrėjai gali išaugti į pasaulinio lygio talentus.

Kultūrinio gyvenimo atgimimą Raudondvario pilyje liudija ir festivalis „Pilies šventė”, vaikų festivalis „Pilies aitvarai”, užmegztos gražios romansų vakarų tradicijos, tapybos, fotografijos, tekstilės bei gėlių parodos. Po rekonstrukcijos centriniame dvaro pastate įsikurs Kauno rajono civilinės metrikacijos skyrius, taigi rajono jaunavedžiai iškilmingai santuokos ceremonijai bus kviečiami į ištaigingą dvaro salę. Be to, ieškoma būdų, kaip ateityje, atkūrus dvaro atmosferą, įkūrus viešbutį bei kavinę, šią erdvę susieti ir su vandens pramogomis.

Jauniausias iš pristatytųjų Kauno rajono dvarų – Kačiūniškės dvaras, kuris, pasak VšĮ „Kačiūniškės dvaras” direktorės, nėra įprastas dvaras, bet vienuolynas. 1850 m. buvo įteisintas seserų benediktinių palivarkas su daugiau kaip 97 dešimtinėmis žemės. Kačiūniškių dvaro sodybą sudarė 2 kiemai, sodas, kapinės ir 10 trobelių: seserų gyvenamasis namas – rūmai, trijų aukštų pastatas, statytas 1929 m. Pirmame aukšte buvo virtuvė ir sandėliai, antrame – koplyčia, trečiame – kambariai ir vonios. Mūrinis dviejų aukštų šeimynos namas su požemiais pastatytas 1931 m. Tuo metu buvo pastatyta ir medinė klėtis, klojimas, kiaulidė, medinė daržinė. Šiuo metu išlikę tik rūmai, tarnų namas ir svirnas. Bendradarbiaujant su vienuolėmis, ketinama atkurti šios vietos sakralumą. Pilies pastate ir apžvalgos bokšte ketinama organizuoti nedidelius koncertus, parodas, menininkų plenerus, įrengti konferencijų ir seminarų salę. Planuose vietos yra ir svečių namams, ir senovinių valčių bei upinių žvejybos reikmenų muziejui. Pradėjęs kultūrinę veiklą, Kačiūniškės dvaras gražiai įsilies į Raudondvario ir Žemaitkiemio-Babtyno dvarų grandinę, nusidriekusią Nevėžio pakrante.

Kauno rajono savivaldybės inf.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: