Andrew M. Cuomo / © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Niujorko valstijos gubernatorius Andrew M. Cuomo, vienas ryškiausių JAV Demokratų partijos veidų, apkaltintas seksualiniu priekabiavimu prie savo padėjėjos, kuri taip patarinėjo sveikatos politikos klausimais.

Administracijos postą gruodį palikusi moteris kaltina Cuomo priekabiavus prie jos praeitą vėlyvą pavasarį, karo su Covid-19 pandemija piko metu.

Pasak panelės Benet, kuriai yra 25 metai, pats nejaukiausias nutikimas įvyko birželio penktą dieną, kuo met jai teko būti Kuomo kabinete, valstybinėje kongreso įstaigoje, kartu su kaltinamuoju.

Esą vyras jos klausinėjo apie asmeninį gyvenimą, moters požiūrį į amžiaus skirtumą santykiuose, ar yra monogamiška (santykiaujama su vienu partneriu), o pats teigė yra atviras santykiams su merginomis, kurios yra panašaus amžiaus į Benet. Tokius žodžius ši interpretavo kaip atvirą pasiūlymą užmegzti santykius.

Negana to, Gubernatorius skundėsi merginai, kad jautėsi vienišas pandemijos metu, net negali „nieko apkabinti“. Taip pat klausė jos, ką šioji paskutinį kartą yra apkabinusi.

Bandydama išsisukti iš dviprasmiškai skambančio klausimo, Benet paatviravo, kad pasiilgsta apsikabinimų su tėvais. Toks atsakymas vyriškio netenkino, mintis pratęsta: „Ne, turiu omenyje, iš tiesų apsikabinusi?“

 

Andrew M. Cuomo © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nėra teigiama, kad Kuomo bandė liesti savo padėjėją. Tačiau tai akivaizdžiai maža paguoda. Tokius klausimus sveikatos patarėja komentavo taip: „Supratau, kad gubernatorius nori permiegoti su manimi, pasijaučiau labai nejaukiai ir išsigandau. Galvojau, kaip nuo to išsisukti ir supratau, jog tai tikriausiai yra mano karjeros pabaiga“.

Papasakojus apie savo nuogastavimus gubernatoriaus personalo vadovui Džil Des Rosiers, greičiau nei po savaitės buvo perkelta į priešingą Kapitolijaus pusę, nei yra vyro kabinetas, gavo naujas pareigas. Pasidomėjus ar vyksta tyrimas, mergina atsakė:

Atsisakiau minties pareikšti kaltinimus. Esu laiminga naujose pareigose ir noriu judėti toliau“.

Pats Cuomo teisinosi, kad jam atrodė, jog elgiasi tinkamai, it mentorius, niekada nebandė suartėti su mergina: „Niekada nesielgiau netinkamai“.

Paplitus žiniai apie priekabiavimą Niujorko Valstybės Asamblėja paskelbė, kad pradės apkaltos tyrimą. Demokratų partijos iš Valstybės Legistratūros (įstatymų leidimo politinis organas) ir Niujorko kongreso delegacija paragino gubernatorių atsistatydinti, mat tikima, kad jis „nebėra tinkamas tęsti savo pareigas“.

Panelei Benet teko palikti savo pareigas praeitą rudenį, pykdama dėl susiklosčiusių aplinkybių, ji sakė: „Net jo buvimas netoliese mane dusino. Tikėjausi, kad atsigausiu, tačiau tai buvo labai naivu“.

Net po visų incidentų mergina toliau dirbo atsidavusi, nenorėjusi leisti, kad įvykiai gadintų jos darbo santykius. Tačiau nutiko priešingai: „Išmokau, kad viskas ne taip vyksta“.

Nesiliaujantys raginimai atsistatydinti išprovokavo rimtą Cuomo atsaką:

Kaip kad esu sakęs anksčiau, ir esu tvirtai įsitikinęs, mano administracija visada buvo atvira. Moterys gali bet kada išeiti į viešumą ir būti išgirstos. Ir aš tai tikrai skatinu. Bet taip pat noriu pasakyti aiškiai: vis dar lieka tiesos klausimas. Aš nedariau to, kuo esu kaltinamas. Viskas.

Nespekuliuosiu dėl žmonių galimų motyvų, bet galiu jums patvirtinti, kaip buvęs generalinis prokuroras, kuris matė begales tokių situacijų. Dažnai atsiranda įvairiausių motyvacijų, kad būtų sukurpti kaltinimai. Būtent todėl būtina žinoti tikrus faktus prieš priimant sprendimą.

Šiuo metu 2 tyrimai jau yra pakeliui. Niekas labiau nenori, kad jie įvyktų kuo greičiau, nei aš. Tegul ištiria. Nesiruošiu ginčytis, jūs esate žiniasklaida. Ne taip reikia aiškintis šias situacijas. Į rimtus kaltinimus turėtų būti žiūrima rimtai. Tiesa?

Būtent todėl jie vadinami „rimtais“. Kaip kad esu sakęs Niujorkiečiams daug kartų, yra faktai ir yra nuomonės, o aš visada juos atskirdavau.

Kai darau pasitarimus, paaiškinu faktus ir tik tada pateikiu nuomonę. Bet jie yra per daug skirtingi konceptai. Politikai, kurie nežino nei vieno fakto, bet drįsta formuoti išvadas ir nuomones, mano atžvilgiu yra nerūpestingi ir net pavojingi. Niujorko žmonės neturėtų pasitikėti politiku, kuris priima poziciją nežinodamas jokių faktų ar aplinkybių. Tai, mano draugai, yra politikos dugnas.

Politikai apsiima pozicijas dėl įvairiausių priežasčių, įskaitant praktiškai naudingus sumetimus, ir paklūsta spaudimui. Bet žmonės žino skirtumą tarp to, kuris žaidžią politiką, paklūsta „atšaukimo“ kultūrai ir to, kuris paklūsta tik tiesai“.

Pakalbinti demokratų partijos atstovai su Cuomo nesutinka, kaltina vyrą puolant partijos narius. Visus, kurie drįsta skatinti ir prašyti gubernatorių atsistatydinti yra vadinami „neatsakingais“.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tačiau negalima nuneigti to fakto, kad gubernatorius vis dėl to yra užsitarnavęs pagarbą ne veltui. Kai Covid-19 virusas išplito Amerikoje, Niujorko miestui teko bene didžiausias smūgis. Laimei, gubernatorius vykdė masinius testavimus, gerokai daugiau nei kituose miestuose. Kasdien testuojant po daugiau nei 150 tūkstančių testų per dieną, sekti ligos plitimą buvo lengviau.

Vienu metu šis miestas buvo Amerikos Covid-19 centru. Šiuo metu situacija kiek pagerėjusi, mieste fiksuotų atvejų skaičius yra apie 55 tūkstančius.

Politikas su virusu susitvarkė taip sklandžiai, kad net buvo nominuotas tarptautiniam „Emmy“ apdovanojimui.

Tiesa, pastaruoju metu vyras yra kaltinamas dėl nesusitvarkymo su situacijomis slaugos namuose. Esą visa jo administracija slėpė tikruosius skaičius. Pasirodo, kad nuo viešumos buvo nuslėptos net 13 tūkstančių mirčių, kai oficialiai teigta, kad mirė vos 8 tūkstančiai. Priskaičiuojant mirtis ir iš kitų įstaigų, ne tik slaugos namų, mirčių skaičius šokteli iki 15 tūkstančių.

Dėl šių skaičių slėpimo kai kurie politikai siunta: „Andrejus Kuomo turi būti apkaltintas ir patrauktas į teismą, jei įrodymai patvirtins, kad tai buvo slepiama nuo visuomenės“ – teigė Niujorko „GOP“ organizacijos pirmininkas Nikas Langvortis.

Kaip teigia pats Cuomo, pasirodo, kad buvo norėta ir ketinta paviešinti mirčių statistiką tokią, kokia šioji yra, tačiau negalėta, nes buvo per daug tuometinio darbo ir buvo susidurta su buvusio prezidento, Donaldo Trumpo, federalinio tyrimo apribojimais.

Tai viso labo buvo pajėgumų problema. Atminkite, mes stengėmės suvaldyti pandemiją, visi tai darė, ir užduotis numeris vienas buvo išgelbėti kuo daugiau gyvybių“ – ramiai aiškina gubernatorius Cuomo. ir užbaigia: „O tirti net nėra ką“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: