Aleksandras Druekas (39) ir Andy Huynhas (27)

Praėjusią savaitę Rusijos remiami separatistai sulaikė du už Ukrainą kovojusius amerikiečius savanorius, kaip skelbia Rusijos valstybinė žiniasklaida. Dar birželio 8 dieną savanorių šeimos prarado ryšį su kovotojais ir buvo baiminamasi, kad jie gali būti paimti į nelaisvę.

Penktadienį Rusijos kanale „Russia Today“ (liet. „Rusija šiandien“) paskelbtame pranešime buvo teigiama, kad JAV piliečiai, karo veteranai Aleksandras Druekas (39) ir Andy Huynhas (27) iš Alabamos buvo apklausti Rusijos RT kanalo sulaikymo centre, Donecko Liaudies Respublikoje.

Taip pat penktadienį prorusiškuose kanaluose ir socialiniuose tinkluose pasirodė trumpi vaizdo įrašai, kuriuose buvo galima matyti sulaikytus vyrus nežinomoje vietoje. Tuo metu spėjimai apie amerikiečių sulaikymą pasitvirtino.

Valstybės departamento atstovas „CNN“ penktadienį sakė, kad „matė šių dviejų JAV piliečių nuotraukas ir vaizdo įrašus, kuriuos, kaip pranešama, užfiksavo Rusijos karinės pajėgos Ukrainoje“, ir šiuo metu „atidžiai stebi situaciją“. „Palaikome ryšį su Ukrainos valdžia, Tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus komitetu ir kariškių šeimomis“, – tęsė jis. „Dėl privatumo sumetimų negalime daugiau šio atvejo komentuoti“.

Šeštadienį, nacionalistiniame „YouTube“ kanale „HelmCast“ taip pat viešai buvo paskelbtas daugiau nei 50 minučių trukmės, redaguotas vaizdo įrašas, kuriame Druekas ir Huynhas davė interviu. Interviu metu, atsakinėdamas į klausimus Druekas atskleidė vietą, kur jie yra – Donetcke bei paklaustas kaip su juo buvo elgiamasi kai jį pagavo, jis atsakė, kad buvo sumuštas. Vaizdo įraše galima matyti, kaip vyrai į klausimus atsakinėja priverstinai.

Rusijoje šiuo metu paskelbtas mirties bausmės moratoriumas. Tai reiškia, kad mirties bausmė gali būti atliekama. Birželio 9d. mirties bausme Ukrainoje buvo nubausti du Jungtinės Karalystės  ir vienas Maroko karys, kuomet buvo apkaltini esantys Ukrainos „samdiniai“. Dėl šios priežasties nelaisvėje esantiems Druekui ir Huynhui spėjama, kad taip pat gresia mirties bausmė.

Viltis, kad Ukrainos ir prorusiškų separatistų apsikeitimas kaliniais galėtų išlaisvinti užsienio kovotojus, žlugo po to, kai Donecko Liaudies Respublikos vadovas Denisas Pušilinas pareiškė, kad tokie mainai negalimi.

„Kariškių iš Jungtinės Karalystės, nuteistų mirties bausme Donecko Liaudies Respublikoje, apsikeitimas nėra svarstomas, nėra pagrindo jiems atleisti“, – ketvirtadienį nepriklausomam Rusijos tiriamajam laikraščiui „Novaja Gazeta“ sakė Pušilinas.

Nuo pat karo pradžios: vasario 24 dienos, Druekas ir Huynhas yra pirmieji JAV kariai patekę į Rusijos nelaisvę kare su Ukraina.

Dingo trečiasis amerikietis

Valstybės departamento teigimu, per operaciją Ukrainoje, dingo JAV jūrų pėstitinkas, veteranas Grady Kurpasi. Ketvirtadienį patvirtino ir jo žmona.

Paskutinį kartą Heesonas Kimas ir kiti artimi draugai apie Kurpasį girdėjo balandžio 23–24 d.. Kurpasis JAV jūrų pėstininkų korpuse tarnavo 20 metų, o į pensiją išėjo 2021 m. lapkritį. Jis pasirinko savanoriauti kartu su ukrainiečiais Ukrainoje, bet iš pradžių neįsivaizdavo, kad kovos pačiame karo fronte, sakė Grady Kurpasi draugas Džordžas Heathas.

Penktadienį JAV prezidentas Džo Baidenas pranešė, kad buvo informuotas apie jau tris Ukrainoje dingusius amerikiečius. Savo kalbose žurnalistams Baidenas ne kartą akcentavo, kad amerikiečiai šiuo metu neturėtų keliauti į Ukrainą.

„Nežinome, kur jie yra, bet noriu pakartoti: amerikiečiai dabar neturėtų vykti į Ukrainą“, – sakė Baidenas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: