Diktatorius Vladimiras Putinas lanko vaikus Karaliaučiuje / Kremlin.ru nuotr.

Kai Rusija pradėjo savo nesėkmingą karinę kampaniją Ukrainoje, daug kas pasikeitė agresoriaus šalyje. Pasikeitimai tikrai ne į gerą – pasitraukė šimtai tarptautinių įmonių, užgriuvo ekonominės sankcijos, keliavimų apribojimai. Putino režimas, atrodo, dar geba sėkmingai plauti smegenis didžiumai tautiečių ir įtikinti, kad karas Ukrainoje yra būtinas. O kaip pasiekti pačius jautriausius Rusijos piliečius – vaikus? Atsakymas paprastas – paveikiant ugdymo pamokas.

Daugeliui girdėta, kad Vladimiras Putinas rugsėjo pirmosios proga skrido į Kaliningrado sritį su tikslu pasveikinti mažuosius moksleivius. Sėdėdamas prieš vaikus Rusijos prezidentas kalbėjo ne apie mokslo svarbą, o apie karinės kampanijos svarbą ir siekė teisinti agresiją.

„Anti-rusiškas anklavas buvo pradėtas kurti šiandieninės Ukrainos teritorijoje, tai yra grėsmė mūsų šaliai. Ten kovojantys mūsų vyrai gina ne tik Donbaso, bet ir Rusijos gyventojus.“

Toks kreipimasis į mokinius buvo jau anksčiau suplanuota Putino iniciatyva, pirmoji „svarbaus pokalbio“ programos dalis. Šioji programa ir visas jos turinys yra skirti skatinti patriotizmą, o apie šią „programą“ kiek anksčiau paskelbė Švietimo Ministerija kiek anksčiau šiais metais.

Šie „svarbūs pokalbiai“ susidarys iš kelių temų, kurias Kremlius labai nori indoktrinuoti moksleivius. Žinoma, svarbiausia tema yra Maskvos vadinama „specialioji karinė operacija“ Ukrainoje, bus kalbama ir apie „mirtį už tėvynę“ kaip apie didžiausią vertybę. Taip nurodė Mokslo ministras Sergėjus Kravtsovas per konferenciją balandžio mėnesį.

Ne visiems patiko tokios naujienos. Leidinyje „Moscow Times“ mokytojai ir tėvai išreiškė susirūpinimą dėl tokios propagandinės inovacijos, o vienas teisininkas net svarstė, ar tai yra legalu.

Neteisinga yra pasakoti vaikams apie karinę operaciją Ukrainoje. Mano nuomone, vaikai nėra tinkama auditorija aptarti politikos klausimus.“ – teigė Aleksandra, penktokų mokytoja Maskvoje.

Kassavaitiniai „svarbūs pokalbiai“ yra vienas iš keleto pokyčių Rusijos mokyklose per karą Ukrainoje, taip Kremlius siekia sutelkti palaikymą „karinei operacijai“.

Kitas pokytis yra taip pat propagandinio tipo: kiekvieną pirmadienį bus privaloma iškelti Rusijos vėliavą ir giedoti valstybinį himną.

Tačiau iš visų pokyčių būtent minėtieji „svarbūs pokalbiai“ sukėlė didžiausią pasipiktinimą tėvų ir mokytojų gretose.

Mokytojai sakė, kad ir tėvams galima ten lankytis… Aš lankysiu juos, bent jau pirmąjį, nes esu susirūpinęs“ – teigė vienas iš tėvų.

Mums pasakė, kad jeigu mums, tėvams, nepatiks turinys, bus galima parašyti atsiliepimą direktoriui, kad vaikas galėtų nelankyti“ – antrino kitas.

Turinys, kuris buvo viešai paskelbtas Švietimo Ministerijos rodo, kad „svarbūs pokalbiai“ yra programa, skirta vaikus supažindinti su Kremliaus pasaulėžiūra.

Rusijos trečiokams bus aiškinama, kad „mirtis už tėvynę yra svarbiau už gyvenimą“, šalia to bus mokoma apie nacionalinius didvyrius, pavyzdžiui, Jurijų Gagariną. O vyresnių klasių moksleiviai bus mokomi tiesiogiai apie karinės operacijos Ukrainoje detales, tarkime apie generolą Aleksandrą Romanovą, kuris įviliojo Ukrainiečių karus į užminuotą lauką. Žinoma, bus mokoma ir apie tai, kad „karinė vakarų pagalba sukelia didesnį negu būtina mirčių skaičių“.

Štai kaip tokius pokyčius komentavo Kremliaus propagandistas Vladimiras Solovjovas:

Mes esame geriausia šalis. Ne dėl to, kad gyvename geriau už kitus. Ne dėl to, kad mūsų gyvenimo trukmė ilgiausia. O dėl to, kad Rusijos pilietis visada yra pasiruošęs mirti dėl aukštesnio tikslo.“

Nors dalis mokytojų ir tėvų nesutinka su „svarbių pokalbių“ programa, garsiai apie tai kalbėti nedrįsta dėl anksčiau Rusijoje priimto įstatymo. Pagal jį, bet koks karo kritikavimas gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę ir kalėjimo iki 15 metų. Nuo vasario mėnesio jau keliolika mokytojų sulaukė pasekmių dėl anti-karinio požiūrio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: