Lapkričio mėnesį Kauno miesto mokyklose (Pilėnų pagrindinėje mokykloje, Palemono gimnazijoje, Valdorfo mokykloje, Jurgio Dobkevičiaus progimnazijoje, Juozo Grušo meno gimnazijoje, VDU „Atžalyno“ progimnazijoje, Veršvų vidurinėje mokykloje) vyksta projektas „Folkloro laboratorijos“, kurių metu projekto lektoriai moksleiviams pristato lietuvių liaudies instrumentus: molinukus, ubiką, ūžlį, nendrės birbynę, lamzdelį, Sekminių ragelį, dambrelį, švilpą, skudučius, ragus, ožragį, kerdžiaus trimitą, mažosios Lietuvos piemens dūdą, šukas, kiaulę, kankles, manikarką, dūdmaišį, cimbolus, smuiką, armoniką ir bandoniją. Projekte instrumentus pristato tikri lietuvių etninės muzikos profesionalai – respublikinių konkursų laureatai, etnologai ir etnomuzikologai, kurie išsamiai ne tik papasakoja apie tradicinę muziką, bet ir mokina 1-12 klasių mokinius groti lietuvių liaudies instrumentais.

Projekte dalyvaujantys moksleiviai nestokoja įspūdžių ir paklausti entuziastingai dalinasi savo mintimis apie tradicinę muziką. Jie pastebi, kad ši muzika gali būti ne tik senųjų tradicijų puoselėjimas, bet ir smagus laiko praleidimas su draugais: „Tai muzika, kurią sukuria žmonės, <…> ji yra keista ir graži“. Daugeliui moksleivių tradicinė muzika asocijuojasi su dainomis, kaimu, senove. Mokyklos folkloro ansambliuose dalyvaujantys mokiniai priduria, kad tradicinė muzika jiems primena ir tautinius rūbus, folkloro festivalius, stovyklas, dainas ir šokius. Galiausiai, moksleiviai teigia, kad „Folkloro laboratorijų“ metu sužinojo apie lietuvių liaudies instrumentų įvairovę, kad ne su visais instrumentais yra paprasta išgauti garsą ir pagroti.

Folkloro laboratorijų metu buvo pakalbinta ir pradinių klasių mokytoja, tačiau ji nepasimetė, o paatviravo, kad tradicinė muzika jai asocijuosi su vaikystės, jaunystės meilės prisiminimais: „Ji yra mano širdžiai miela ir mane ramina“. Dėl to ji ne tik geranoriškai sutiko dalyvauti projekte, tačiau kvietė moksleivius būti aktyvius netradicinėje pamokoje ir pasimokinti groti kuo daugiau instrumentų.

Rezultatus, ką išmoko mokiniai šio projekto metu, lapkričio 24 d. 14 val. pristatys projekto „Folkloro laboratorijos“ vadovas V. Marma VDU „Atžalyno progimnazijoje, kurioje yra numatytas baigiamasis koncertas. Progimnazijoje svečiuosis A. Kirvelevičius ir grupė, VDU „Atžalyno“ progimnazijos vaikų folkloro ansamblis „Kaukutis“ ir Kauno tautinės kultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Sodailio“ ir „Kauno bandonija“. Taip pat bus pristatyti ne tik projekto metu pasiekti rezultatai, bet ir bendras, projekto metu išmoktas moksleivių kūrinys. Baigiamajame renginyje sudalyvauti yra kviečiami visi projekto dalyviai bei Kauno miesto gyventojai ir svečiai. Projektą iš dalies finansuoja Kauno miesto savivaldybė. Renginys nemokamas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: