Sergejus Filinas (kairėje) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vienas pagrindinių Didžiojo teatro baleto solistų prisipažino užsakęs šios vienos garsiausių pasaulyje trupės meno vadovo užpuolimą ir dabar jam gresia kalėjimas iki 12 metų, trečiadienį pranešė Maskvos policija.

Pavelas Dmitričenka, vienas pagrindinių trupės šokėjų, pasirašė rašytinį prisipažinimą. Tokius pačius prisipažinimus pasirašė du kiti bylos įtariamieji. Visi jie buvo areštuoti antradienį, per dramatišką Sergejaus Filino užpuolimo tyrimo atomazgą.

“Aš suorganizavau šį užpuolimą, bet ne tokiu mastu, kokiu jis įvyko”, – sakė P.Dmitričenka, kurio nufilmuotą prisipažinimą trečiadienį parodė televizija “Rossija 24”.

“Priežastį visą aprašiau protokole”, – pridūrė jis.

Kartu su dviem kitais kaltinamaisiais prieš teismą jis turės stoti ketvirtadienį.

Sausio mėnesį 42 metų S.Filinui, kuris anksčiau buvo Didžiojo teatro šokėjas, užpuolikas į veidą šliūkštelėjo rūgšties, kuri jam nudegino veidą ir akių ragenas. Dabar jis grumiasi dėl savo regėjimo ir visam laikui gali likti sužalotu veidu.

Po virtinės Maskvoje per dvi savaites atliktų akių operacijų S.Filinas išvyko toliau gydytis į Vokietiją; jo reabilitacija gali užtrukti mėnesius.

Didžiajame teatre tikimasi, kad jis galės sugrįžti į darbą iki vasaros, kai trupė turi pasirodyti Londone.

Žiaurus išpuolis taip pat sukėlė didžiausią Didžiojo teatro skandalą nuo pat jo įkūrimo 1776 metais, išsklaidė išorinį šios baleto trupės spindesį ir atskleidė įnirtingas vidaus kovas bei pavydą.

Policija, neskelbdama daug detalių, nurodė, kad “nusikaltimo motyvas buvo priešiški asmeniniai Pavelo Dmitričenkos santykiai su Sergejumi Filinu, kurie buvo susiję su jų darbu”.

Dienraštis “Moskovskij komsomolec” rašė, jog P.Dmitričenka buvo pasipiktinęs tuo, kad jo draugei, balerinai Anželinai Voroncovai S.Filinas neskirdavo svarbių vaidmenų.

Pavel Dmitrichenko bolshoi.ru archyvo nuotr.

Šaltinis policijoje naujienų agentūrai “Interfax” sakė, kad įtariamiesiems gali grėsti kaltinimai sąmokslu pakenkti kito žmogaus sveikatai. Už tai skiriamos kalėjimo iki 12 metų bausmės.

P.Dmitričenka nepriklauso pustuziniui trupės primarijų – pačių pagrindinių šokėjų vyrų, bet yra vienas iš pagrindinių solistų, kurie hierachijoje stovi vienu laipteliu žemiau.

Jis išgarsėjo pagrindiniu vaidmeniu neseniai atnaujintame Jurijaus Grigorovičiaus balete “Ivanas Rūstusis” pagal Sergejaus Prokofjevo muziką.

P.Dmitričenkos “meniniai sugebėjimai yra labai riboti, jau nekalbant apie jo fizines savybes”, – vienoje kandžioje recenzijoje rašė dienraščio “Kommersant” baleto kritikė Tatjana Kuznecova.

Kaip nurodoma Didžiojo teatro interneto svetainėje, kovo 16 dieną P.Dmitričenka turėjo šokti Piotro Čaikovskio balete “Miegančioji gražuolė” – ironiška, bet nekalto pavadinimo Mėlynojo paukščio rolę.

Vasario mėnesį interviu žurnalui “Snob” Didžiojo teatro generalinis direktorius Anatolijus Iksanovas sakė, kad S.Filino užpuolimą įkvėpė vienas pagrindinių šokėjų Nikolajus Ciskaridzė.

Nikolajus Ciskaridzė Wikimedia Commons archyvo nuotr.

“Dėl to konkretaus nusikaltimo jo nekaltinu, bet kaltinu Nikolajų eskalavus situaciją teatre, darius psichologinį spaudimą teatro darbuotojams ir vadovybei, Filinui, man pačiam ir mokytojams”, – sakė jis.

Kaip nurodo “Moskovskij komsomolec”, N.Ciskaridzė mokė P.Dmitričenkos draugę A.Voroncovą, kuri tapo jo protežė.

Panašiai kaip hitu tapusiame filme “Juodoji gulbė” (Black Swan), A.Voroncovos šalininkai kaltino S.Filiną neskiriant jai pagrindinių vaidmenų, pavyzdžiui, Odetos-Odilijos iš “Gulbių ežero” ir taip niekais leidžiant jos talentą.

Tai savo ruožtu išprovokavo piktą ginčą su P.Dmitričenka, rašė laikraštis, kuris taip pat nurodė, kad prieštaringai vertinamas N.Ciskaridzė teatre turi tik du mokinius – A.Voroncovą ir itin talentingą jauną šokėją Denisą Rodkiną.

29 metų P.Dmitričenka, gimęs Maskvoje, garsaus Moisejevo ansamblio šokėjų šeimoje, priklausė Didžiojo teatro kolektyvui nuo 2002 metų ir šį mėnesį turėjo šokti balete “Miegančioji gražuolė”.

S.Filino padėjėja kėlė prielaidą, kad P.Dmitričenka pernelyg įsijautė į savo vaidinamus personažus.

“Neabejotina, kad Dmitričenka nuolat visiems grasindavo, tarsi išties būtų Ivanas Rūstusis arba (baleto “Gulbių ežeras”) piktasis genijus – šiuos vaidmenis jis atlikdavo giliai įsijausdamas ir su aiškiu malonumu”, – sakė padėjėja Diliara Timergazina.

Neseniai duodamas interviu dienraščiui “Večerniaja Moskva”, P.Dmitričenka gyrė caro Ivano Rūsčiojo valdymą, per kurį Rusija tapo imperija, išsiplėtusia į Aziją.

“Ivanas Rūstusis yra stipri asmenybė … tuo metu vyko daug karų, o mes tebejaučiame naudą dėl (caro) griežtų priemonių”, – teigė šokėjas.

2011 metais duotame interviu P.Dmitričenka taip pat sakė, kad “teatras griūna be diktatūros, ypač baletas”, tačiau save vadino neklusniu baleto mokyklos mokiniu.

“Mėtydavau petardas į mokytojus – tačiau balete reikalinga drausmė, – jis sakė naujienų portalui “Častnyj korrespondent” 2011-ųjų vasarį. – Surimtėjau tik sulaukęs 16 metų.”

P.Dmitričenka pasakojo, kad tėvas norėjo, jog jis taptų ledu ritulininku. Tačiau motina jį įtikino dalyvauti atrankoje į baleto mokyklą, kai P.Dmitričenkai buvo septyneri metai, pažadėjusi pavaišinti j saldumynais.

“Nesu karjeristas ir iš tikrųjų netgi ne baleto fanatikas. Tiesiog šiuo metu šokti man malonu, – portalas citavo jo žodžius. – Manau, kad gyvenime turi daryti tai, kas patinka – jeigu tai netrukdo kitiems.”

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: