multimedia.europarl.europa.eu archyvo nuotr.

Trečiadienį europarlamentarai pritarė tam, kad ES prisijungtų prie Stambulo konvencijos, skirtos smurto prieš moteris prevencijai, siekdami užbaigti konvencijos ratifikavimo ES procesą.

2011 m. Stambule priimta Europos Tarybos konvencija nustato tarptautinius kovos su smurtu prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos standartus. Praėjus šešeriems metams po to, kai ES pasirašė Stambulo konvenciją (2017 m.), ji nebuvo ratifikuota, nes kai kurios valstybės ES Taryboje atsisakė tai padaryti. 2021 m. spalį ES Teisingumo Teismas pateikė nuomonę, kad konvencijos sudarymui ES vardu nebūtinas visų ES valstybių pritarimas, nes dėl to sprendžiama kvalifikuota balsų dauguma. Be to, atkreiptas dėmesys, kad ES prisijungimas apima tokias sritis kaip prieglobstis, teisminis bendradarbiavimas baudžiamosiose bylose ir ES institucijų bei viešojo administravimo įsipareigojimai.

Šių metų vasarį Europos Parlamentui (EP) paraginus įsiklausyti į teismo nuomonę, ES Taryba galiausiai sutarė užbaigti konvencijos ratifikavimą ir perdavė ratifikavimo dokumentus EP.

Atsižvelgdami į tai, EP nariai pritarė ES prisijungimui prie Stambulo konvencijos kiek tai susiję su prieglobsčiu ir teisminiu bendradarbiavimu baudžiamosiose bylose (464 balsai už, 81 prieš, 45 susilaikius) bei su ES institucijų ir viešojo administravimo įsipareigojimais (472 balsai už, 62 prieš, 73 susilaikius).

ES prisijungimas prie Stambulo konvencijos nereiškia, kad visos ES valstybės narės ratifikavo konvenciją – jos vis dar turėtų tai padaryti nacionaline tvarka. Europarlamentarai yra paraginę šešias konvencijos dar neratifikavusias ES valstybes – Bulgariją, Čekiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą ir Slovakiją – nedelsiant tai padaryti.

EP pranešėjas Łukasz Kohut (Socialistai ir demokratai, Lenkija) pažymėjo: „Smurtas lyties pagrindu yra didžiausia kasdieninė neišspręsta problema Europoje. Kas trečia moteris ES arba 62 mln. moterų yra patyrusios fizinį ir/ar seksualinį smurtą. Gana! Stambulo konvencija yra veiksmingiausia priemonė kovai su smurtu lyties pagrindu, nes ji nustato konkrečius įsipareigojimus. Konvencijos ratifikavimas padės Europoje apsaugoti moteris ir mergaites.“

EP pranešėja Arba Kokalari (Europos liaudies partija, Švedija) pridūrė: „Džiaugiuosi, kad ES galiausiai imasi būtinų veiksmų moterų saugumui ir teisėms užtikrinti. Po dešimtmetį trukusio Europos Parlamento raginimo ES ratifikavo Stambulo konvenciją ir užtikrino aukštus prevencijos ir kovos su smurtu lyties pagrindu standartus.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: