Kitokie žmonės visuomenėje dažnai susilaukia neapykantos. Gal tai atėję iš viduramžių, kai kaimui nepriklausantis asmuo būdavo priešas, o gal paprastai bijome to, ko nepažįstame. Tačiau tokia sąvoka kaip „normalus“ apskritai yra abejotina, nes visi esame skirtingi, savotiški, unikalūs, o savo unikalumą derėtų ne slėpti, o juo didžiuotis, nes būtent jis ir daro mus įdomius.

Taigi parinkome jums dešimt serialų apie žmones, kurie yra įdomūs ir išsiskiria iš kitų: apie išsišokėlius, kurie nenori gyventi pagal jiems primestus standartus, realybę kvestionuojančius tikinčiuosius bei mokslininkus, virsmo ištiktus paauglius, stereotipus laužančias moteris ir kitus.

10. Our Flag Means Death (HBO Max, 2022)

Iš koto verčianti komedija su žinomais aktoriais iš Naujosios Zelandijos – Risu Darbiu, vaidinančiu pagrindinį veikėją Stedą Bonetą, ir juokingiausiu pasaulyje kino aktoriumi ir režisieriumi Taika Vaititi, vaidinančiu kapitoną Juodabarzdį, – pristato istoriją apie aukštuomenės džentelmeną, sugalvojusį tapti piratu. Žinoma, džentelmenas pirato kelnėse gali pasirodyti juokingai net ir piratavimo pradžiamoksliui, taigi Stedui Bonetui tenka susidurti su nemažu iššūkiu – įgyti savo įgulos pagarbą. Visa laimė, kad jo keliai susiduria su įžymybe piratų pasaulyje tapusiu kapitonu Juodabarzdžiu. Ar šie du personažai, kilę iš skirtingų pasaulių, sugebės bendradarbiauti?

Serialo siužetas paremtas iš tikrųjų egzistavusio aukštuomenės džentelmeno Stedo Boneto istorija. 1717 m., piratavimo aukso amžiuje, Stedas nusprendžia palikti savo patogų gyvenimą bei šeimą ir tapti piratu, nors visai neturi tam gebėjimų. Subūręs piratų įgulą, įsigijęs laivą, kurį pavadino „Kerštautoju“, išsiruošė į plačiąsias jūras keršyti, tačiau, deja, susidūrė su sunkumais – entuziastinga, tačiau piratauti neparuošta įgula sunkiai susitvarkė su puolančiais karo laivais bei kitų piratų agresija. Visos akys krypsta į kapitoną, tačiau jis neturi žalio supratimo, ką reikia daryti. Ir būtent tuomet jų kelyje pasitaiko garsusis piratas Edvardas Tyčas. Jiedu su Stedu ne tik pradeda kartu piratauti, tačiau… ir užmezga meilės romaną.

Serialą režisavęs Deividas Dženkinsas susidomėjo Stedo Boneto istorija perskaitęs apie jį internete. Jis norėjo suprasti šį veikėją ir užpildyti istorijos spragas – tai nutiko pridėjus romantikos tarp Stedo ir Juodabarzdžio siužeto liniją. Vaititi būtent dėl to ir prisidėjo prie projekto – manė, kad ši siužeto linija pasakojime apie piratus suteikia jam savitumo ir originalumo.

Bandant išrinkti pagrindiniam vaidmeniui tinkamą aktorių išaiškėjo, kad vienintelis Risas Darbis tam tinka, kadangi, pasak režisieriaus, „Risas Stedą Bonetą padaro įtikimu“. Pačiam Darbiui tai šuolis kopiant karjeros laiptais, kadangi paprastai jis vaidindavo antraplanius vaidmenis, tačiau aktorius ir pats mano, kad turi užtektinai patirties ir pagaliau gali sužibėti pagrindiniame vaidmenyje.

Serialas buvo filmuojamas 2021 m. vasarą, o šių metų birželį paskelbta, kad jis bus pratęstas antram sezonui. Antrajo sezono filmavimas prasidės 2022 m. spalį ir šįkart vyks Naujojoje Zelandijoje.


9. Evil (Paramount, 2022)

Šiame seriale, kaip galima spręsti iš pavadinimo, kalba sukasi apie antgamtines jėgas, tačiau, priešingai daugumos žiūrovų lūkesčiams, jis visai nėra nei nuvalkiotas, nei kartojantis tas pačias klišes. Tiesą sakant, siužetas yra sukonstruotas gana sumaniai ir ne tik priverčia oda bėgioti šiurpuliukus, tačiau ir suteikia peno pamąstymams.

Šį televizijos šou sukūrė Robertas ir Maiklas Kingai. Jis savotiškai primena XX a. 10 deš. prasidėjusią mokslinės fantastikos sagą „X-failai“ – lyg būtų moderni jų versija, tačiau užuot pasakojusi apie ateivius, rodanti įvairiomis formomis pasireiškiantį blogį. Seriale veikia tokie personažai kaip skeptikė dr. Kristen Bučard (Katja Herbers) – teismo medicinos psichologė, pasamdyta nustatyti, ar galimai nutikę stebuklai ir blogio jėgų pasirodymas turi bent kristelį tiesos; tada dar yra tikintysis Deividas Akosta (Maikas Kolteris) – buvęs žurnalistas, nusprendęs mokytis kunigų seminarijoje, tačiau patiriantis tikėjimo krizę. Jie veikia drauge su rangovu Benu (Asifas Mandvis), pasižyminčiu logiškumu; Benas turi moksliškai pagrįsti grupelės atradimus, tačiau pats iki galo nežino, kuo tiki. Visi šie personažai, kasdienybėje susidurdami su tikromis blogio apraiškomis, bando suprasti juos supantį pasaulį.

Scenarijaus autoriai rado įvairių būdų, kaip ekrane parodyti „blogį“ – nuo memų iki kriptovaliutos. Visos istorijos apie blogį yra gan epizodiškos, tačiau stebuklingai dera su visuma – kiekvienas epizodas tartum siūlas įsiveja į siužeto audeklą. Puikiausia yra tai, kad niekad nėra lengva nuspėti pabaigą. Viena iš įdomesnių istorijos linijų – sielos svėrimas. Grupė technologų nori ištirti mirštančio vyro sielą ir patikrinti, ar siela tikrai sveria 21 gramą. Šioje vietoje galima pasakyti tik tiek, kad baigties, kuri nutinka, tikrai nesitikėtumėte. Galų gale tokio siužeto pasakojimas kelia daug klausimų apie žmogaus padėtį šioje žemėje, kuriuos bando atsakyti serialo herojai Kristen, Deividas ir Benas.

Serialas pradėtas kurti jau 2019 metais, o visai neseniai išėjo naujausias, trečias, sezonas. Iš pradžių jis buvo rodomas CBS platfomoje, tačiau buvo perkeltas į Paramount. Kadangi šio televizijos šou kūrėjai vis mažiau priklausė nuo žiūrimumo reitingų, galėjo duoti laisvę savo kūrybiškumui. Kai kada pasakojimas netgi atrodo šventvagiškas, tačiau neabejotinai patraukia dėmesį.

8. Miss Sherlock (Japanese HBO, 2018)

Tai japonų kino produkcija, paremta pasakojimu apie garsųjį britų detektyvą Šerloką Holmsą ir jo padėją Vatsoną, tačiau šįkart japonai pažvelgė į reikalą originaliai ir šiuos veikėjus pakvietė suvaidinti moteris. Tai pirmas toks sprendimas kino istorijoje – adaptuoti Šerloką Holmsą kaip moterį. Anksčiau matėme moterimi tapusį Vatsoną seriale „Elementary”. Heroję tuomet suvaidino Lucy Liu.

Maža to, šiame pasakojime garsųjį detektyvą ne tik pakeičia veikėja Sara „Šerlok“ Šeli Futaba (aktorė Juko Takeuči), o Vatsoną – dr. Vato Tačibana (Šihori Kanjija), – veiksmas vyksta ne kur kitur, o šiuolaikiniame Tokijuje.

Šeli Futaba konsultuoja kaip detektyvė, o jai padeda ką tik iš savanorystės Sirijoje grįžusi buto draugė daktarė Vato Tačibana. Nors Šeli ir nėra oficiali detektyvė, tačiau pasižymi tokiu pastabumu ir tokiu logišku dedukciniu mąstymu, kad vietinis inspektorius Gentaro Reimonas dažnai jos paprašo padėti išspręsti bylas. Paprastai moterims tenka susidurti su skirtingais nusikaltimais ir nusikaltėliais, tačiau neretai už šių nusikaltimų slepiasi slapta organizacija „Stela Maris“. Jukijoši Ozava, vaidinantis Šerlok vyresnįjį brolį, taip teigė apie pasirinkimą Šerloko ir Vatsono vaidmenis atiduoti moterims: „Nieko nebandau įžeisti, tačiau kai kurie vyrai mąsto gan plokščiai. Moterys būna jautresnės ir moka perprasti žmonių širdis, taigi žino, kaip pasiekti savo. Manau, joms geriau išeina būti privačiomis detektyvėmis.“

Pasakojimas prikausto ne tik todėl, kad pagrindinius vaidmenis atlieka moterys ir todėl pasikeičia visa veikėjų dinamika – veiksmas vyksta Japonijoje, japoniškos kultūros fone, taigi galime pastebėti daug skirtumų, pradedant nuo maisto ir baigiant tuo, kaip dirba japonų medikai bei policininkai. Seriale atsispindi netgi tokios japonų kultūrinės ypatybės kaip įtempti santykiai su kitomis Azijos tautomis.

Ir, žinoma, kaip ir kiekviename seriale įdomiausi yra žmonių santykiai, todėl norisi daugiau sužinoti ne apie pačius nusikaltimus, kurie, beje, pasirodo besantys visai juokingi, nenuspėjami bei kartais šlykštūs, o stebėti Šerlok ir Vato santykių dinamiką – akivaizdu, kad tarp jų kartais atsiranda trintis, vedanti nežinia kur.

Nors adaptuoti tokį veikėją kaip Šerloką Holmsą nėra lengva, kadangi tai jau daryta tiek daug kartų, japonams tai pavyko – jie pateikė naują žiūros kampą.

7. I Am Not Okay With This (Netflix, 2020)

Puiki paauglių drama, kurią parašė suaugę scenarijaus autoriai (kartu su prodiuseriais, kurie prisidėjo prie „Keistų dalykų“ (Stranger things)  kūrimo, todėl serialas patrauks ne tik jaunųjų žiūrovų, tačiau ir paauglystę seniai išaugusių žmonių dėmesį. Žinoma, pasakojimas sukasi ne apie paprastus paauglius, o tuos, kurie turi tam tikrų emocinių problemų, skaudžių išgyvenimų ir… netgi antgamtinių galių. Nors, kita vertus, ar ne visi paaugliai turi panašių bėdų?

Prieš metus mirė Sidnės Novak (Sofia Lilis) tėvas, su kuriuo ji turėjo itin artimą ryšį. Jis nusižudė, taigi dėl to jai dar sunkiau susitaikyti su jo mirtimi. Nors jiedu ir buvo artimi, po truputį aiškėja, kad Sidnės tėtis jai visko apie save nepasakojo. O ir Sidnė netrukus pastebi, kad ir su ja vyksta keisti dalykai.

Tačiau visų pirma merginą vargina įprasti paauglių reikalai – brendimas, identiteto paieška. Ji visai nenori išsiskirti iš kitų, tiesiog trokšta gyventi paprastą gyvenimą, kuriame vis dar dalyvautų jos tėtis. Bet gyvenimas kupinas staigmenų. Sidnė susipažįsta su moksladraugiu ir kaimynu Stenliu „Stenu“ Barberiu (Vaitas Olefas), kuris ja domisi ne tik kaip drauge. Jie bando šį tą regzti, tačiau įvykių sūkuryje išaiškėja, kad… Sidnė yra įsimylėjusi savo geriausią draugę Diną (Sofia Braent). Tragiška tai, kad Dina turi vaikiną. Viduje vykstant emocinėms audroms dėl tėčio savižudybės ir atrandamos seksualinės orientacijos, merginai pamažu ima reikštis telekinetinės galios, kurios priveda prie visiško chaoso.

Sidnė labai primena Stiveno Kingo knygos „Kerė“ pagrindinę veikėją ir kito populiaraus serialo „Keisti dalykai“ heroję Eleven, kurios taip pat pasižymėjo telekinetinėmis galiomis. Keistas sutapimas, kad visos šios veikėjos yra paauglės, tartum bręsdamos jos pulsuotų tiek daug emocijų, kad galėtų išsprogdinti viską aplinkui. Ir vis dėlto serialas nėra lyg priplėkusi emocinė kojinė – randamos ir siužeto linijos, ir jų logika, o veikėjai visapusiškai atskleisti.

6. Good girls (Netflix, 2018)

Šiame seriale pasakojimas sukasi apie tris Mičigano priemiestyje gyvenančias mamas, iš kurių dvi yra sererys. Joms sunkiai sekasi sudurti galą su galu: vienai reikia mokėti už brangius dukrai skirtus vaistus, kitos vyro verslas pradėjo žlugti, o trečiai reikia padengti teismo dėl vaiko globos išlaidas. Galiausiai jos pavargsta grumtis su visu prieš jas nusiteikusiu pasauliu ir nusprendžia paimti vadžias į savo ranas – apiplėšti maisto prekių parduotuvę. Nors moterims reikia tik kelių dešimčių tūkstančių eurų, grįžusios namo išsiaiškina, kad pasisavino gerokai daugiau. Nieko nelaukdamos puola džiaugtis pinigais ir leisti juos savo reikmėms. Tačiau, deja, daug pinigų vienoje vietoje nieko gero nežada. Moterys patraukia visokių interesantų dėmesį, tarp jų ir reketininkų. Prasideda visa virtinė užgrobimų, skolinimosi problemų, paslapčių ir šeimos krizių. Serialas laužo stereotipus apie moteris, pasak kurių jos – tik gležnos būtybės. Šiame televizijos šou moterys ne tik stiprios, bet ir nepriklausomos, galinčios išlaikyti savo šeimą ir valdyti savo gyvenimą.

2018 metais, išėjus serialui, kritikai jį pavadino „švelnesne“ feministine „Bręstančio blogio“ („Breaking Bad“) versija. Pirmame sezone lengvai aptariama sunki moterų padėtis. Pasitaiko šmaikščių remarkų, mamyčių juokelių ir kurioziškų konfliktų. Antrame sezone moterys jau nebe tokios švelnios. Jame svarbu parodyti ne tik nusikalstamą veiklą ir chaotiškas jos pasėkmes, tačiau ir moralinius herojų pasirinkimus. Jos vos nenužudo kaulėto maisto prekių parduotuvės vadybininko, kai šis pagrasina išduoti nusikaltėles FBI, ir vėliau tai atsisuka prieš pačias moteris. Televizijos šou svarbu moraliniai standartai – veikėjos stengiasi būti geros. Tačiau bandydamos tęsti savo normalų gyvenimą, jos tik dar labiau įklimpsta į nusikaltimus, kuriuos viena iš moterų vadina „popamokine veikla“. Trečiame sezone atsiranda ir ambicijos sėkmingai plėtoti visas gyvenimo sritis – šeimą, karjerą ir nusikalstamą veiklą, tačiau pagalius į ratus kiša konkurencija ir pavydas. Iš viso serialą sudaro keturi sezonai. Paskutinis iš jų išėjo 2021 metais, o kitais metais išeis ir penktas.

Serialo žanro rėmai driekiasi kažkur tarp kriminalinės dramos ir juodosios komedijos, taigi galima sakyti, kad jis turi nuosavą žanrą. Rinkdamosios tarp blogio ir gėrio moterys susikuria slaptą gyvenimą, kuriuo savotiškai džiaugiasi.

5. Insatiable (Netflix, 2018)

Nors pati šio serialo tema neatrodo nukrypastanti nuo normos amerikiečių televizijos produkcijoje, vis dėlto veiksmui įsibėgėjus reikalai pakrypsta kitokia nei įprasta linkme. Tai juodojo humoro komedija, kurioje juodasis humoras kai kam gali pasirodyti per juodas.

Septyniolikametė Petė (Debby Ryan) mokykloje yra pravardžiuojama storule Pete, nes emocinę tuštumą kompensuoja kompulsiniu valgymu. Moksladraugiai jai nė kiek nepadeda, o tik sustiprina neapykantą sau ir visam pasauliui. Petė mano, kad jeigu ji suplonėtų, tuomet jos gyvenimas pasikeistų. Ir Petė suplonėja. Tačiau ne išmokusi labiau mylėti save, o ištikta smurto akto – prieš save nukreiptas psichologinis smurtas materialuozaji į fizinį smurtą per gatvėje sutiktą benamį. Šis sulaužo Petei žandikaulį. Paauglei tris mėnesius reikia laikytis skysčių dietos, kol gyja kaulas, taigi per šį laikotarpį ji numeta neregėtai daug kilogramų bei iš mokyklos bjauriojo ančiuko tampa „sekso bomba“.

Viskas taip dar nesibaigia. Petė ir numetusi svorio nesugeba pamilti savęs. Vis dar pilna neapykantos ir nerimo, nori atkeršyti savo skriaudikams ir priversti juos kentėti taip, kai dėl jų kentėjo ji pati. Seriale pasirodo neviena smurto scena, vyksta žmogžudystės, veikėjai mąsto keistai ir iškreiptai, pavyzdžiui, kad „lieknumas yra magija“ ir sulieknėjus gyvenimas tampa žymiai geresnis, pasitaiko sunkiai suvokiamų nuokrypių, kaip įsitikinimas, jog azijietės moterys ilginasi iltinius dantis, o translyčiai asmenys yra tokie pat nelaimingi kaip storuliai. Maža to, žiūrint „Insatiable“ reikia kažkaip užmiršti faktą, kad per tris mėnesius mergina dėl išorinių veiksnių atsikratė kompulsinio valgymo bei prie jo negrįžo.

Keisti serialo kūrėjų pasirinkimai ir stebina, ir šokiruoja. Galbūt norėta pristatyti naują juodosios komedijos žanrą, o galbūt toks ir buvo planas – priblokšti žiūrovą? Jei taip, jiems puikiai pavyko.

4. Somebody Somewhere (HBO, 2022)

Tai komiška drama apie vidutinio amžiaus sulaukusią moterį, kuri neseniai neteko sesers. Sem (Bridžita Everet) persikėlė į savo gimtąjį miestą Manhatane, Kanzase, kad galėtų prižiūrėti mirštančią seserį, tačiau jai mirus ir praėjus pusei metų po netekties Sem vis dar negali suimti savęs į rankas – neprisiversdama prisiliesti prie Holės lovos, vis dar miega ant jos sofos, kartais negali sulaikyti emocijų viešose vietose ir tiesiog nesijaučia, kad pritaptų savo gimtajame mieste.

Tačiau Sem nėra nevykėlė, kokia ją laiko jos kita sesuo. Sem turi nuostabų balsą ir tai jai primena buvęs bendraklasis, su kuriuo kartu dirba. Nors tarp jų neužsimezga jokie romantiniai ryšiai, kadangi Džoelis (Džefas Hileris) yra gėjus, tačiau atsiranda graži draugystė, kurioje Džoelis bando padėti Sem iš naujo atrasti savo galią ir talentą, o tai yra dainavimas. Džoelis nusiveda palūžusią draugę į vieną slaptą bendraminčių susirinkimą, į kurį žmonės ateina, nes juos vienija tas pats dalykas – visi jie jaučiasi nepritapę visuomenėje, tačiau būdami kartu palaiko vienas kitą ir skatina geriausias vienas kito savybes. Sem po ilgo laiko pirmą kartą atsistoja ant scenos ir nors širdis vis dar dreba, kad dainuojant prasiverš sielvartas dėl sesers mirties, ji užtraukia pirmą natą.

Pati pagrindinį vaidmenį atliekanti aktorė Bridžita Everet toli gražu nepanaši į tylią ir kuklią pelytę. Gyvenime ji ne tik vaidina, bet, kaip ir jos herojė, dainuoja bei kuria dainų žodžius, kurie ne vieną priverstų žagtelėti, kadangi tekstai tokie drąsūs ir griausmingi (apie papukus arba antrą vyro galą burnoje). HBO serialą pavadino „vidutinio amžiaus moters virsmu“ ir tai gana tikslus apibūdinimas, kadangi ir Sem eina per tam tikrus gyvenimo pokyčius po sesers mirties, ir pati Everet, sulaukusi 49 metų, pirmą kartą vaidina pagrindinį vaidmenį. Šiuo atžvilgiu aktorė gali neblogai įsijausti į savo personažą, tačiau kitais aspekais jos skiriasi: Everet – tai tikra energijos bomba, o Sem jaučiasi prislėgta, nepasitiki savimi ir bijo išnaudoti savo potencialą. Tai tik parodo, kad Bridžita Everet gali bet ką.

Serialas ir jautrus, ir juokingas, pasakojantis apie žmones, kuriuos mes patys galėtume pažinoti – apie mūsų kaimynus, draugus, giminaičius iš mažų, apsnūdusių miestelių. Tuose miesteliuose iš pažiūros nieko įdomaus nevyksta, tačiau kiekvieno gyventojo širdyje vyksta kokia nors vidinė drama. Būtent tokia vidinė drama žiūrovų dėmesiui ir perkeliama į televizijos ekraną.

3. The End of the F***ing World (Netflix, 2019)

Netflix komiška drama apie keistus paauglius – septyniolikmetį Džeimsą (Aleksas Loteris) ir jo bendraklasę Alisą (Džesika Barden). Džeimsas galvoja, kad jis yra psichopatas, nes nieko nejaučia – būdamas vaikas įkišo ranką į verdantį aliejų, nes norėjo tuo įsitikinti. Kadangi Aleksas mano, kad yra psichopatas, nusprendžia, kad jam reikia ką nors nužudyti. Taigi jam pasitaikė puiki proga, kai per pietų pertauką mokykloje jį užkalbino Alisa – vaikinas nusprendžia susidraugauti su bendraklase ir pamažu įvykdyti savo planą. Žinoma, viskas pasisuka visai ne taip, kaip jaunuolis tikėjosi, nes pamažu draugystė pradeda augti į meilę ir, staigmena, vaikinas galiausiai pradeda jausti. Tačiau tai būtų tik saldi meilės istorija, jei ne ką mažiau ypatingas Alisos charakteris, mat paauglė nevaldo pykčio ir jos didžiausia svajonė yra pabėgti iš savo miestelio kur nors toli ir pradėti iš tikrųjų gyventi. Taip du paaugliai ir padaro.

Serialas yra vienas iš tamsesnių televizijos šou (ką jau galime atspėti iš pavadinimo). Jame gausu juodojo humoro, tačiau ne ką mažiau liejasi ir jausmai. Džeimsas, matyt, turi užpaustų emocijų, o Alisa blogai sutaria su savo patėvius. Tai perauga į psichologines problemas, su kuriomis abiem reikia kaip nors tvarkytis. Jie apsimeta, kad jiems niekas nerūpi, o Džeimsas dar ir įsitikinęs, kad jame slypi blogis, tačiau pamažu pradeda aiškėti, kad abu paaugliai yra pažeidžiami ir iš tikrųjų jiems reikia vienas kito.

Kolkas yra išėję du šio serialo sezonai, kurių kiekviena serija trunka apie dvidešimt minučių, tačiau tai šou tik prideda balų, kadangi kiekviena minutė yra svarbi – įvyksta begalės dalykų. Ir svarbūs ne tik dialogai. Tuose trumpuose epizoduose telpa ir tylos akimirkos, kurios suteikia pasakojimui naują emocinį gylį. Ekrano laiko užtenka ne tik pagrindiniams veikėjams, tačiau ir antraeiliams personažams, tokiems kaip Alisos mama (Kritina Botomli), kuri nekreipia dėmesio į tai, kaip jos vyras elgiasi su podukra, nesupratingas Džeimso tėtis (Styvas Oramas) ar Džeimso mamos, kuri nusižudė prieš daug metų, istorija. Neabejotina, kad scenarijui buvo skirta daug dėmesio.

Per du sezonus mes viską sužinome apie tamsų Džeimso ir Alisos pasaulį, stebime jų gimstančią meilės istoriją, kurios tęsinį ir laimingą pabaigą norime pamatyti, nors ir žinome, kad geriau jau jiems nebūti kartu.

 

2. Unbelievable (Netflix, 2019)

Tai amerikietiškas tikrų nusikaltimų 8 dalių serialas, kurį sukūrė Susannah Grant, Ayelet Waldman ir Michaelis Chabonas. Serialas paremtas 2015 metų straipsniu „An Unbelievable Story of Rape“, kurį parašė T. Christianas Milleris ir Kenas Armstrongas, ir tų pačių autorių 2018 metų knyga „A False Report“. Seriale vaidina Toni Collette, Merrit Wever ir Katilyn Dever.

Seriale pasakojama apie merginą, kuri po išprievartavimo kreipiasi į policiją, tačiau vietoj pagalbos ir nuraminimo ji sulaukia įtarių žvilgsnių ir nepatiklumo, o galiausiai yra apkaltinama parašiusi melagingą pareiškimą. Po kelių apklausų, kurių metu tyrėjai laikosi pozicijos, jog mergina meluoja, ji nusprendė atsiimti pareiškimą. Vėliau prievartavimai pasikartoja, tačiau kitose vietose ir pradeda aiškėti įvairios intriguojančios detalės, kodėl taip sunku susekti šį nusikaltėlį ir kodėl visi parodymai prieš jį ir įkalčiai ilgainiui dingsta.

Šis serialas itin sukrečiantis ir vaizduoja ne bet kokią, o tikrame gyvenime vykusią jaunos merginos istoriją. Jame nagrinėjamas policijos pajėgų patikimumas, vienišos merginos bejėgiškumas, skausmas ir gėda, kurią dažnai patiria prievartautojų aukos bei teisingumo troškimas.

1. The Politician (Netflix, 2019)

,,Politikas“ – vieno garsiausių scenaristo ir režisieriaus Rajano Merfio komedijos žanro serialas apie moksleivį Paytoną, norintį tapti prezidentu ir visais įmanomais būdais siekia laimėti mokyklos rinkimus. Seriale sumaniai pašiepiama ne tik vidurinių mokyklų politika, tačiau ir JAV. Šis serialas vadinamas geriausiu Rajano Merfio kūriniu, o garsusis scenaristas yra taip pat sukūręs visiems puikiai žinomą serialą ,,Choras“, bei tokius serialus, kaip ,,Amerikietiška siaubo istorija“, ,,Grožio peilis“.

Vidurinės mokyklos dramos siužete ne tik vaizduojamas turtingų paauglių gyvenimas ir Paytono kelias į prezidento postą, tačiau ir jautrios temos, tokios kaip savižudybės ir prekyba ginklais. Jaunas vaikinas turi ir kitų siekių, ne tik būti išrinktu atstovauti savo bendraamžiams. Jis taip pat svajoja patekti į Harvardą, nes, pasak jo, šiame universitete yra ,,pagaminama“ daugiausiai prezidentų, nei bet kur kitur. Televizijos seriale vaidina gausus būrys Holivudo įžymybių: Gvinet Peltrouv, Džesika Landž, Betė Midler, Dylanas Makdermotas ir kiti.

„Politikas“ – jaudinantis, juokingas ir jautrus moksleivio, siekiančio išgarsėti, portretas. Su Paytonu akimirksniu siejasi kiekvienas, kuri kažkada norėjo pagerinti savo padėtį, neatsižvelgiant į auklėjimą. Serialo pagrindinės ,,žvaigždės“ Paytono biologinė motina yra padavėja striptizo klube, o jį įsivaikinusi šeima beprotiškai turtinga. Kandidatas į būsimuosius prezidentus, nori, kad studentai būtų apsaugoti nuo smurto prieš ginklus, tačiau jį taip pat labai jaudina plastikiniai šiaudeliai. Paytonas yra biseksualus, o jo didžioji meilė, peržengianti net gyvybės ir mirties ribas, yra Riveris – buvęs politinis oponentas studentų rinkimuose ir jo draugas, kuris nusižudė jau pirmajame epizode.

Serialas pasakoja ne tik apie Paytoną, bet taip pat apie visus jį supančius spalvingus ir keistus žmones, bei žmones su negalia. Jie kovoja su psichinėmis ligomis ir socialiniu atstumimu, kuriuo Paytonas bando naudotis, jog rinkėjai į jį žiūrėtų palankiau. Pavtono politiniai sąjungininkai yra grupelė sociopatų, paaukojusių savo interesus bei individualumą dėl jo prezidentinės karjeros. Taip pat dėl Pavtono ambicijų sulaužomas ir jo merginos Alice gyvenimas – ji prisipažįsta dėl jo paaukojusi savo svajones bei ambicijas.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: