Šis 2023 metų filmas parodo kaip du skirtingi pasauliai, sportas ir verslas, kartu gali sukurti kažką tikrai ypatingo. Tai istorija, kuris įkvėps, primins apie atkaklaus ir sunkaus darbo galią, paskatins rizikuoti ir daryti tai, kuo tiki.

„Nike“, o tiksliau „Blue Ribbon Sports“, toks pavadinimas buvo pradžioje, buvo įkurta 1964 metais. Iš pradžių kompanija buvo įsteigta, kaip oficialus japoniškų bėgimo batų platintojas JAV ir per pirmuosius veiklos metus pardavė apie 1 300 batų porų. Pradžia buvo sudėtinga. Neturėdami jokių oficialių pardavimo patalpų, kompanijos steigėjai Billas Bowermanas ir jo auklėtinis Philas Knightas buvo priversti pardavinėti sportinius batelius tiesiog iš automobilių bagažinių.

Nors ir neturėjo oficialios pardavimo vietos, tačiau prekyba sekėsi visai neblogai ir kompanijos įkūrėjai netgi sugebėjo surinkti pakankamai pajamų, kad 1965- taisiais jau nusamdytų savo pirmąjį nuolatinį darbuotoją. Pirmoji „Nike“ mažmeninė prekybos parduotuvė buvo atidaryta 1966-aisiais, Pico bulvare, Santa Monikoje, Kalifornijoje. Pardavimai ir toliau augo, todėl kompanijos savininkai savo veiklą išplėtė į ritinę Amerikos pakrantę, Welleslio miestą, Masačusetse. Toliau kompanija augo ir išplito ne tik Amerikoje, bet ir po visą pasaulį.

Filmo “Air” kadras

Tokia yra „Nike“ istorija, bet šis fimas ne apie tai. „Air“, tai vienos valandos ir 52 minučių juosta apie tai, kaip „Nike“ pasirašė vertingiausią visų laikų sandorį su Michaelu Jordanu. Tuo metu amerikiečių sportininkų širdis buvo užkariavę vokiečių „Adidas“ ir kita amerikietiška įmonė „Converse“. Todėl „Nike“ reikėjo ypatingai pasistengti, kad iškiltų . Šiuo klausimu visi nuopelnai tenka Sonny Vaccaro, kuris tuo metu dirbo „Nike“ sporto skyriuje būtent, kad padėtų krepšinio srityje ir jam kilo idėja pasiūlyti tuo metu kylančiam krepšininkui Michaelui Jordanui sudaryti sutartį su „Nike“, nes matė jo didžiulį potencialą krepšinio aikštelėje. Šiai idėjai prieštaravo visi, kas tik gali, tačiau Sonnio tai nesustabdė. Nors žiūrint visi jau žinome šio filmo pabaigą, laikas tikrai neprailgsta.

Filmo režisierius Benas Afflekas per filmo premjera, kuri vyko Austine, Teksase, South by Southwest Film & TV festivalyje pristatydamas filmą teigė, kad tai svarbiausia naktis jo gyvenime: „Šis vakaras yra pati svarbiausia mano profesinio gyvenimo naktis“, – miniai sakė režisierius. „Tai optimistiškas, viltingas filmas apie žmones. Labai tikiuosi, kad jums jis patiks. Taigi jokio spaudimo, bet viskas priklauso nuo jūsų.“ Ir kol kas skaitant atsiliepimus apie šį filmą, panašu, kad šis kūrinys turi daug šansų tapti Beno Affleko, kaip režisieriaus, geriausiu darbu.

Filmo “Air” kadras

Vienas įspūdingiausių filmo „Air“ aspektų yra dėmesys detalėms, nes filme tobulai atvaizduojamas 80 – ųjų laikotarpis. Dekoracijos, kostiumai, grimas, viskas atrodo nepriekaištingai. Filme, taip pat, skambėjo ir klasikiniai 80-ųjų hitai, tokie kaip Toto „Africa“, New edidtion „Candy Girl“ ir Van Halen „Jump“, todėl žiūrint ne karta norisi linguoti pagal ritmą.

Filme galime išvysti puikią aktorių komanda. Pagrindinius veikėjus, tai viena iš „Nike“ įkūrėjų Philą Knighta įkūnija Benas Affleckas, kuris šiuo atvėju yra ne tik aktorius, bet ir filmo režisierius. Vieną svarbiausių žmonių sporto rinkodaros istorijoje Sonny Vaccaro suvaidino Mattas Damonas, kuriam puikiai pavyko perteikti Sonnio aistrą ir ryžtą, ir Michaelo Jordano mamą Deloris – Viola Davis.

Filmo “Air” kadras

Įdomu tai, kad režisuodamas šią juostą Benas Afflecas ne kartą konsultavosi su pačiu Michaelu Jordanu, kuris turėjo vieną ypatingą prašymą. Jis pageidavo, jog jo mamą biografinėje juostoje vaidintų ne kas kitas, o būtent Viola Davis, laimėjusi jau ne vieną Oskarą. Ne ka prastesni ir antraplaniai filmo aktoriai, tai Chrisas Messinas, Jasonas Batemanas, Marlonas Wayansas ir Chrisas Tuckeris. Michaelo Jodarno ar jį vaidinančio aktoriaus veido filme deja neišvysite ir tai buvo sąmoningas režisieriaus pasirinkimas, jis nenorėjo prašyti publikos patikėti, kad kažkas kitas apart Mihaelo Jordano, gali būti Michaelas Jordanas. Jo nuomone, Michaelas Jordanas per daug didingas, kad kažkas kitas galėtų jį įkūnyti.

Kartu šioje juostoje vaidinę ir ją prodiusavę Benas Affleckas ir Mattas Damonas yra draugai jau nuo 1980 – tųjų, kuomet gyveno visai netoli vienas kito Cambridže.  Abu tuo metu turėję tokia pat didelę aistrą krepšiniui ir vaidybai, vaikinai greitai susidraugavo. Kartu jie yra nusifilmavę ne viename filme, tai „School ties“, „Chasing Amy“, „Dogma“, „Jay and Silent Bob Strike Back“, „Jay and Silent Bob Reboot“ ir „The Last Duel“. Taip pat, jie kartu parašė scenarijų filmui „Good will hunting“ kuris buvo išleistas 1997 – tųjų gruodį ir dėl kurio vėliau abu laimėjo Oskarus už scenarijų rašymą. Jų draugystė yra vadinama ilgiausiai besitęsiančia Holivudo istorijoje.

Sonny Vaccano po filmo premjeros teigė, kad nepaisant kai kurių nedidelių prasimanymų, filmas tiksliai parodo, kaip vyko susitarimas ir sutarties su Michaelu Jordonu pasirašymas. „Viskas, ką mačiau, buvo 80 procentų tiesa.“, – sakė jis. „Kas nėra visiškai tikslu, tai kad scenos gyvenime nebūtinai buvo ten, kur buvo filme.“

Taip pat skaitykite: 10 puikių filmų apie sportą ir sportininkus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: