© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Kaune ir visoje Lietuvoje Tarptautinė muziejų taryba (ICOM) kasmet kviečia švęsti Tarptautinę muziejų dieną.

Akcijos tikslas – įvairius bendruomenės narius supažindinti su muziejais naktį – metu, kuomet jie paprastai nedirba.

2018 m. Muziejų naktis vyks gegužės 19 d.

KAUNAS

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus

Putvinskio 55, Kaunas

Tel.: (8 37) 229475

El. paštas: mkc.info@takas.lt

www.ciurlionis.lt

 

PROGRAMA (nuo 11.00 iki 24.00)

 

Mažiesiems lankytojams įkurta čiurlioniškų kūrybinių dirbtuvių erdvė, kurioje žaisti, piešti ir fantazuoti galima bus nuo ryto iki pat vėlaus vakaro;

21.30 – Valentinas Masalskis, Erika Gaidauskienė ir „Taško teatras“ pristato spektaklį „Laikas iš antrų rankų“, sukurtą pagal to paties pavadinimo rašytojos S. Aleksijevič knygą, kurioje užrašyti monologai, gimę iš dešimt metų trukusios kelionės po buvusią Sovietų Sąjungą.

Renginiai NEMOKAMI.

 

Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra Kaune

Vilniaus g. 33 LT-44290 Kaunas

Tel. (8-37) 201778

El. paštas: info@istorineprezidentura.lt

www.istorineprezidentura.lt

                                                                                 

PROGRAMA (nuo 11.00 iki 24.00)

11.00–24.00„Prezidento rūmų iššūkis“ – žaidimas šeimai, draugams ir pavieniams lankytojams Istorinės Prezidentūros ekspozicijoje;

17.00–20.00 – orientacinis pažintinis žaidimas „Triumfo keliu“ (būtina išankstinė registracija, kuri prasidės gegužės 2 d.; sekite reklamą Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Facebook‘o paskyroje).

Visi renginiai NEMOKAMI.

 

 Žilinsko dailės galerija

Nepriklausomybės a. 12, Kaunas

Tel.: 8 (37) 22 28 53;

El. paštas: zilinsko.kolekcija@gmail.com

www.ciurlionis.lt

 

PROGRAMA (nuo 11.00 iki 24.00)

Galerijoje veiks įvairios kūrybinės dirbtuvės šeimoms;

17.00 –  parodos „XIX amžiaus interpretacijos“ atidarymas.

2018 m. Taikomosios dailės ekspozicijoje, greta autentiškų muziejaus eksponatų tik „Muziejų nakties“ proga bus eksponuojami VDA Kauno fakulteto Keramikos ir porceliano katedros III kurso studentų darbai. Jie  susipažino su M. Žilinsko galerijoje saugoma porceliano kolekcija, studijavo kartu su muziejaus specialistais ir sukūrė šiuolaikines savo interpretacijas. Parodoje jaunieji autoriai patys bendraus su lankytojais, pasakos ką jie sužinojo, kaip sekėsi kūrybinis procesas.

Projektą koordinuojantys dėstytojai: doc. Remigijus Sederevičius, lek. Maris Grosbahs

20.00–24.00 – Duncano Higginso parodoje „Down on the Farma“ (Jungtinė karalystė) startuoja uniklaus muzikinis projektas „Ambiente Gallery“. Pabėgus nuo miesto šurmulio, sukritus į sėdmaišius, jungiame garsus ir vaizdus.

21.00, 22.00, 23.00 – tikriems nakvišoms M. Žilinsko galerijos požemiuose vyks „aklosios“ ekskursijos šiuolaikinio meno ekspozicijoje „Muziejus neregiui“.

Maksimalus 1 ekskursijos dalyvių skaičius – 20 žmonių, trukmė – 45 min.

Visi renginiai NEMOKAMI.

 

Kauno paveikslų galerija

Donelaičio g. 16, Kaunas

Tel.: 8 (37) 22 17 79
El. paštas: mkcpaveikslugalerija@gmail.com

www.ciurlionis.lt

 

PROGRAMA (nuo 11.00 iki 24.00) 

FLUXUS NAKTIS – persirengimai, norų galvojimas ir mačiūniškos vaišės!

Paveikslų galerijoje vyks kūrybinės persirengėlių fotosesijos Eglės Velaniškytės parodoje „Aš ateinu 2“;

Fliuksiški stalo žaidimai J. Mačiūno Fluxus kabinete;

Kavinė „Kultūra“ siūlys išmėginti Fluxus valgiaraščio patiekalus;

20.00 – iškilmingi žaidimo „KULTŪRINIS LABIRINTAS: 1 DIENA – 8 MUZIEJAI“ laimėtojų apdovanojimai, skambant KTU pučiamųjų orkestrui „The BrassBees“;

20.30 – Kauno paveikslų galerijos vasaros paviljone suvešės nepaprastas augalas – čia bus atidaryta garsioji menininkės Yoko Ono instaliacija „Troškimų medis“. Visi kviečiami jungtis – galvoti norus, juos užrašyti ir kabinti ant medžio šakelių. Kaune surinkti norai prisijungs prie daugiau nei milijono troškimų iš viso pasaulio, kaupiamų nuo 1996 m. ir saugomų Johno Lennono memoriale Imagine Peace Tower Islandijoje.

Visi renginiai NEMOKAMI.

 

Zikaro memorialinis muziejus

Zikaro g. 3, Kaunas

Tel.: 8 (37) 22 32 05

El. paštas: zikaronamai@gmail.com

www.ciurlionis.lt

 

PROGRAMA (nuo 11.00 iki 20.00)

Vyks nemokamos ekskursijos, autentiškoje muziejaus aplinkoje kviesime pasivaišinti arbata, paklausyti nuostabių šių namų istorijų;

18.00–20.00„Kadujo“ sutartinės J. Zikaro muziejaus sodelyje.

Visi renginiai NEMOKAMI.

 

 Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejus

Putvinskio g. 64, Kaunas

Tel.: 8 (37) 22 15 87

El. paštas: mkc.velniai@ciurlionis.lt

www.ciurlionis.lt

 

PROGRAMA (nuo 12.00 iki 24.00) 

12.00–15.00 – kviesime dalyvauti edukacinėje programoje „Eksperimentas – BETONAS“ !

2018 m. – Europos Kultūros paveldo metai. A. Žmuidzinavičiaus namai – vienas iš Kauno miesto tarpukario architektūros simbolių. Namų projekto autorius  – Vytautas Landsbergis-Žemkalnis.

200m2 komanda  kvies visus norinčius pasimatuoti architekto profesiją – kurti su betonu.

Įdėjų įgyvendinimui būkite pasiruošę, nes architekto profesija, reikalauja nemažai kantrybės.

Nepraleiskite šios progos, nes „Eksperimentas – BETONAS“  vyks autentiškame
A. Žmuidzinavičiaus sode.

Registruotis tel.: (8 37) 22 15 87

17.00–24.00 – jaunųjų rotariečių klubas „Kaunas Interact club“ kartu su Velnių muziejaus kolektyvu kvies visus Kauno miesto moksleivius domėtis mūsų kultūriniu paveldu ir patirti buvimą muziejuje kitaip.

Muziejų naktį, specialiai moksleiviams “Velnių muziejus gyvai“ !

Kviečiame į  painias orientacines varžybas. Jūsų lauks sukti klausimai, ūkanoti muziejiniai labirintai, smagus laikas su draugais bei įdomūs prizai.

 

Truikio ir M. Rakauskaitės memorialinis muziejus

Fryko g. 14, Kaunas

Tel.: 8 (37) 22 99 67
El. paštas: truikionamai@gmail.com

www.ciurlionis.lt

 

PROGRAMA (nuo 11.00 iki 20.00)

Nuostabioje, egzotiškomis detalėmis stebinančioje aplinkoje vyks NEMOKAMOS ekskursijos, pasakojančios apie garsiąją tarpukario porą.

A. ir P. Galaunių namai

Vydūno al. 2, Kaunas

Tel.: 8 (37) 79 89 95
El. paštas: galauniunamai@gmail.com

www.ciurlionis.lt

 

PROGRAMA (nuo 11.00 iki 20.00)

Nuolatinių memorialinių A. ir P. Galaunių namų ekspozicijos lankymas.

Pasivaikščiojimai ir diskusijos tarpukario dvasia alsuojančioje parodoje „Kasdienybės geometrija. Art Deco Kauno interjeruose“.

„Dedikacija Adelei“. Vienos dienos paroda, kurioje pirmą kartą lankytojams bus pristatytas S. Kirijevskio Paryžiuje 1927 m. tapytas ir po restauravimo į A. ir P. Galaunių namus sugrįžęs Adelės Galaunienės portretas, dirbtiniais perlais ir stiklo karoliukais siuvinėta suknelė, kurią Adelė Galaunienė įgijo Paryžiuje apie 1927 m. iš savo dainavimo mokytojos Felijos Litvinne, vėduoklė, kurią operos solistė naudojo Džiuljetos vaidmenyje Ž. Ofenbacho operoje „Hofmano pasakos“ (1925 m.) ir kiti asmeniniai primadonos daiktai.

 

 

Kauno miesto muziejus

Kauno Rotušė

Rotušės a. 15, Kaunas

Tel.: (8 37) 208220,

El.paštas:edukacijuskyrius@kaunomuziejus.lt,

www.kaunomuziejus.lt

 

PROGRAMA (nuo 12.00 iki 24.00)

20 Kauno kitimo metų per 20 minučių

(Stanislovo Lukošiaus fotoprojekcijos Kauno Rotušės rūsiuose)

Visuomenei bus pristatomas Kauno miesto muziejuje saugomas Stanislovo Lukošiaus fotografijų paveldas, atskleidžiantis ne tik Kauno urbanistinę kaitą, bet ir kasdienį gyvenimą miesto erdvėse.

Lankytojas susipažins su Kaunu kaip nuolat kintančiu, besiplečiančiu ir formuojamu miestu, kuris dabartinį visuminį vaizdą ir atskirus akcentus įgavo palyginti neseniai.

15.00–19.00 – Paulinos Kunevičiūtės meninis projektas „Pasaka apie Pasaką rotušės rūsio galerijoje

Šiame meniniame projekte autorė kviečia prisiminti buvusias kavines Laisvės al. bei papasakoti savo asmeninius prisiminimus, kuriuos galėsite atskleisti popieriuje, skaidrėje arba papasakoti į diktofoną. Taip padėsite kurti savitą Kauno miesto atmintį. Lankytojai kviečiami atsinešti jų atminti gaivinančių ir saugančių artefaktų – nuotraukų, daiktų ar kt.

Meno pagalba bus atskleistos jau žinomas atminties telkimosi vietos, ir tokios, kurios yra pamirštos. Kartų bendradarbiavimas ir tarpusavio komunikacija yra pagrindinis prioritetas, kuris padeda atskleisti emocinės atminties telkimosi vietas. Tai būdas sužinoti tai, ko nėra jokioje knygoje ar internetinėje svetainėje, dar daugiau tai būdas pažinti žmones ir pamatyti miestą iš įvairiausių ir netikėčiausių požiūrio taškų. P. Kunevičiūtė teigia, jog tai efektyvus būdas sužadinti visų gyventojų pasąmonę ir priversti susimąstyti, papasakoti ir išklausyti. Vaizdai verčia žmones prisiminti. Tai miesto ženklai, tam tikros erdvė, pastatai. Juos pamačius atgyja atmintis. Būtent tokios vietos, kurios turi tamprų sąryšį su prisiminimais, yra vadinamos atminties vietomis. Ten telkiasi daugelio gyventojų prisiminimai ir daugeliui ji yra svarbi, galbūt dėl skirtingų, kartais labai asmeniškų prisiminimų, bet tokios vietos talpina savyje didelį emocinį krūvį ir Kauno miestas jų turi tikrai nemažai. Menas gali padėti ne tik atkreipti dėmesį į konkrečias miesto erdves, bet taip pat ir įvaizdinti prisiminimus. Sukurti vaizdai prisiminimams, leidžia ne tik sau pačiam pažvelgti į juos iš šono, bet taip ir pamatyti kitiems, kitaip tariant pasidalinti/papasakoti. Tokie prisiminimai turi daug daugiau šansų išlikti ir būti perduoti ateinančioms kartoms. Taigi, vieta ir vaizdas, įpinti meno formoje, padeda išsaugoti atmintį, sutelkti jos vertę.

12.00–24.00 – kilnojamoji paroda „Jonas Vileišis: tarnystė vardan Kauno ir Lietuvos“ rotušės I a. hole;

Jonas Vileišis – iškilus Lietuvos valstybės ir visuomenės veikėjas, Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signataras, ilgametis Kauno miesto burmistras. Šiemet minimos burmistro 145-osios gimimo ir 75-osios mirties metinės, tai progai ir dedikuojama ši kilnojamoji paroda.

2022-aisiais Kaunas taps Europos kultūros sostine, tačiau retas žino, kad Kauno, kaip modernaus europinio miesto pamatus padėjo būtent burmistras J. Vileišis, šias pareigas ėjęs 1921–1931 m. Jo pastangomis miestas iš esmės pakeitė savo veidą. Tuometinė Kauno savivaldybės taryba buvo mišri tautine prasme ir politinėmis pažiūromis, todėl burmistro diplomatiniai gebėjimai itin padėjo derinant skirtingus interesus. Be nuolatinės politinės veiklos J. Vileišis buvo aktyvus visuomenininkas, vadovavęs net keliolikai visuomeninių draugijų, klubų ir organizacijų. Kilnojamojoje parodoje atskleidžiama J. Vileišio kaip Kauno miesto burmistro veikla, signataro, politiko, visuomenininko darbai ir palikimas Kaunui ir Lietuvai.

18.00 ir 20.00 – ekskursijos po J. Vileišio rezidenciją (veda S. Jazavita)

21.00 – architekto Jorio Šykovo projektas „Grybai miestų: KAUNAS?!“ (kuruoja J. Juodišiūtė)

Kviečiame į pokalbį su šios idėjos ir parodos autoriumi, architektu Joriu Šykovu, su kuriuo kalbėsimės apie grybus, architektūrą ir Kauną bei jo įvaizdį – kaip dabarties ir ateities sprendiniais mums neatsilikti nuo savo europiniu mastu pripažinto tarpukario Kauno modernizmo kūrėjų.

„Šioj mažoj šaly nepamatysite kalnų. Nedaug sulaukiam ir saulės spindulių. Žiemos šlapios, o pavasaris visuomet užtrunka ateiti. Daugelis žmonių nusprendžia sprukti link Vakarų. Jie išvyksta. Kartais grįžta, bet retai. Jaučiam, kad kažko mums trūksta.

O kas, jei per šį miestą ir jo stotį nutiestume naują jungtį. Paleistume tuntą traukinių į Vakarų Europą. Turim puikią progą į šią vietą įpaišyti kai ką vertingo. Kai ką, kas anksčiau nebuvo bandyta: pastatą iš grybų. Tiesa, gal skamba kiek juokingai, bet grybams mūsų klimatas itin palankus: drėgmė, viena kita vėsesnė vasara – tai viskas, ko jiems reikia, kad visur pridygtų. Jeigu jie čia gali būti laimingi, tai kodėl mums tokiais netapus?“

Joris Šykovas

Architektas Joris Šykovas pristato idėją Kaunui – pasitelkiant naujo tipo statybos technologijas, paremtas grybų biostruktūrų pritaikomumu architektūroje, rekonstruoti ir išplėsti Kauno traukinių stoties rūmus. Traukinių stotis – tai nuolatinio judėjimo, grįžimo ir išvykimo simbolis. Tai taip pat ir objektas, kurį kasdien pravažiuoja ar praeina nemaža dalis Kauno gyventojų. Kokybiška architektūra gali ne tik pritraukti žmones aplankyti Kauną ar jame pasilikti, bet ir svariai prisideda prie gražesnio, patogesnio ir įdomesnio kasdienio gyvenimo.

Šioje parodoje turėsite galimybę susipažinti su urbanistine Kauno geležinkelio stoties aplinkos analize ir siūlymais, kaip būtų galima ją pagerinti. Esate kviečiami pamatyti konkrečią architekto viziją, kaip išnaudoti Lietuvos, grybų šalies, įvaizdį, kuriant nuo pasaulinių architektūros tendencijų neatsiliekančią ir tvarią architektūrą. Kantriausieji parodoje galės užsiauginti ir vieną kitą grybą – atkartosime projekto autoriaus atliktą eksperimentą.

Paskutiniai lankytojai į muziejų įleidžiami iki 23.30.

Iki 16.00 lankytojai bus įleidžiami pro muziejaus administracinį įėjimą.

Lankymas NEMOKAMAS.

 

 

M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejus

Petrausko g., 31, Kaunas

Tel.: (8 37) 733371;

El. paštas: n.kaminskaite@kaunomuziejus.lt

www.kaunomuziejus.lt

 

PROGRAMA (nuo 12.00 iki 24.00)

 12.00–24.00NEMOKAMAS ekspozicijų lankymas;

Paskutiniai lankytojai į muziejų įleidžiami iki 23.30.

12.00, 14.00 ir 16.00 – ekskursijos po ekspoziciją „Valstybės teatras. Tautą burianti muzika“. Būtina išankstinė registracija telefonu (8 37) 733 371;

Ekspozicija, skirta Pirmosios Lietuvos Respublikos muzikinės kultūros centrui, svarbių Lietuvos valstybingumui įvykių liudininkui – Valstybės teatrui ir jame kūrusiems žmonėms.

Pasitikdamas Lietuvos valstybingumo šimtmetį, Kauno miesto muziejus atidaro naują ekspoziciją legendiniuose brolių Miko ir Kipro Petrauskų namuose. Tai yra su operos menu ypač susiję namai – čia gyvenimo saulėlydį pasitiko pirmąją lietuvišką operą sukūręs kompozitorius Mikas Petrauskas, čia gyveno vienas garsiausių Lietuvos dainininkų Kipras Petrauskas.

Tarpukario Kaunas – visiems tarsi gerai pažįstamas, nostalgiškai nuteikiantis, vadintas mažuoju Paryžiumi, regis, alsuojantis tik grožiu, atsipalaidavimu ir linksmybėmis. Iki tol buvęs carinės Rusijos I klasės karinės tvirtovės miestas, atkūrus Lietuvos valstybingumą, dėl sudėtingų politinių aplinkybių tapo laikinąja jaunos valstybės sostine. Į laisvą, nepriklausomą Lietuvą kurti grįžo po visą pasaulį išsibarstę lietuviai muzikai, prie jų prisijungė užsienio menininkai.

Lydimi specialiai šiai ekspozicijai Laimės Kiškūnės sukurto liepžiedžių kvapo, lankytojai susipažins su gražiausiomis Valstybės teatro solistų, dirigentų, choro, orkestro, baleto artistų fotografijomis ir jų asmeniniais daiktais, „gyvas istorijas“ pasakojančiais pirmaisiais Valstybės teatro artistais, teatro „užkulisiuose“ apžiūrės perukus, bižuteriją, galės pasimatuoti specialiai parengtus 2D kostiumus.

Akyliausiems dalyviams ekspozicijos rengėjai siūlo pažaisti – pagal to meto karikatūristų darbus nustatyti Valstybės teatro dirigentus ir režisierius. Greta lankytojai susipažins su muzikos profesionalus ugdžiusia Valstybės muzikos mokykla, vėliau – Konservatorija, kurioje dėstė koncertinę veiklą su pedagoginiu darbu derinę Valstybės teatro muzikai.

18.00 – koncertas „Muzikinė kelionė laiku: nuo operetės iki miuziklo“. Dalyvauja VDU Muzikos akademijos prof. Sabinos Martinaitytės studentai, tarptautinių konkursų laureatai Rapolas Baranauskas, Gabrielė Kuzmickaitė, Irina Krasnenko, Gytis Murauskas, Monika Pleškytė, Gabrielė Skromanaitė, Martynas Žukauskas. Pianistė ir kelionės gidė prof. Audronė Eitmanavičiūtė.

Programoje

  1. Offenbach J. Duett Perichole ed Piquillo, La Perichole – Monika Pleškytė, Rapolas Baranauskas;
  2. N.Dostal, Spiel mir das Lied, operetė „Die ungarishe Hochzeit“ – Gabrielė Skromanaitė;
  3. E.Calmann, Lied der Silva, Die Csardasfurstin – Gabrielė Skromanaitė;
  4. E.Calmann, Marietta und Lui – Philipp, operetė „Die Bajadere“ – M.Pleškytė, R.Baranauskas;
  5. E.Calmann, Husar März, operetė „Die Zirkusprinzessin“ – Martynas Žukauskas
  6. F.Lehar, Lied der Sou-Chong, operetė „Das Land der Lachelnd“ – Rapolas Baranauskas;
  7. F.Lehar, Lied der Giuditta, operetė „Guditta“ – Irina Krasnenko;
  8. F.Lehar, Lied und Csardas, operetė „Zigeuner lieber“ – Gabrielė Kuzmickaitė;
  9. R.Stolz, Spiel auf deiner Geige, operetė „Venus in Seide“ – Gabrielė Skromanaitė;
  10. G.Kuprevičius, „O Tana“, Kauno operetė „Kipras, Fiodoras ir kiti“ – Gytis Murauskas;
  11. A.Sulivan, Mable song, operetė „The Pirates of Penzance“ – Monika Pleškytė;
  12. L.Bernstain, Old woman‘s song, operetė „Candide“ – Gabrielė Kuzmickaitė;
  13. F.Loewe, Gueneveres song, miuziklas „Camelot“ – Monika Pleškytė.
  14. C.M. Schonberg, Javert’s song, miuziklas „Les Miserables“ – Martynas Žukauskas;
  15. A.L.Webber, Joe song, miuziklas „Sunset Boulevard“ – Rapolas Baranauskas;

20.00 – muilo dirbtuvės „Grožio paslaptys pagal Kiprą Petrauską“. Būtina išankstinė registracija telefonu (8 37) 733 371.

22.00 – ekskursija po K. Petrausko memorialinį butą. Būtina išankstinė registracija telefonu 8 37 733371

 

Lietuvių tautinės muzikos istorijos muziejus

Zamenhofo g. 12, Kaunas

Tel. (8 37) 732 498

El.paštas: g.duseviciute@kaunomuziejus.lt

www.kaunomuziejus.lt

 

PROGRAMA (nuo 12.00 iki 24.00)

12.00–24.00NEMOKAMAS ekspozicijų lankymas;

Veiks Egidijaus Virbašiaus lietuvių liaudies muzikos instrumentų paroda.

18.00–19.30 –folkloro improvizacijų koncertas (muziejaus kiemelyje);

18.00 – folkloro ansamblis „Šilinukai“;

18.30 – folkloro ansamblis „Ratilėlis“;

19.00 – grupė „Gyvata“;

20.00–22.00 –atgyjančios ekspozicijos. Dalyvauja: „Ratilėlis“, sutartinių giedotojų grupė „Sasutalas“, „Kauno bandonija“.

Paskutiniai lankytojai į muziejų įleidžiami iki 23.30.

 

Gruodžio memorialinis muziejus

Salako g. 18, Kaunas

Tel.: (8 37) 733 371

El.paštas:mkp.edukacija@kaunomuziejus.lt

www.kaunomuziejus.lt

 

PROGRAMA (nuo 12.00 iki18.00)

12.00-18.00 NEMOKAMAS muziejaus lankymas;

13.00 – holograminės piramidės dirbtuvės su Eigulių agente iš Kaunas 2022 Fluxus Labas!

15.00 – muilo burbulų fiesta vaikams;

12.30–14.00 ir 14.30–16.00 – ekskursija „Kaunas – dizaino miestas“ bendradarbiaujant su VšĮ „Gražinkime Kauną“;

Norintieji dalyvauti renkasi prie autobusų stotelės „Kauno aklųjų ir silpnaregių centras“. Ekskursijos dalyviai aplanko K. Sklėriaus namą, Kauno technikos kolegijos muziejų, susipažįsta su architektu S. Kudoku ir keliaudami Tvirtovės alėjos kalnu pasiekia Juozo ir Stasės Gruodžių namus, apžiūri ten veikiančią ekspoziciją „Mano darbas taurus“.

15.00, 16.00 ir 17.00 – ekskursija „Ekskursas: Prisikėlimo bažnyčia“ (bendradarbiaujant su „Ekskurso“ komanda). Vienoje grupėje gali būti 20–25 žmonės. Ekskursijos trukmė – 40 min. Dalyvaujantieji renkasi prie Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos, Žemaičių g. 31 a.

Registracija telefonu (8 37) 206 820 arba el. paštu i.puidokiene@kaunomuziejus.lt

 

Kauno pilis

Pilies g. 17, Kaunas

Tel.: (8 37) 300 672

El.paštas:pilis.kasa@kaunomuziejus.lt

www.kaunomuziejus.lt

 

PROGRAMA (nuo12.00 iki 24.00)

Moderni pilis?

12.00–24.00NEMOKAMAS ekspozicijos lankymas

Paskutiniai lankytojai į muziejų įleidžiami iki 23.30.

Bokšto galerijoje (IV a.) veiks Violetos Latvytės-Narbutienės paroda „Pasivaikščiojimai po Kauno senamiestį“

 

Edukaciniai užsiėmimai lauko erdvėje prie pilies

12.00 – molio dirbtuvėlės mažiems ir dideliems;

14.00 – Kauno pilies lankininkai.

Susipažinsite su Kauno pilies istorija, jos gynybos metodika, viduramžių medžioklės ir karybos principais, egzistavusia ginkluote. Aktyvioje praktinėje dalyje apžiūrėję viduramžių ginkluotės detales bei ginklus, sužinosite, kaip veikia bei kuo skiriasi viduramžių šaudomieji ginklai: lankas ir arbaletas. Be to, visas įgytas žinias čia pat, prie Kauno pilies, išbandysite ir praktiškai, padedami apmokyto edukatoriaus, dalyvausite „šaudymo“ turnyre.

16.00 – senoviniai Lietuvos žaidimai. „Vilkelis“, „Kvirkatas“, „Kroketas“, „Raketmūšis“ bei „Krepšiasvydis“;

 

Kauno IX forto muziejus

Žemaičių pl. 73, Kaunas

Tel.: (8 37) 377750

El.paštas: muziejus@9fortomuziejus.lt

www.9fortomuziejus.lt

www.facebook.com/9fortomuziejus

 

PROGRAMA (nuo 10.00 iki 18.00)

NEMOKAMAS KAUNO IX FORTO MUZIEJAUS EKSPOZICIJŲ LANKYMAS

Tarptautinės muziejų dienos proga Kauno IX forto muziejus prisijungia prie tarptautinės akcijos „Europos muziejų naktis“ ir kviečia nemokamai apsilankyti unikaliame kultūros paveldo objekte ir susipažinti su muziejaus ekspozicijomis.

IX fortas – Kauno tvirtovės gynybinis įtvirtinimas, pastatytas 1913 m. Per I pasaulinį karą fortas beveik nenukentėjo, tačiau išlikę statiniai jau niekada nebeatliko gynybinės funkcijos: tarpukariu forto kareivinės rekonstruotos į kalėjimo kameras – čia įkurtas Kauno sunkiųjų darbų kalėjimo filialas; 1940-1941 m. ir 1944-1948 m. forte veikė Sovietų Sąjungos vidaus reikalų liaudies komisariato (NKVD) kalėjimas ir pagalbinis ūkis. II pasaulinio karo metais IX fortas tapo kraupių nusikaltimų žmogiškumui liudininku – forte nužudyta daugiau apie 50 tūkst. žmonių, daugiausia žydų tautybės. Nuo 1948 m. fortas naudotas žemės ūkio produkcijos sandėliavimui.

1958 m. nuspręsta įamžinti nužudytųjų atminimą – IX forte įkurtas muziejus. 1984 m., po beveik aštuoniolika metų trukusių projektavimo ir statybos darbų, šalia IX forto iškilo trijų kompozicinių dalių 32 m aukščio monumentas Holokausto aukoms atminti bei savitų formų muziejaus pastatas.

Šiandien Kauno IX forto muziejaus memorialinį kompleksą 50 ha parke sudaro: Okupacijų ekspozicija, IX fortas ir Monumentas.

 

Lietuvos švietimo istorijos muziejus

Vytauto pr. 52, Kaunas

Tel.: (8 37) 207 936

El.paštas:renginiai@lsim.lt

www.lsim.lt

 

PROGRAMA (nuo 14.00 iki 21.00)

Moderni montesorinė vaikų ugdymo metodika, taikyta tarpukario Kaune, šiandien populiari ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje. Naudojant šią nuostabiai technologišką, apgalvotą, tikslingą ugdymo metodiką, sukurta nauja edukacinė programa „Padėk man padaryti pačiam“.  Kviečiame visus ir didelius, ir mažus dalyvauti. Jūsų fantazijos neribos nei laikas, nei erdvė. Turėsite puikią progą susipažinsite su M. Montessori ir M. Varnienės vaikų auklėjimo idėja.

„Vaikai nepanašūs į suaugusius. Jie – kitokie.”

  

Lietuvos aviacijos muziejus

Veiverių g. 132, Kaunas.

Tel.: (8 37) 390 357

El. paštas: aviacijos.muziejus@gmail.com

www.lam.lt

 

PROGRAMA (nuo 18.00 iki 24.00)

Nuo 18.00 iki 24.00 Lietuvos aviacijos muziejus atvers duris, ir visi norintys galės muziejaus ekspozicijas aplankyti NEMOKAMAI.

Didžiulio susidomėjimo sulaukę muziejaus skrydžių imituokliai ir šiemet kvies visus norinčius išbandyti savo jėgas pilotuojant virtualius orlaivius, drąsiausių lauks naujiena – skrydis parasparnio simuliatoriumi.

Istorijos taku po S. Dariaus ir S. Girėno aerodromą pasivaikščioti ir pasiklausyti įdomių istorijų kvies muziejininkas-istorikas bei akrobatinio skraidymo meistras Eugenijus Raubickas, o muziejuje vyks trumpos ekskursijos po atskiras ekspozicijas.

Besidomintys “Lituanica” skrydžiu bei šį skrydį gaubiančia paslaptimi, žiūrėdami Remigijaus Sabulio filmą “Lituanicos paslaptis” sužinos daug įdomių faktų apie pilotus, apie pasiruošimo darbus ir apie Atlanto šturmą.

Muziejaus istorijos salėje bus rodomas filmas apie XVII amžiaus raketų ir artilerijos teorijos kūrėją Kazimierą Semenavičių „Didysis artilerijos menas“.

Muziejaus kiemelyje improvizuotoje lauko kavinėje, patogiai įsitaisę prie stalelių, lankytojai besimėgaudami kava ir desertais galės grožėtis saulėlydžiu, temstant ant skrydžių valdymo bokšto dideliame ekrane lankytojus džiugins akrobatinių skrydžių akimirkos, sutemus renginį vainikuos DJ „Apostol Ray” grojama „house“, „techno“, „trance“ stilių muzika ir šviesų šou, o vidurnaktį muziejaus kiemelį nušvies muziejų nakties fejerverkas.

 

Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejus

Laisvės al. 106, Kaunas,

Tel.: (8 37) 22 96 75

El. paštas:info@zoomuziejus.lt

www.zoomuziejus.lt

                                                                                 

PROGRAMA (nuo 18.00 iki 24.00)

“Modernėjantis muziejus: praeitis pasitinka ateitį”

Jei norite ne tik aplankyti muziejaus ekspoziciją nemokamai, bet ir sužinoti kaip per 100 metų muziejus keitėsi: kaip kaupėsi eksponatai, kokiais keliais patekdavo į muziejų, kokie patys seniausi muziejaus eksponatai, kaip gyvūnų iškamšos buvo gaminamos anksčiau ir dabar, kaip patobulėjo paukščių žiedavimas ir kt., kviečiame į pasakojimus ir pokalbius:

 

Eil.

Nr.

Laikas

 

Tema Lektorius Užsiėmimo

vieta

1.

2.

3.

18.00 val.,

19.30 val.,

21.00 val.

Taksidermija- anksčiau ir dabar Vasilijus Vasiliauskas II aukštas- Kino salė
4.

5.

6.

18.45 val.

20.15 val.

21.45 val.

Paukščių rinkiniai – anksčiau ir dabar Saulius Rumbutis II aukštas- Kino salė
7.

8.

9.

18.30 val., 20.00.,

21.30 val.

Bestuburių rinkiniai – anksčiau ir dabar Alvyra Patapavičienė III aukštas –

Bestuburių salė

10.

11.

12.

19.00 val.,

20.30.,

22.00 val.

Vabzdžių rinkiniai- anksčiau ir dabar Romas Ferenca III aukštas- Vabzdžių salė
13.

14.

15.

19.00 val.,

20.30.,

22.00 val.

Intuicijos išraiška formoje

(VDA magistrinis darbas)

Tomas Zlotnikovas III aukštas- Vabzdžių salė
16.

17.

18.

19.30 val.,

21.00 val., 22.30 val.

Paukščių žiedavimas- anksčiau ir dabar Ričardas Patapavičius II aukštas- Paukščių salė
19.

20.

21

20.00 val., 21.30 val., 23.00 val. Žuvų, varliagyvių, roplių rinkiniai- anksčiau ir dabar Natalija Avyžienė II aukštas- Žuvų-roplių salė
22.

23.

24.

20.30 val., 22.00 val.,

23.30 val.

Žinduolių rinkiniai- anksčiau ir dabar Vaclovas Gedminas I aukštas- Žinduolių salė

 

Muziejuje veiksiančios parodos, kurias galėsite aplankyti:

  1. K. Čepėno foto paroda „Pasaulio plėšrieji paukščiai“ – I aukšto foje.
  2. Geriausių 2011 m. fotografijų gamtos tematika paroda – I aukšto foje.
  3. Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencija (CITES)- I aukšto foje.
  4. Kauno dailės gimnazijos 8 kl. mokinių 2017 m. kūrybinės praktikos darbų paroda- laisvose erdvėse.
  5. Kauno miesto Antano Martinaičio dailės mokyklos mokinių piešinių paroda “Tas nuostabus gamtos pasaulis”– II aukšto fojė.

Renginiai ir muziejaus lankymas NEMOKAMI.

 

Maironio lietuvių literatūros muziejus

Rotušės a. 13, Kaunas

Tel.:(8 37) 206842

El. paštas:vrs@maironiomuziejus.lt

www.maironiomuziejus.lt

 

PROGRAMA (nuo 18.00 iki 24.00)

NAKTĮ SODAS NEUŽMIEGA…

…jei tik tai – ypatinga naktis. Būtent tokia – paslaptinga, jauki ir šviesi – bus ši, kurią kviečiame pasitikti kartu.

Maironio lietuvių literatūros muziejus Modernėjančią Lietuvą kvies pažinti lankant Poeto butą, tyrinėjant laiko žymes jame, įsivaizduojant, kokie svečiai lankydavosi ir kokių priekaištų namų šeimininkui turėjo damos?.. Įdomu?

18.00–24.00 Edukacinė paroda „Du gyvenimo puslapiai“ (1 a. salėje)

18.00–24.00 Muziejaus ekspozicijų, parodų ir sodelio lankymas, tikėti ir netikėti atsitikimai!

18:00 ir 20:00 Teatralizuota ekskursija „Laiko traukinys: Muziejaus g. 5“*

21.00 VU KnF „Raudonojo kilimo“ teatro spektaklis „Ponas Kolpertas“ (Davido Gieselmanno pjesės motyvais) muziejaus rūsyje.

 

Tumo-Vaižganto memorialinis butas-muziejus

Aleksoto g. 10-4, Kaunas

Tel.: (8 37) 222 371

El. paštas: vaizgantas@mairioniomuziejus.lt

www.maironiomuziejus.lt

 

PROGRAMA (nuo 18.00 iki 24.00)

18.00–24.00 Muziejaus lankymas

19.00 – Sergejaus Jesenino poezijos skaitymai, lyrikos vakarą dovanos aktorė Aušra Keliuotytė;

22.00 Ekskursija po Vaižganto butą*

 

*Būtina išankstinė registracija į ekskursijas (ekskursijos trukmė – 45 min.):

Maironio namuose (8 37 207 608)

Vaižganto namuose (8 37 222 371);

Visi renginiai NEMOKAMI.

Lietuvos sporto muziejus

Muziejaus 7, Kaunas

Tel.  (8 37) 22 06 91

El. paštas: sportomuziejus@yahoo.com

www.lietuvossportomuziejus.lt

 

PROGRAMA (nuo 17.00 iki 22.00)

Muziejuje bus galima susipažinti su visomis muziejaus ekspozicijomis: pagrindine muziejaus sale, kurioje eksponuojami įvairių sporto šakų įrankiai, trofėjai, sportininkų prizai, apdovanojimai ir daugelis kitų eksponatų, Jadvygos ir Jono Ramanauskų Lietuvos cirko istorijos, bokso legendos Algirdo Šociko bokso, Lietuvos olimpiečių laimėjimų Olimpinėse žaidynėse –  nuo 1924 m. iki šių dienų;

Muziejaus patalpose veiks VDU krepšinio komandos trofėjų ir prizų paroda.

Muziejaus kiemelyje bus galima pamėtyti kamuolį Trikrepšio žaidime, paspardyti kamuolį futbolo lauke. Muziejaus edukacinėje klasėje bus demonstruojami videofilmai apie Lietuvos sportinį gyvenimą;

 

Visi renginiai NEMOKAMI.

 

Vytauto Didžiojo karo muziejus

Donelaičio g. 64, Kaunas

Tel.: (8 37) 32 07 65

El. paštas: vdkaromuziejus@kam.lt

http://kariuomene.kam.lt/lt/karo_muziejus.htm

PROGRAMA (nuo 18.00 iki 24.00)

„ŽENGIA PULKAS LINKSMAI“

VYTAUTO DIDŽIOJO KARO MUZIEJAUS SODELYJE:

18.00  – XVIII a. pabūklo salvės.

18.00–18.30   – Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų orkestro fanfaros, kariniai maršai.

18.30–21.00  – ekskursija į karilioną.

21.00–21.30 – Vakaro varpų koncertas.

 

VYTAUTO DIDŽIOJO KARO MUZIEJAUS DIDŽIOJOJE SALĖJE:

18.00–23.00 – edukaciniai užsiėmimai, ekspozicijų ir parodų pristatymas.

19.00 –20.00 – Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestro grupės koncertinė programa.

20.00–21.00 – Gen. Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnų muzikinio instrumentinio ansamblio „Vytis“ koncertinė programa.

21.00–21.30 – Lietuvos kariuomenės orkestro koncertinė programa.

22.00–23.00 – Folkroko grupės „Žalvarinis“ koncertas.

 

VDA muziejus Kauno fakultete

Muitinės g. 2, Kaunas (vidinis kiemelis)

Tel.: (8 618) 37109

El. paštas: gabija.cerneckaite@vda.lt

 

PROGRAMA (nuo 22.00 iki 24.00)

22.00-24.00 – tapyba prie žvakių šviesos.

22.00-24.00 – architektūros vizuali instaliacija „Šviesa interjere“.

22.00-24.00 – dizaino vizuali instaliacija „Studentų improvizacijos medijose“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: