Prikeltas Piteris Cushinas "Šelmyje - 1"

Kai Piterio Cushingo vaidinamas Gubernatorius Tarkinas pasirodė „Žvaigždžių karų“ filme „Šelmis – 1“ sukėlė diskusiją ar šio aktoriaus KGV (Kompiuteriu generuoti vaizdai) buvo pakankamai geras, ar jis neatrodė kaip išsilydžiusi bulvė. Praėjus jauduliui po paskutinio filmo iš tolimos galaktikos, žmonės pradėjo diskutuoti, ar tai kad Disney bei Lucasfilm prikėlė Piterį Cushingą nenusižengė moralei?

Vis dėl to, jie naudojo aktoriaus veidą filme be jo paties sutikimo, ir jei esate matę „Šelmį – 1“, tuomet žinote, kad jo veikėjas yra gana svarbus šioje istorijoje. Jis buvo svarbi aktorių grupės dalis, o miręs 1994 metais jis negalėjo spėti duoti leidimo naudoti savo veidą ir po jos mirties. Kalbant teisiškai, nei Disney, nei Lucasfilm neperžengė jokių ribų. Būdamas gyvas Piteris Cushing leido naudoti jo veidą, nors aišku tai buvo jam dar būnant gyvam, mirusieji visgi neturi jokių teisių. Tačiau tai neįtikino aktoriaus fanų, ir savo ruožtu jie toliau kalba apie šį, jų atžvilgiu, ne etišką poelgį.

Ne pirmas kartais kuomet mes pamatome tokią dilemą. Kai buvo atkurtas Odrės Hepburn veidas ir panaudotas reklamuojant Galaxy šokoladukus, pusė pasaulio buvo sužavėti fantastiškų KGV galimybių, tačiau likęs pasaulis buvo pasipiktinęs dėl 50-ųjų ikoniško veido naudojimo saldainių prekybai. Vėlgi, Hepburn turto valdytojai (jos du sūnūs – Šonas Ferrer ir Lukas Dotti) davė savo leidimus reklamuoti aktorės veidą, o už tai jiems buvo sumokėta.

Star Wars 2

Tikrasis Piteris Cushinas “Žvaigždių karuose”

Panašių atvejų buvo ir prieš tai. Pavyzdžiui, dėka jo žmonos suteikto leidimo, Fredas Astaire šoko kartu su Dirtu Devilu dulkių siurbliu praėjus dešimtmečiui po jo mirties, tačiau jo dukra pasisakė esanti „nusivylusi, kad po jo nuostabios karjeros jis buvo parduotas velniui“. Sąrašas tęsiasi toliau, o kadangi technologijos nenumaldomai vystosi ir įgauna daugiau galios sugrąžinti mirusias įžymybes, šis sąrašas ir toliau ilgės. Žinoma, yra didžiulis skirtumas tarp buvusio aktoriaus veido naudojimo reklamoje (galimai, aktoriai gal net nebūtų sutikę su tuo) ir naudojant jų veidus rolėse, kurios būtų pradžiuginusios juos dar gyvus. Paului Walkeriui tragiškai mirus vos įpusėjus „Greiti ir įsiutę 7“ filmavimą, niekas nė neprieštaravo, kad Universial panaudojo aktoriaus brolius ir KGV užpildyti mirusiojo vietą. Walker jau buvo pasirašęs dėl leidimo jį rodyti filme, tad niekas neprieštarautų, kad aktorius būtų to norėjęs.

Atsižvelgiant į tai, kad praėjo 39 metai po Piterio Cushingo pirmo Tarkino vaidmens ir jo KGV perkūrimo naujausiam „Šelmio“ filmui, yra sunku pasakyti ar aktorius būtų su tuo sutikęs. Tačiau „Šelmio“ vizualiųjų efektų vadovas Džonas Knoll yra įsitikinęs, kad būtent to aktorius būtų norėjęs. „Mes nedarėme nieko, kam mūsų manymu Piteris Cushing būtų prieštaravęs“, – kalbėjo jis. „Manau, kad šis darbas buvo atliktas kartu su šiltais jausmais ir rūpesčiu. Mes žinome, kad Piteris Cushing labai didžiavosi savo vaidmeniu „Žvaigždžių karų“ filme, ir pats yra sakęs, esą jam gaila, kad negavo dar vienos galimybės suvaidinti „Žvaigždžių karuose“, nes Džordžas [Lukas] nužudė jo veikėją“. Jis pridėjo, – „mes tai padarėme pasitarę ir bendradarbiaudami su jo turto valdytojais. Taigi, mes nebūtume to padarė, jei jie būtų tam prieštaravę, arba jei jie jaustųsi dėl to nemaloniai“.

blade-runner-2049-sean-young-mpc-vfx-13-hero

Filme “Bėgantis skustustuvo ašmeninis 2049” atkurta aktorė Sean Young (Gerbėjus galim nuraminti, kad ji vis dar gyva)

Tai yra diskusija, kuri įsikarščiavo po Keri Fisher mirties, kuri taip pat atsirado „Šelmyje“ KGV pagalba. Fisher atveju, vizualiųjų efektų komandai dar būdama gyva ji davė leidimą atkurti jaunesnę jos – kaip Princesės Lėjos – atvaizdą. Kai pasaulį pasiekė žinia apie netikėtą jos mirtį gruodžio 27 dieną, 2016 metais (praėjus dviem savaitėms po „Šelmio“ premjeros), buvo aišku, kad KGV bus naudojamas atstoti aktorę busimuose „Žvaigždžių karų“ filmuose: „Paskutinysis džedajus ir „Žvaigždžių karai 9“. Tiesą sakant, kai kurie šaltiniai pranešė, kad komandos atstovai nė nesiderėjo su Fisher turto paveldėtojais dėl teisių naudoti jos atvaizdą.

Star Wars leia

Filme “Šelmis -1” atkurta Keri Fisher

Nuo to laiko Disney/Lucasfilm patvirtino savo oficialiame Žvaigždžių karų puslapyje, kad jų komanda neperkurs Keri Fisher naudojant KGV būsimiems filmų tęsiniams: „Mes norime užtikrinti savo fanus, kad Lucasfilm neplanuoja skaitmeniniu būdu atkurti Keri Fisher vaidinamos Princesės ar Generolės Lėjos Organos“. Ar dėl to, kad jie visgi negavo leidimo to daryti? Mes tiesiog nežinome. Lucasfilm įmonės prezidentė Katlin Kennedy atskleidė Knoll, kad Fisher sutiko dėl jos vaidinimo „Šelmyje“ („Keitė [Kennedy] paskambino man iš karto po to, kai parodė KGV galimybes jai [Fisher] ir aktorė buvo to sužavėta. Taigi, ji tikrai buvo už tai.“), todėl yra visai įmanoma, kad jie nusprendė to nedaryti, kadangi jos vaidmuo „Žvaigždžių karuose 8“ jau pasiekė tam tikrai pabaigą.

Nepaisant viso to, išlieka klausimas ar yra etiška pelnytis iš mirusio aktoriaus skaitmeninio prikėlimo. Nors filmai mums atneša džiaugsmą, jie yra kuriami dėl pinigų, ir panašu, kad niekam (įskaitant Disney) nerūpi ką jie turės prikelti, kad tuos pinigus gautų. Galiausiai, ko gero galima sakyti, kad Piteris Cushing būtų norėjęs tapti „Šelmio – 1“ dalimi. Galbūt jis būtų tą vaidmenį suvaidinęs kitaip… Galbūt jis būtų turėjęs pasiūlymų prodiuseriui Garetui Edwards… Deja, to mes jau niekada nesužinosime.

Taip pat skaitykite: 30 šauniausių „Žvaigždžių karų“ faktų visoje galaktikoje

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: