Aleksejus Navalnas / EPA-ELTA nuotr.

Rusijos tyrimų komitetas pradėjo naują bylą prieš įkalintą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną ir dar aštuonis jo artimiausius sąjungininkus, kurie jau išvykę iš šalies. 

Vasarį į kalėjimą patekusiam A. Navalnui, kuriam skirta 1,5 m. laisvės atėmimo bausmė, atsižvelgiant į naujus kaltinimus dėl vadovavimo ekstremistinei organizacijai, kalėjime dar gali tekti praleisti iki 10 m. 

Opozicijos veikėjas kartu su buvusiu jo politinio tinklo vadovu Leonidu Volkovu ir buvusiu jo „Kovos su korupcija fondo“ vadovu Ivanu Ždanovu kaltinami sukūrus ir vadovavus „Kovos su korupcija fondui“, kurio veikla birželio mėnesį buvo uždrausta, pripažinus jį „ekstremistine“ organizacija.

Tiek L. Volkovas, tiek I. Ždanovas, šių metų pradžioje iš šalies išvyko vengdami baudžiamojo persekiojimo dėl kitų kaltinimų.

A. Navalnas kaltinamas „Kovos su korupcija fondo“ įkūrimu 2014 m. „siekiant pakeisti Rusijos federacijos konstitucinės sistemos pagrindus, sukeliant grėsmę visuomenės saugumui ir Rusijos Federacijos vientisumui, įkūrus ir vadovavus ekstremistinei bendruomenei.“

Kriminalinės bylos dėl dalyvavimo ekstremistinėse bylose taip pat pradėtos prieš vieną svarbiausių A. Navalno sąjungininkių Liubov Sobol bei tokius aktyvistus, kaip Georgijų Alburovą, Ruslaną Šavedinovą, Večeslavą Gimadi, Pavelą Zelenskį ir Rustemą Muliukovą.

Kovos su korupcija fondo“ operatorius P. Zelenskis jau atlieka 2 m. laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų ekstremizmo populiarinimu Internete. 

Rusijos tyrimų komitetas pranešime teigė, kad A. Navalno biuras bei „Kovos su korupcija fondo“ interneto svetainės, įskaitant ir „YouTube“, „Twitter“, „Instagram“ ir „Facebook“, buvo naudojami populiarinant kriminalinę veiklą internete.  

Balandį, Rusijos tyrimų komitetas pradėjo bylą prieš A. Navalną, L. Volkovą, I. Ždanovą dėl pelno nesiekiančios organizacijos įkūrimo, kuri pažeidžia piliečių teises.

Prieš uždarant organizaciją šiais metais, „Kovos su korupcija fondas“ tapo žinomas šalies mastu dėl atliktų tyrimų išsiaiškinti apie tariamus Rusijos elito slepiamus turtus.

Sausį, „Kovos su korupcija fondo“ sukurtas dokumentinis filmas apie prezidento Vladimiro Putino tariamus milijardo dolerių vertės rūmus ant Juodosios jūros kranto padėjo įžiebti per visoje šalyje vykusius protestus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: