Džo Baidenas / Kandidato kampanijos nuotr.

Iškart po prezidento rinkimų JAV abu kandidatai buvo įsitikinę pergale, nors rezultatas dar nebuvo aiškus. Dabartinis prezidentas Donaldas Trampas trečiadienio rytą (vietos laiku) socialiniame tinkle „Twitter“ kalbėjo apie „didelį laimėjimą“ ir apkaltino savo politinius oponentus bandymu „pavogti rinkimus“. Džozefas Baidenas sakė: „Mes tikime, kad mes einame laimėti šių rinkimų”. Demokratas paragino savo šalininkus būti kantriems – gali praeiti šiek tiek laiko, kol rezultatas bus tikras tarp jo ir D.Trampo. „Tai dar ne viskas, kol nebuvo suskaičiuoti visi balsai“, – pabrėžė Baidenas savo gimtajame mieste Wilmingtone, Delaveryje.

Po to kai demokratų kandidatas Džo Baidenas užsitikrino svarbią pergalę svyruojančiose Mičigano ir Viskonsino valstijose ir garantavo sau 253 Rinkikų kolegijos balsus paaiškėjo, kad iki pergalės visai netoli. Kanddatas surinkęs 270 arba daugiau rinkikų balsų laimi rinkimus. Tačiau po to laukti liko net kelias dienas. Paštu siųsti balsai skaičiuoti itin lėtai. Po atkaklios kovos Džo Bidenui pavyko pelnyti persvarą Pensilvanijos valstijoje ir aplenkti D. Trumpą užsitikrinus 20 rinkikų iš šios valstijos Džo Bidenas jau pelno 273 rinkikų kolegijos balsus.

Kreipdamasis į amerikiečius Džo Bidenas žadėjo užbaigti Donaldo Trumpo eros politikos „visuotinį, negailestingą ir nesibaigiantį karą“.

Prezidento rinkimai

Po ilgos rinkimų nakties rezultatai vis dar tebebuvo laukiami keliose JAV valstijose, įskaitant ypač karštus ginčus dėl Vidurio Vakarų.

Kol dar nebuvo aiškūs galutiniai rinkimų rezultatai, ryškėjo tendencija, jog daugumoje iš 50 JAV valstijų ir Vašingtone dabartinis prezidentas Donaldas Trampas vėl pasiekė daugumą Oklahomoje, Tenesyje ir Kanzase, o Baidenas laimėjo Niujorke, Ilinojuje ir Kalifornijoje.

Jungtinių Valstijų piliečiai antradienį (lapkričio 3-ią dieną) buvo pakviesti rinkti prezidentą, 435 rūmų atstovų narius ir maždaug trečdalį iš 100 Senato vietų. Be to, daugelyje valstijų vyko regioniniai balsai. JAV prezidentas renkamas ne tiesiogiai, o rinkėjų susirinkime – rinkimų kolegijoje (JAV netiesioginių dviejų pakopų rinkimų sistema, kuria išrenkami du aukščiausi federaliniai pareigūnai – JAV prezidentas ir JAV viceprezidentas). Kas laimės daugumą valstybėje, gauna visus tos valstybės rinkėjus, kurių skaičius priklauso nuo gyventojų skaičiaus.

Vienintelės daugumos balsavimo sistemos išimtys yra Meinas ir Nebraska, kur rinkėjai pasiskirsto rezultatui proporcingai. Bet tai vargu ar yra reikšminga, nes šiose dviejose valstijose gyvena mažiau nei du milijonai gyventojų, todėl jų išsiunčiama kur kas mažiau nei, pavyzdžiui, daugiausiai gyventojų turinčioje Kalifornijos valstijoje.

Džo Baidenas ir Kamala Harris / Kandidato kampanijos nuotr.

Taip buvo ir per prezidento rinkimus 2016 m., kai Hillary Clinton kandidatavo prieš Donaldą Trampą. D.Trampas laimėjo 2,8 mln. balsų arba 2,09 proc. mažiau balsų nei Clinton. Vis dėlto rinkimų kolegijoje už D.Trumpą balsavo 306–232 rinkėjai ir taip pat jis sugebėjo laimėti gausiai apgyvendintas valstybes, kuriose buvo daugiausia rinkėjų.

Senate susilpnėjo demokratų viltis dėl daugumos valstybių rūmuose. Keliose valstybėse jiems nepavyko nuversti dabartinių respublikonų valdžios atstovų. Kaip ir reikėjo tikėtis, demokratai laimėjo vieną vietą ir prarado vieną. Iki šiol respublikonai užėmė daugumą – 53 iš 100 Senato vietų.

JAV politinės partijos ir jų atstovai

JAV politinėje sistemoje dominuoja dvi partijos – respublikonai ir demokratai. Išrinktasis prezidentas visada priklauso vienai arba kitai partijai. JAV prezidentas renkamas kas ketverius metus. Pagal konstituciją jis gali valdyti daugiausiai dvi kadencijas. Prezidentas bus inauguruotas sausio 20 d.

Respublikonai – konservatyvioji partija, priskiriama liberalesnei ekonominei krypčiai, kuriai šiais metais atstovavo dabartinis JAV prezidentas Donaldas Trampas, besitikintis būti perrinktas antrai kadencijai.

Kandidato kampanijos nuotr.

Demokratai – centro kairės politinė partija gerokai liberalesnė už respublikonus, palaikanti tos pačios lyties santuokas, moterų teisę į abortus, aktyviai pasisakanti prieš rasinę diskriminaciją. Šiuose rinkimuose demokratams atstovęs Džo Baidenas, savo karjerą pradėjo nuo advokato profesijos ir tapo jauniausiu senatoriumi JAV istorijoje. Vėliau ėjo užsienio reikalų komiteto bei pirmininko pareigas, Barakas Obama net du kartus pasirinko šį politiką viceprezidentu.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: