Filmo „Žmogžudystė Rytų eksprese“ kadras

Šerloko Holmso personažas laikomas vienu iš labiausiai vaizduojamų personažų kino ir televizijos istorijoje – jį suvaidino skirtingi aktoriai daugiau nei 254 kūriniuose. Norėdami pagerbti detektyvų sudėtingumą ir meistriškumą, įvertinsime 10 geriausių nusikaltimų sprendėjų iš mėgstamiausių filmų ir televizijos laidų.

10. Erkiulis Puaro (Hercule Poirot) iš „Žmogžudystė Rytų eksprese“

Erkiulis Puaro: visame pasaulyje garsus ūsuotas belgas, privatus detektyvas, neprilygstamas savo intelektu ir nusikaltėlių proto išmanymu, kurį gerbia ir juo žavisi viso pasaulio policijos pajėgos ir valstybių vadovai. Nuo tada, kai prieš daugiau nei 100 metų pasirodė, Puaro pavergė žiūrovų širdis ir protus nuo Azerbaidžano iki Vietnamo, o jo garsiosios bylos užfiksuotos 33 originaliuose romanuose ir daugiau nei 50 apsakymų.

Nedidelio ūgio – nors scenoje ir ekrane jis buvo įvairiai interpretuojamas – Puaro yra apibūdinamas kaip turinis kiaušinio formos galva, dažnai pakreipta į vieną pusę, o susijaudinus jo akys spindi žaliai. Jis labai preciziškai apsirengęs ir labai didžiuojasi savo išvaizda.

Labai talentingas ir intelektualus tyrėjas, gebantis išspręsti sudėtingiausias bylas, Puaro garsėja kruopščiu ir sistemingu požiūriu į nusikaltimų sprendimą. Jis gali pastebėti ir sudėlioti į vieną visumą įkalčius, kurių kiti nepastebi. Filme „Žmogžudystė Rytų eksprese“ Poiro gauna užduotį išaiškinti žmogžudystę traukinyje, vykstančiame iš Stambulo į Kalė.

Kenneth Branagh filme vaizduoja Poirot kaip protingą ir ekscentrišką tyrėją, gebantį išaiškinti sudėtingiausius nusikaltimus.

9. Veronika Mars iš serialo „Veronika Mars“

Paauglė privati detektyvė Veronika Mars pasižymi aštriu protu ir ryžtu, galinti išspręsti bet kokią bylą. Seriale ji tiria įvairius nusikaltimus ir paslaptis savo gimtajame Neptūno miestelyje Kalifornijoje, į kuriuos dažnai įsipainioja jos turtingas tėvas, miestelio šerifas. Dėl savo greito mąstymo, sumanumo ir išradingumo ji yra puiki detektyvė.

Nuo tada, kai jos tėvas, atleistas iš šerifo pareigų, tapo privačiu detektyvu, Veronika po pamokų dirba sekretore „Mars Investigations“, tėvo privačių detektyvų įmonėje. Nors jai neretai draudžiama tvarkyti tam tikras bylas, ji dažnai peržengia savo ribas, o kartais net visiškai išsprendžia bylą anksčiau už tėvą. Be to, ji yra mažoji Neptūno vidurinės mokyklos privati detektyvė: seka kompiuterių įsilaužėlius, atkapsto purvą apie tėvus, aiškinasi, kas pavogė mokyklos talismaną, ir panašiai. Jai padeda jos geriausias draugas Volisas (Vatsonas, jos Holmsui) ir klasės draugas Eli „Weevil“ Navarro, baikerių gaujos PCH lyderis.

8. Holdenas Fordas iš filmo „Minčių medžiotojas“

Holdenas Fordas – atsidavęs ir empatiškas agentas, turintis nenumaldomas troškimas suprasti nusikaltėlių protą ir sustabdyti nusikaltimus. Fordo personažas yra sudėtingas ir daugialypis. Jis žmogiškas ir pažeidžiamas, tuo išsiskiria iš kitų.

Fordas yra specialusis agentas FTB Elgsenos mokslų skyriuje, kurį įkūrė kartu su Bilu Tenču. Jo darbas – išsiaiškinti, kas motyvuoja žudikus, ypač tuos, kurie žudo dėl seksualinio malonumo, nors jis dažnai nukrypsta nuo užduoties ir įsitraukia į kitas baudžiamąsias bylas. Paprastai taip nutinka dėl jo arogancijos, užsispyrimo ir autoritetų bei moralinių įsipareigojimų nepaisymo. Jis pats nepasižymi jokiais iš pažiūros smurtiniais bruožais, tačiau labai lengvai užmezga ryšį su žudikais ir išgauna iš jų parodymus.

Fordo nesiliaujantis tiesos siekis ir gebėjimas užmegzti asmeninį ryšį su nusikaltėliais yra įkvėptas tikro FTB agento, ir tai yra raktas į jo, kaip geriausio detektyvo, sėkmę.

7. Leonardas Brisko iš serialo „Įstatymas ir tvarka“

Detektyvas Leonardas Brisko yra aukščiausios klasės tyrėjo, turinčio daugybę žinių ir patirties, įsikūnijimas. Jis meistriškai dėlioja įkalčius ir seka pėdsakais, naudodamasis intuicija ir dėmesiu detalėms kaip šeštuoju pojūčiu.

Brisko bene labiausiai garsėja sarkastišku (kartais kandžiu) humoro jausmu. Nusikaltimo vietoje jis paprastai išmintingai juokauja apie auką ar mirties aplinkybes; paprastai juokelis būna labai nevykęs, bet kartu labai „taiklus“. Brisko taip pat gana ciniškai žiūri į žmones. Jo cinizmas ypač ryškus santuokos ir ištikimybės atžvilgiu, jis dažnai karštai užsimena apie skyrybas, „meilės beprasmiškumą“ ir teisininkus.

Jis yra savo kolegų detektyvų mentorius. Jo greitas sąmojis ir sarkastiškas humoras pasitarnauja ir kaip gynybos mechanizmas, ir kaip priemonė įtemptoms situacijoms išsklaidyti. Jis nepaliaujamai siekia teisingumo. Dažnai jis veržiasi peržengti ribas ir kelia sau pavojų, kad išaiškintų bylą. Jis labai empatiškas ir užjaučiantis, visada pirmiausia rūpinasi aukomis ir jų šeimomis.

Nors gyvenime turėjo nemažai trūkumų, visą savo karjerą jis išliko sąžiningas policininkas ir per daugelį metų buvo mėgstamas įvairių partnerių ir kolegų.

6. Debra Morgan iš Deksteris”

Tai ryžtinga detektyvė, nebijanti mesti iššūkį status quo, kad išaiškintų nusikaltimus ir atneštų teisingumą aukoms. Nepaisant to, kad susiduria su vadovų ir kolegų skepticizmu ir pasipriešinimu, Morgan, kurią įkūnijo Jennifer Carpenter, įrodo, kad yra vertinga sprendžiant bylas, nes yra labai ryžtinga ir geba mąstyti nestandartiškai.

Debra nėra drovi ir kartais užsispyrusi. Nepaisant griežtos asmenybės, kuria ji visiems prisitato, viduje ji jautri ir rūpestinga, nors ir nelengvai tai išreiškia. Debra sugeba būti „viena iš vaikinų“, todėl gali veiksmingai dirbti savo darbą. Įtariamieji gali ją supykdyti, ypač kai byla paliečia jai artimus.

Ji turi daug savybių, kuriomis nepasižymi Deksteris: grubi, impulsyvi, emocionali, patikli, nesubrendusi, todėl yra puikus Deksterio priešnuodis. Ji išryškina jo trūkumus, kai jis bando būti „žmogumi“. Nors ji dažnai nusivilia Deksterio nesugebėjimu jai atsiverti, ne kartą jį gynė. Pavyzdžiui, ji grasino Džojui Kvinui, kai šis pavadino Deksterį „dunduku“.

Nepaisant iššūkių, su kuriais jai tenka susidurti, Morgan niekada nepamiršta savo pagrindinio tikslo: užbaigti bylą aukoms ir jų šeimoms bei įrodyti, kad yra puiki detektyvė.

5. Klarisa iš filmo „Avinėlių tylėjimas“

Ryžtinga ir protinga FTB praktikantė, kuriai pavesta susekti serijinį žudiką, Klarisos Starling gebėjimas užmegzti ryšį su žudiku ir suprasti jo mąstyseną kartu su jos ryžtu išspręsti bylą paverčia ją vertingu turtu sprendžiant nusikaltimus. Filme ji išsiskiria savo protu, ryžtu ir užuojauta.

Tyrimo metu Starling paskiriama įkalbėti Lekterį atskleisti Bafalo Bilo tapatybę; Lekteris pateikia jai užuominų – paslaptingos, mįslingos informacijos, skirtos padėti Starling išsiaiškinti pačiai. Jiedu ima gerbti vienas kitą, todėl, kai Lekteris pabėga Čiltono suorganizuoto perkėlimo į Tenesio valstijos kalėjimą metu, Starling mano, kad jis „manytų jog nemandagu“ užpulti ją netikėtai ir nužudyti prieš tai su ja nepasikalbėjus.

4. Harry Callahanas iš filmo „Purvinasis Haris“

Inspektorius Haris Kallahanas yra patyręs detektyvas, garsėjantis savo kūrybiškumu ir nepaliaujamu teisingumo siekimu. Jam skiriami visi pasitaikę „nešvarūs“ darbai. Jo personažo pravardė „Purvinasis Haris“ tapo bebaimio, negailestingo policijos pareigūno, pasirengusio peržengti visas ribas, kad nusikaltėliai būtų nubausti, sinonimu.

Jis pasiryžęs bylas užbaigti iki galo, nepaisydamas kliūčių. Kallahanas taip pat yra psichologinio žaidimo meistras ir savo greitu mąstymu bei gudriomis taktikomis gali pergudrauti nusikaltėlius.

Debiutavęs filme „Purvinasis Haris“, Kalahanas tapo naujo tipo kino policininko šablonu – žmogaus, kuris nedvejodamas peržengia profesines ir etines ribas, siekdamas savo teisingumo vizijos, ypač kai įstatymui prastai tarnauja neveiksni biurokratija.

„Purvinojo Hario“ archetipas nevengia žudyti; visuose „Purvinojo Hario“ filmuose Kalahanas žudo nusikaltėlius. Tokį savo elgesį jis motyvuoja tuo, kad tai daro siekdamas didesnio gėrio: apsaugoti nekaltus žmones ir nusikaltimų aukas. Kallahano metodams retai pritaria jo viršininkai, kurie įvairiomis progomis jį pažemindavo pareigose, nušalindavo nuo pareigų arba perkeldavo į kitus skyrius.

3. Šerlokas Holmsas iš serialo „Šerlokas“

Legendinis detektyvas Šerlokas Holmsas garsėja neprilygstamu protu ir dėmesiu detalėms. Šie įgūdžiai leidžia jam itin lengvai išaiškinti net sudėtingiausius nusikaltimus. Jam geriausiai sekasi išaiškinti nusikaltimus dėl neprilygstamo loginio mąstymo.

Šerlokas Holmsas (gimęs kaip Viljamas Šerlokas Skotas Holmsas) yra vienintelis pasaulyje konsultuojantis detektyvas – šią profesiją jis susikūrė pats. Jis gyvena Londone ir dažnai konsultuojasi su Gregu Lestradu iš Naujojo Skotland Jardo, o į bylas dažniausiai pasiima savo geriausią draugą ir sugyventinį Džoną Vatsoną. Jis labai domisi neįprastais ar keistais nusikaltimais, be kurių jam greitai pasidaro nuobodu, o smegenų aktyvumą palaiko nikotinu, nors praeityje pramogai yra vartojęs nelegalių narkotikų, pavyzdžiui, heroino.

Šerlokas yra mąstytojas ir stebėtojas; jo neįtikėtinas gebėjimas pastebėti iš pirmo žvilgsnio nereikšmingas detales ir iš jų daryti išvadas yra pagrindinė jo priemonė tiriant nusikaltimus. Jis taip pat dažnai naudojasi savo „proto rūmais“ – priemone, padedančia įsiminti smulkiausias detales ir vizualiai susisteminti prisiminimus. Tačiau dėl savo neįprastos ir šiek tiek asocialios asmenybės daugelis oficialių policijos pajėgų juo nepasitiki ir nemėgsta.

Kiekviename epizode stebime, kaip jis pastebi detales, kurių kiti gali nepastebėti. Jo meistriškos maskuotės, kartu su kriminalistikos, chemijos ir psichologijos išmanymu gerokai sustiprina ir taip galingą tyrimo priemonių rinkinį.

2. Leitenantas Kolumbas iš „Kolumbo“

Kolumbo yra vertas varžovas Šerlokui Holmsui ir Leonardui Briscoe. Dėl savo šmaikštaus humoro ir greito sąmojo jis tapo mėgstama kino ir televizijos figūra. Nuo pat debiuto 1968 m. iki paskutinio pasirodymo 2003 m. Kolumbo ilgaamžiškumas liudija jo neblėstantį patrauklumą. Jis išvydo nuolat besikeičiantį kriminalinių dramų televizijos kraštovaizdį, dalydamasis eterio laiku su tokiais serialais kaip „Hawaii Five-0“, „Miami Vice“, „Įstatymas ir tvarka“ ir net „CSI“.

Kolumbo – netvarkingas, netvarkingai apsirengęs, iš pažiūros lėto būdo policijos detektyvas, kurio nerangus ir pernelyg mandagus būdas neleidžia tikėtis, kad jis išaiškins kokį nors nusikaltimą, o juo labiau žmogžudystę. Tačiau iš tikrųjų jis yra puikus detektyvas, turintis pastabumą smulkiausioms detalėms ir gebantis sujungti iš pirmo žvilgsnio nesusijusius įvykius ir informaciją, kad išaiškintų nusikaltimus.

Kolumbo yra vienas iš nedaugelio Los Andželo policijos darbuotojų, jei ne vienintelis, kuris nesinešioja šaunamojo ginklo, tvirtindamas, kad nekenčia ginklų ir kad jis blogai šaudo. (Filme „Pamiršta dama“ dėl to vidaus reikalų tyrėjas, pagarsėjęs savo perdėtu uolumu (ir, kaip galima numanyti, korupcija dėl valdžios troškimo), pagrasina Kolumbui atleidimu iš darbo, jei šis neperlaikys pistoleto valdymo testo.) Jis taip pat retai lankosi Parkerio centre, policijos departamento būstinės pastate, tvirtindamas: „Ten retai kada vyksta žmogžudystės!“

Kolumbo įtaka šiam žanrui neabejotina, todėl jį mėgsta jūsų tėvai, seneliai ir visi kriminalinių dramų entuziastai. Kolumbą išskyrėme aukščiau už Šerloką dėl jo požiūrio į nusikaltimų sprendimą. Jo subtilus ir neįkyrus požiūris leidžia jam užklupti nusikaltėlius nepasiruošusius ir rinkti informaciją nekeliant grėsmės.

1. Benoit Blankas iš „Glass Onion“ (liet. “Ištraukti peiliai: Stiklinis svogūnas”)

Geriausias mūsų sąrašo detektyvas Benoit Blankas yra savo amato meistras, garsėjantis sudėtingų paslapčių atskleidimu. Kai įtartinomis aplinkybėmis miršta turtingas patriarchas, vyras pasamdomas ištirti aukos šeimą. Siekdamas suprasti įtariamuosius ir jų motyvus, jis pasitelkia savo unikalią perspektyvą, pasitelkdamas ir aštrius stebėjimo sugebėjimus, ir netradicinius metodus.

Blankas laikomas „Paskutiniuoju iš džentelmenų detektyvų“ ir daugeliu atžvilgių jis atitinka šį titulą. Jis yra įžūlus, praktiškas, džentelmeniškas, šiek tiek ekscentriškas, mėgstantis rūkyti cigarus, bet nepaprastai sumanus, protingas ir apskritai geras detektyvas. Be to, Blankas kalba kaip pietų aristokratijos atstovas su akcentu. Jis linkęs vartoti frazes ir žodžius, kuriuos supranta nedaugelis žmonių, taip pat savo bylose dažnai vartoja metaforas, pavyzdžiui, Harlano mirties bylą prilygindamas „donatui“ ir domėdamasis Stiklinio svogūno simbolika.

Blankas kartais būna klastingas, negailestingas ir įžūlus, tačiau beveik visada tai daroma siekiant tolesnės tyrimo eigos. Jis taip pat gali būti labai apgaulingas ir manipuliatyvus, kaip rodo jo gebėjimas priversti ir Milesą Broną „Disruptorių“, ir Harlano Trombėjaus giminaičius atsiverti, kad gautų papildomos informacijos.

Blankas pateikia gaivų požiūrį į detektyvo archetipą. Kitaip nei leitenantas Kolumbo ir Šerlokas Holmsas, Blankas nepasikliauja tradicine detektyvo išvaizda ar metodais. Be to, Blankas gali atlikti kelias užduotis ir vienu metu atskleisti dvi paslaptis, taip parodydamas savo išskirtinius problemų sprendimo įgūdžius ir gebėjimą mąstyti nestandartiškai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: