© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Buvę kaliniai iš kalėjimo, kuriame Navalnas atsėdės savo laiką, rusų žurnalistams prasitarė apie psichologinę izoliaciją ir žiaurias sąlygas.

Rusijos pareigūnai sekmadienį pranešė, kad Kremliaus kritikas Aleksėjus Navalnas yra kalėjimo kolonijoje Vladimiro regione, nutolusį tris valandas kelio nuo Maskvos, kur praleis ateinančius dvejus su puse metus.

Keturi buvę kaliniai iš baudžiamosios kolonijos IK-2 – kurią Rusijos valstybinė žiniasklaida įvardijo kaip instituciją, kur opozicijos lyderis leis savo laiką – pasakojo, kad tai vienas iš žiauriausių kalėjimų Rusijoje.

„Bet kokiu atveju, tai itin griežtas kalėjimas. Jie bando kontroliuoti tavo kiekvieną žingsnį, kiekvieną mintį,“ pasakojo Konstantinas Kotovas, kuris IK-2 praleido du metus po to, kai jį suėmė per 2019 m. vasaros Maskvos rinkimų protestus. Jis buvo nuteistas pagal prieštaringai vertinamą įstatymą, kriminalizuojantį „pakartotinį“ dalyvavimą nesankcionuotuose mitinguose.

Kotovas paaiškino, kad Rusija turi keturių tipų kolonijas, kiekvienai iš jų yra taikomas skirtingas režimas, atsižvelgiant į kalinių nusikaltimų sunkumą.

Navalno kalėjimas turi vadinamą „įprastą rėžimą“, kaliniai apgyvendinti dideliuose barakuose su iki 150 lovų kiekviename iš jų. Tačiau, pasak Kotovo, IK-2 sąlygos labiau atitinka „griežto rėžimo“ baudžiamosioms kolonijoms.

„Kaliniai, kurie yra praleidę laiką skirtinguose kalėjimuose visoje Rusijoje pasakojo man, kad šis buvo sunkiausias kalėjimas, kuriame jiems tik teko būti. Tai neabejotinai priminė griežtą kalėjimą skirtą sunkiems nusikaltėliams,“ sakė jis.

Dėl sprendimo perkelti Navalną į IK-2 suabejojo žmogaus teisių darbuotojai, kurie stebi kalinių teises visose Rusijos kalėjimose.

Piotras Kurianovas, nevyriausybinės organizacijos „Kalinių teisių gynimo fondas“ advokatas prasitarė, kad liko šokiruotas, kai pirmą kartą išgirdo žinią, jog Navalną reikia perkelti į Vladimiro kalėjimą.

„Ten nėra jokių teisių. Jie tave palauš. Ten jau ilgą laiką vyksta blogi dalykai, kai kuriuos iš jų prieš 10 metų atskleidė Vladimiras Pereverzinas,“ sakė jis, sakė jis, turėdamas omenyje buvusį „Jukos“ naftos bendrovės vadovą, kuris praleido septynerius metus už grotų, kaip ir jo viršininkas Michailas Khodorkovskis, nes buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl kaltinimų korupcija.

Pereverzinas kalėjime praleido du metus, nuo 2010 m. iki 2012 m. buvo praleisti IK-2, apie tai jis aprašo savo memuare.

Pokalbyje telefonu iš Berlyno, kurs jis dabar gyvena, jis paaiškino, kad Navalnui bus „išties sunkus laikas.“

„Sąlygos ten tikrai blogos. Kalėjimas yra arti pelkės, todėl visada šalta ir drėgna, maistas taip pat blogas. Tada tai buvo žiauri vieta.“

Lyg kankinimas“

Dauguma IK-2 kalinių yra apkaltinti dėl narkotikų ar vagysčių, sakė advokatas Kurianovas. Tačiau, jis pridūrė, kad kolonijoje kartais būna aukšto lygio politinių kalinių, įskaitant Pereverziną, Kotovą ir nacionalistinį aktyvistą Dmitrijų Demuškiną, kuris dvejus metus praleido IK-2 už neapykantos kurstymą.

Demuškinas savo laiką IK-2 apibūdino „kaip kankinimą“.

Jis pasakojo, kad pirmuosius aštuonis mėnesius praleido kalėjimo blogai pagarsėjusiame antrajame sektoriuje, kaliniams geriau žinomu kaip SUKA (Rusiškai reiškia kalė), kuriame sąlygos buvo ypač sunkios.

„Man buvo uždrausta kalbėti su kitais kaliniais, jiems buvo uždrausta į mane net pažiūrėti, kai palikdavau savo kamerą, mano rankos visada buvo už mano nugaros. Buvo uždrausta lankyti vietinę kalėjimo bažnyčią bei užsiimti bet kokia sportine veikla.“

Tiek Pereverzinas, tiek Kotovas teigė nepatyrę stipraus fizinio sargybinių smurto, nes, jų manymu, jie turėjo viešą matomumą, veiksnį, kuris turėtų apsaugoti Navalną nuo fizinio užpuolimo.

„Sargybiniai nenorės nacionalinio skandalo,“ sakė Perenerzinas.

Visi trys buvę kaliniai, sakė matę ir girdėję, kaip sargybiniai ir kaliniai muša kitus nusikaltėlius.

Rusijos kalėjimai jau daug metų skęstą skandaluose dėl kankinimo. Praėjusią savaitę, nepriklausoma Rusijos žiniasklaida paskelbė vaizdo įrašą, kuriame rodomas žiaurus Rusijos kalėjimo Jaroslave, regione besiribojančiame su Vladimiru kalinių kankinimas – vienas iš jų po to kai vaizdo įrašas buvo nufilmuotas mirė.

Aleksėjus, 57-erių metų, buvęs kalinys, prašęs neviešinti pavardės, dėl įsilaužimo IK-2 praleido du metus iki praeitos vasaros. Žurnalistams jis pasakojo, kad kalėjime jis ne kartą buvo sumuštas tiek sargybinių, tiek pačių kalinių.

„Egzistuoja visa sistema, leidžianti kasdien smurtauti ir žeminti,“ prisiminė Aleksėjus, pridurdamas, kad tikisi, jog naujai sutelktas dėmesys į kalėjimą išaiškins kai kuriuos tariamus piktnaudžiavimus.

„Turbūt dėl to išeis kažkas gero,“ vylėsi jis.

Psichologinė izoliacija

Atvykęs, Navalnas praleis pirmas dvi savaites karantine, kuris bus blogai pagarsėjusiame antrajame sektoriuje. Po to viskas labiausiai priklausys nuo to į kokį baraką jis bus išsiųstas.

Kotovas įsitikinęs, kad valdžia nusprendė Navalną pasodinti į IK-2, nes efektyvu „psichologiškai izoliuoti“ politinius kalinius.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad kolonija neleidžia siųsti el. laiškų, ir teigė, kad kalėjimo prižiūrėtojams prireikia „savaičių ir kartais mėnesių“, kol perskaito ir apdoroja kiekvieną gautą ar paštu išsiųstą laišką. Būdamas kalėjime, Kotovas teigė, kad niekada negaudavo daugiau nei valandos per dieną, kad atsakytų į daugybę palaikymo laiškų, kuriuos jis sakė gavęs.

Kalėjime Navalnas greičiausiai taip pat bus izoliuotas nuo kitų kalinių.

„Jie uždraudžia kitiems kaliniams su tavimi kalbėtis. Jie nori, kad mes jaustumės vieniši,“ sakė Kotovas.

„Visa tai skirta tave psichologiškai nuvarginti,“ pridūrė jis.

Pereverzinas pakartojo Kotovą, pasakodamas, kad jam sėdint kalėjime prieš dešimtmetį, kitiems kaliniams buvo įsakyta „vengti jo lyg maro.“

Nacionalistas Demuškinas teigė, kad jam būnant IK-2, sargybiniai taip pat dėjo itin daug pastangų, kad apribotų jo informacijos srautą.

„Mes negalėjome kalbėti apie politiką ir religiją,“ sakė jis, pridėdamas, kad nuteistiesiems buvo leista žiūrėti tik Rusijos valstybės kontroliuojamą pirmo kanalo televiziją.

Žvelgdamas į savo laiką kalėjime, Kotovas dabar mano, kad jis galėjo būti „bandomasis triušis“ – kaip reikėtų izoliuoti tokį iškilų politinį kalinį kaip Navalnas.

„Tačiau aš įsitikinęs, kad Aleksėjus yra pakankamai stiprus, jis iškęst viską, kad ir kas jam pasitaikys“ sakė jis.

Taip pat skaitykite: Vaizdai iš Rusijos įkalinimo įstaigų byloja apie kalinių patiriamus kankinimus (N-18)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: