© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jeigu Škotijos nacionalistų partija laimės daugumą Parlamente kitais metais, galimai bus rengiamas antrasis škotų referendumas dėl nepriklausomybės, sako Škotijos vyriausybės vadovė Nicola Sturgeon. Duodama interviu Euronews, nacionalistų partijos lyderė išskyrė dvi situacijas, kuriose galėtų įvykti naujas balsavimas.

Pirmoji – referendumas įvyktų tuo atveju, jeigu Didžioji Britanija išstotų iš Europos Sąjungos prieš Škotijos žmonių valią. Sturgeon pripažino, kad norėtų, jog Jungtinė Karalystė pasiliktų ES, bet priešingu atveju Škotija gali atsiskirti.

„Europos Sąjungos referendume aš ginčysiuos, kad Jungtinė Karalystė turėtų likti, nes manau, kad tai yra dauguma mūsų interese“ – sako Sturgeon. „ Aš pareiškiau, jog tuo atveju, jei referendume būtų nubalsuota teigiamai, Škotija atsiskirtų, nes būtų nemažai  žmonių, kurie sakytų „ Pala! Mes nenorime būti atskirai nuo ES, todėl turime apsvarstyti galimybę tapti nepriklausoma jos nare“.

Antroji – jeigu SNP (Škotijos nacionalistų partija) pažadėtų naują nepriklausomybės referendumą savo manifeste Škotijos rinkimuose ir laimėtų daugumą. „ Pirmiausia, partija turi pasiūlyti naują nepriklausomybės referendumą manifeste. Ar tai būtų SNP ar kita partija, bet greičiausiai tai bus SNP. Bet tada žmonės turi balsuoti už tą manifestą. Ir jie turi balsuoti pakankamai gausiai, kad suteiktų tai partijai daugumą Škotijos parlamente“ – teigia Škotijos vyriausybės vadovė.

„Aš negaliu paskirti referendumo ar nepriklausomybės Škotijos žmonėms. Tai  visada bus sprendžiama demokratišku būdu“ – priduria.

Pirmajame referendume dėl nepriklausomybės 2014-ųjų Rugsėjį Škotijos žmonės su 55,3 proc. balsų nusprendė likti Jungtinės Karalystės sudėtyje.

Sturgeon žada Škotijai svaresnį balsą Parlamente

Škotijos nacionalistų lyderė galbūt ir neturi tokios įtakos Darbo koalicijoje kaip tikėjosi, tačiau, nepaisant to rinkimai jai buvo didžiulė pergalė. 2014-ųjų Lapkritį Škotijos Parlamentas išrinko Sturgeon kaip savo lyderę. Savo ruožtu ji žada, kad Škotijos balsas taps labiau girdimas.

„Manau, „istorinis“ yra vienas iš tų žodžių, kuris dažnai pervertinamas,“ – sako ji. „Struktūrinė Škotijos politikos platforma pasikeitė,“. „Mes matome pokyčių Parlamento politikoje, kurių niekada nematėme anksčiau istorijoje. Akivaizdu, yra didžiulis pokyčių noras Škotijoje ir labai, labai stiprus troškimas, kad Škotijos balsas būtų labiau girdimas“

„Stipresnis balsas Škotijai reikštų stipresnį balsą naujai, geresnei ir progresyvesnei Parlamento politikai,“ – teigia ji.

Dabar Sturgeon turi tvirtą mandatą Škotijoje, kuris kol kas išlieka Jungtinėje Karalystėje. Bet jei D. Britanija nuspręstų išstotų iš ES, labai panašu, kad Škotija atsiskirtų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: