Donaldas Trumpas užsiminė apie kandidatavimą 2024 metų JAV prezidento rinkimuose. EPA-ELTA nuotr.

Pranešta, jog skandalais pagarsėjusio buvusio JAV prezidento D. Trumpo paskyra yra pašalinta iš socialinio tinklo „Facebook“ mažiausiai dviems metams – iki 2023 metų sausio 7 dienos.

„Facebook“ sustabdė D. Trumpo paskyras po sausio 6-osios sukilimo JAV Kapitolijuje, kuomet prezidentą palaikantys asmenys šturmavo Kapitolijų, tokiu būdu rodydami savo nepasitenkinimą dėl 2020-iais metais įvykusių prezidento rinkimų.

Praėjus kelioms savaitėms po įvykio, „Facebook“ perdavė draudimą savo priežiūros valdybai teigdami, jog atsižvelgiant į sustabdymo svarbą „valdybai svarbu peržiūrėti draudimą ir priimti nepriklausomą sprendimą“. Nepriklausoma priežiūros valdyba gegužės mėnesį nusprendė palaikyti bendrovės pasirinkimą stabdyti D. Trumpo paskyras socialiniuose tinkluose, savo sprendime pažymėdami, jog „Facebook“ turi iš naujo įvertinti savo moderavimą politinių lyderių kalboms ir aiškiai išdėstyti taisykles visuomenei bei nustatyti, kiek laiko yra tinkama sustabdyti vartotojus.

Šis dviejų metų sustabdymas neleis D. Trumpui naudotis „Facebook“ ir „Instagram“ paskyromis – šis „Facebook“ sprendimas buvo agresyviausias veiksmas prieš D. Trumpą per jo ketverių metų kadenciją. „Facebook“ atstovų teigimu, buvusio prezidento socialinių tinklų paskyros bus atkurtos tik tuo atveju, jeigu „rizika visuomenės saugumui sumažės“.

Technikos giganto generalinis direktorius M. Zuckerbergas savo „Facebook“ įraše teigia: „Mes manome, kad rizika, leidžianti prezidentui toliau naudotis mūsų paslauga šiuo laikotarpiu yra tiesiog per didelė.“ Net jeigu buvusiam prezidentui bus leista grįžti į socialinius tinklus, jam grės „griežtas sparčiai didėjančių sankcijų rinkinys“, kuris būtų taikomas pažeidus vartotojų taisykles.

Savo biuro išplatintame pranešime D. Trumpas kritikavo tokį „Facebook“ sprendimą, pavadindamas šį veiksmą įžeidimu savo rinkėjams ir teigdamas, jog 2020 metų prezidento rinkimai buvo suklastoti. Be to, gegužės 29 dieną vykusio Šiaurės Karolinos valstijos Respublikonų partijos suvažiavimo metu D. Trumpas pareiškė, jog grįš į rinkimų mūšio lauką. Buvęs prezidentas taip pat pabrėžė, jog planuoja tęsti keletą mitingų birželio ir liepos mėnesiais, jog išlaikytų savo unikalią politinę poziciją ir 2024 metais vėl galėtų siekti prezidento posto.

Telefoninio interviu metu buvusio prezidento patarėjas J. Milleris sakė: „Jei prezidentas jaučiasi esantis geroje pozicijoje, manau, kad yra didelė tikimybė, kad jis tai ir padarys.“ Pats D. Trumpas „Fox News“ žurnalisto S. Hannity paklaustas apie sugrįžimą į rinkimus atsakė: „Aš žiūriu į tai rimtai. Labai rimtai.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: