Džo Bidenas (Kairėje) David Lienemann, Public domain, Wikimedia Commons (Dšinėje) Secretaría de Deportes, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Daug kalbama apie tai, koks svarbus yra fizinis pasirengimas sporto varžybose. Skiriamas didelis dėmesys treniruotėms, fizinei ištvermei bei išvaizdai. Tačiau kas nutinka, kuomet nuolatinis spaudimas, stresas ir nuovargis pakerta sportininko emocinę savijautą?

Svarbiausia – sveikata

Nedažnas atletas turi galimybę savo gabumus pademonstruoti tokiame renginyje, kaip Olimpinės žaidynės. Dalyviai kelerius metus intensyviai ruošiasi, kad galėtų sėkmingai varžytis ir dvi savaites skirtų maksimaliai koncentracijai ir emociniam bei fiziniam stabilumui.

Amerikiečių gimnastė Simone Biles šių metų Tokijuje vykusiose Olimpinėse žaidynėse sužibėjo ne vien grakščiais pasirodymais, bet ir vidine drąsa bei išreikštomis vertybėmis. 24-erių sportininkė atvirai prisipažino, jog turi psichologinių problemų ir varžybų metu praranda pusiausvyrą. Ji atsisakė pasirodyti keliuose varžybų etapuose, nes minėtieji negalavimai atletei trukdė tinkamai pasiruošti. Simone iškovojo sidabro medalį kartu su savo komanda iš Jungtinių Valstijų, taip pat laimėjo ir bronzą, kuomet atliko pasirodymą ant akrobatinio suolelio.

Olimpietė Simone pripažino, jog šios varžybos buvo visai kas kita, nei ji tikėjosi. Ji pati didžiuojasi, jog į prioritetų viršūnes iškelia emocinę ir fizinę sveikatą ir tai jai vienas iš didžiausių pasiekimų. Anot sportininkės, labai svarbu sporto srityje daugiau kalbėti ir apie psichinę sveikatą, nes atletai, visų pirma, yra žmonės, kurie tik vėliau tampa medalininkais. Simone pabrėžia, jog žiūrovai nenutuokia sporto pasaulio užkulisių ir negali kritikuoti atletų vien stebėdami juos socialinėse medijose. Toks išsireiškimas aukštų reikalavimų kupinose varžybose buvo itin drąsus poelgis, apie kurį žmonės praeityje nebūtų pagalvoję.

Yra buvę visko

Apie panašias situacijas plačiau pakomentavo bei olimpietės Simone elgesį įvertino ir psichologė bei JAV olimpinio ir parolimpinio komiteto psichikos sveikatos paslaugų direktorė Jessica Bartley. Pasak specialistės, psichinės būklės sutrikimai nulemia daug ir smarkiai įtakoja atletų pasirodymus

Olimpinėse žaidynėse. Jessica pasakoja, jog ji kartu su specialistų komanda per šias Olimpines žaidynes kasdien sulaukdavo apie dešimt pagalbos prašymų psichinės sveikatos klausimais. Užsimenama ir apie tai, jog patys atletai nesikreipia dėl pagalbos, tačiau tai padaro aplinkiniai, pastebėję sportininkų sutrikimus. Žaidynių dalyviai patiria pačius įvairiausius sunkumus, tai gali būti koronaviruso sukelti neramumai, nemalonios žinos iš namų, nenumatytos kliūtys varžybose ir panašiai.

Kadangi kai kurios išdėstytos problemos dažniausiai susijusios su rimtesniais sveikatos negalavimais, Jessica su kitais specialistais rūpinasi, jog kiekvienas atletas gautų maksimalią paramą ir būtų sklandus susisiekimas su vietiniais sveikatos specialistais. Apie psichinės sveikatos sukeltus negerumus atsiliepia ir kiti olimpiečiai.

Kai kurie, susipažinę su Simone Biles istorija, geriau pažino save ir suprato, jog tai gali būti išties rimta problema. Jungtinių Valstijų atletė, svorių kilnojimo čempionė Kate Nye, kuri laimėjo sidabro medalį. Ji sako, jog supranta, ką reiškia atletui turėti sunkių psichologinių problemų. Kate atskleidė, jog turi bipolinį sutrikimą, dar vadinamą maniakine depresija, pasireiškiančia staigiais nuotaikų svyravimais. Ji pritaria Simone Biles pasakymui, jog visi atletai taip pat yra žmonės, kuriuos sunku perprasti vien iš stebėjimo ir beprasmio kritikavimo stebint televiziją.

Michael Phelps, garsus Olimpinių žaidynių atletas, taip pat prisipažino sergantis depresija, kurią pagilino ir varžybų įtampa bei atsakomybė už savo šalį renginio metu.

Prezidento žodis

JAV prezidentas Joe Bidenas palankiai atsiliepė į atletės Simone Biles atvirą pareiškimą. Šeštadienį vykusiame virtualiame susitikime Joe Bidenas ir jo žmona Jill Biden bendravo su olimpiečiais, atstovavusiais Jungtines Valstijas šiame pasauliniame renginyje.

Prezidentas tarė ir keletą žodžių gimnastei Simone bei pagyrė jauną merginą už drąsą bei aiškiai susistemintas vertybes. Jis išreiškė palaikymą už tai, jog atletė prioritetu laiko savo emocinę sveikatą ir yra pavyzdys kitiems dalyviams. Bidenas sakė, jog mergina yra viena stipriausių žaidėjų visame pasaulyje ir turėjo pakankamai drąsos paprašyti pagalbos ir vis vien savo šaliai iškovojo ne vieną apdovanojimą.

Kalbama, jog Simone Biles atsivėrė patyrusi seksualinį priekabiavimą, kuomet lankėsi pas buvusį JAV gimnastikos sportininkų gydytoją Larry Nassar‘ą, kuris, teigiama, jog priekabiavo prie daugiau nei 120 jaunų merginų ir buvo nuteistas.

Ekspertai sako, jog ši liūdna patirtis galėjo turėti sportininkės psichinei sveikatai ir pasiruošimui Olimpinėms žaidynėms. Nepaisant to, skaičiuojama, jog Simone Biles yra iškovojusi 32 olimpinius medalius bei neabejotinai suteikė simbolinį paveldą visoms pasaulio sporto varžyboms. Jos nuopelnas yra ne vien medaliai, tačiau ir drąsa, saugumo ir visapusio gydymo iškėlimas. Ji įtakos sporto kultūros kaitą ir reprezentuos taiką.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: