© Wikimedia Commons nuotr.

1979 m. gruodį Sovietų Sąjungos kariai įžengia į Afganistaną. Tuo pat metu naftos kaina bareliui laikėsi ties 101 JAV dolerio riba. Aukšta barelio kaina bei nauji naftos telkiniai Vakarų Sibire Sovietų Sąjungai atnešė beprecendentį pelną. Tačiau vietoj taupymo režimo SSRS valdžia pingus paskyrė užsienio reikalų politikai bei importiniam maistui. Po septynerių metų, į valdžios krėslą atėjus perestroikos poltikos vykdytojui Michailui Gorbačiovui, barelio kaina nukrito iki maždaug 30$ – tai buvo 1/3 sumos, lyginant su 1979 m. naftos gavybos kaina.

Įdomus sutapimas: Sovietų Sąjungos agresijos metais kainos už barelį buvo aukštos, o kai ta pati Sovietų Sąjunga pradėjo demokratizuotis ir atsiskleisti Vakarams, kaina už barelį krito. Ryšys tarp naftos kainos ir SSRS vidaus ir užsienio politikos agresijos nėra naujiena: nenašios ekonominės sistemos laikais naftos ir dujų eksportas sudarė 67% SSRS eksporto.

Panašus ryšys tarp karinės agresijos ir naftos kainos išliko ir griuvus SSRS – jos tradicijų tęsėja Rusija, nusprendusi eiti rinkos ekonomikos sąlygomis, kaip pagrindinį eksporto šaltinį taip pat eksportavo naftą ir dujas. 2000 metais į Rusijos prezidento postą atėjus Vladimirui Putinui, vienas naftos ir dujų barelis prilygo 25$. Tuo metu Putinas palaikė gerus ryšius su JAV bei neprieštaravo NATO plėtrai Baltijos šalyse, o po rugsėjo 11-osios įvykių atrodė, kad Rusija juda link narystės NATO. Po septynerių metų, naftos kainai už barelį pakilus iki 105$, Rusija įsiveržė į Gruziją. Santykiai su JAV pablogėjo. Dėka paskui sekusios pasaulinės ekonominės krizės, kaina už barelį sumažėjo iki 67 JAV dolerių, o Rusija, nors ir nesėkmingai, bandė įtikti Barako Obamos pasiūlytam susitaikymui.

Pastarieji du metai buvo paženklinti atsinaujinančios Rusijos grėsmės protrūkiu. Kai Rusija užpuolė Rytų Ukrainą, ir okupavo Krymą, barelio vertė buvo kiek daugiau nei 100$. Tačiau kritus kainai, Putinas netapo draugiškesniu Vakarams. 2015 rugsėjį Rusija mankštino savo karinius raumenis Sirijoje. Antskrydžiai iš Rusijos pusės Sirijoje tebevyksta juos grindžiant Bašaro al-Asado gynyba nuo antivyriausybinių organizacijų sukilimų. Rusijos įtaka naftos turtingame regione gretai patyrė įtampą savuose tarptautiniuose santykiuose, kai lapkričio pabaigoje Turkijoje buvo numuštas vienas iš Rusijos naikintuvų.

Kai vis didėja Rusijos karinė plėtra, o naftos kaina už barelį siekia rekordines mažumas, labai tikėtina, kad panašus santykis tarp karinės agresijos ir naftos kainos laikysis dar ilgai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: