Džo Baidenas / JAV prezidento archyvo nuotr.

Išrinktasis JAV prezidentas Džo Bidenas pirmąją koronaviruso vakcinos dozę gavo tiesioginiame eteryje. Tai – viena iš priemonių parodyti JAV visuomenei, jog skiepai nuo šio viruso yra saugūs. D.Bidenas skiepijosi tą pačią dieną, kai antroji vakcina, gaminama kompanijos „Moderna“, atvyko į Jungtines Valstijas ir prisijungė prie „Pfizer“ vakcinos. „Nenoriu užbėgti įvykiams už akių, bet noriu parodyti Amerikos žmonėms, jog skiepytis šia vakcina yra saugu“, – aiškino savo sprendimą D.Bidenas. Išrinktasis prezidentas ir jo žmona Jill dėkoja įstaigos, kurioje jie buvo skiepijami, darbuotojams. Tikimasi, kad išrinktoji viceprezidentė Kamala Harris su vyru pirmąją skiepų dozę gaus kitą savaitę.

Tuo tarpu Kongresas paskelbė 900 milijardų JAV dolerių priemonių paketą, skirtą nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusiai ekonomikai paremti. Tai didelis skaičius, tačiau šių pinigų nepakaks, todėl D.Bidenas iškart pasakė, jog tai „tik pradžia“.

Vis dar einantis pareigas JAV prezidentas Donaldas Trumpas, norėdamas išvengti administracinės veiklos sustabdymo, pasirašė laikiną biudžeto įstatymą. Apie tai pranešė Baltieji rūmai po to, kai D.Trumpas penktadienį pasirašė įsakymą, leidžiantį Kongresui pasiekti dvišalį susitarimą dėl 900 milijardų ekonominės pagalbos plano.

Štai kas įeina į pagalbos paketą:

„Pinigai iš sraigtasparnio“ (Helicopter Money)

Antrasis tiesioginių išmokų etapas yra vienas iš kertinių elementų. Iš viso bus išmokėta 166 milijardai dolerių. Asmenims, uždirdantiems iki 75 tūkst. JAV dolerių per metus, išmokos sieks iki 600 dolerių, o poroms, uždirbančioms iki 150 tūkst. per metus – iki 1200 JAV dolerių. 13 milijardų numatyta tiesioginėms išmokoms, pirkimams ir paskoloms, skirtoms ūkininkams. Tai pat numatyta 25 milijardų dolerių pagalba būstų nuomai ir sąskaitoms apmokėti bei pratęsti iškeldinimo moratoriumą iki sausio 31 dienos.

Bedarbio išmokos

Bus skirta papildoma 300 dolerių per savaitę dydžio subsidija kai kurioms bedarbių kategorijoms.

Kova su badu

Dar 13 milijardų bus skiriama kovai su badu, maisto bankų finansavimui ir maisto pagalbos programai, skirtai universiteto studentams. Taip pat tikimasi, kad Kongresas praeitų metų kovą patvirtintą 10 milijardų dolerių paskolą USPS pašto tarnybai pavers negrąžinama paskola. Smulkaus verslo apsaugos programai bus skiriama 284 milijardai dolerių, o į šią kategoriją bus priskiriamos ir ne pelno siekiančios organizacijos, laikraščiai, televizija, nepriklausomi teatrai bei kultūros įstaigos. Taip pat bus taikomos mokesčių lengvatos namų statyboms mažas pajamas gaunančioms šeimoms bei tiems darbdaviams, kurie savo darbuotojų neatleidžia, bus skiriama finansinė parama mokant už sergančius darbuotojus.

Mokyklos ir universitetai

Numatoma skirti 82 milijardus dolerių švietimo įstaigoms. Šie pinigai bus naudojami apmokėti šildymo ir vėdinimo sistemoms, kurių dėka bus stabdomas infekcijų plitimas. Transporto sektorius sulauks apie 45 milijardų dolerių, iš kurių 15 milijardų keleivių vežėjams, 2 milijardai oro uostams, po milijardą oro linijų rangovams bei geležinkelio bendrovei „Amtrak“.

Vakcina

Vakcinų skirstymui užtikrinant, kad jos „būtų nemokamos visiems“, numatyta skirti 30 milijardų dolerių. Dar 4 milijardai skiriami tarptautiniam aljansui kovai su koronavirusu.

Prieiga prie interneto

7 milijardai dolerių bus skirti amerikiečiams užtikrinti prieigą prie interneto, iš jų 3,2 milijardo numatomi mažas pajamas gaunančioms šeimoms ir 1,9 milijardo skiriama tam, kad būtų pakeistos technologijos, keliančios pavojų nacionaliniam JAV saugumui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: