„Gimę kitokie“  („Born Different“) – projektas demonstruojantis išskirtinių asmenų istorijas iš viso pasaulio, turinčius tam tikrus medicininius sutrikimus, kurie turi įtakos jų sveikatai, taip pat, dažniausiai, ir išvaizdai. Tačiau, nepaisant viso to, jie griauna nusistovėjusius stereotipus ir gyvena pilnaverčius gyvenimus.

Trumpais vaizdo įrašais su skirtingomis žmonių istorijomis „Born different“ komanda, kurią sudaro asmenys iš Jungtinių Amerikos Valstijų bei Anglijos, kelia į šiuo metu gausią, net 13 milijonų stebėtojų turinčia facebook paskyrą. Komentaruose, po serijomis, žiūrovai išreiškia savo palaikymą vaizdo įrašu herojams, taip pat, kai kurie iš jų pasidalina panašiomis savo ar artimųjų istorijomis. Nors ši paskyra gyvuoja tik nuo 2017 metų, jau yra pateikusi daugybę skirtingų bei įkvepiančių istorijų iš viso pasaulio.

Helenos istorija: „Mano nepagydoma liga pavertė mane undine“

Helena, gyvenanti Jav, Virdžinijoje, yra profesionali undinė, kuri papasakojo savo unikalią istoriją. Ji serga progresuojančia liga, vadinama Charcot-Marie-Tooth liga (CMT), kurios požymiai yra progresuojantis distalinių galūnių dalių raumenų silpnumas ir jutimų praradimas, pažeidžiantis nervus ir panaikinantis gebėjimą vaikščioti. Šią ligą diagnozavo, kai Helenai buvo 14 metų. Merginai sunkiai prisitaikant prie gyvenimą keičiančios būklės padarinių, kineziterapeutas supažindino ją su undinių pasauliu, nurodydamas, kad plaukimas yra puikus būdas jai išlikti fiziškai aktyviai. Šiuo metu Helena gali judėti tik elektrinio vežimėlio bei savo vyro ir draugių dėka, tačiau dirba undine įvairiose šventėse. Šioje serijoje Helena demonstravo kokius įvairias undinių uodegas ji turi, kaip atlieka sau makiažą bei sudėtingą procesą, kurio metu, nevaldydama savo kojų, bet su vyro ir draugės pagalba apsirengia undinės aprangą. Helena turi internetinę svetainę, kurioje pardavinėja įvairią (nuo palaidinių, telefonų dėklų iki puodelių) undinės tematikos atributiką bei yra itin aktyvi savo instagram bei tiktok paskyrose, kuriose taip pat dalinasi savo kasdienybe. Šia savo istorija ji įkvepia visus žmones, kad jokia liga negali sustabdyti tavęs teikti džiaugsmą kitiems bei sau.

Claudios istorija: „Man 21 metai, bet aš senstu septynis kartus greičiau“

21 – erių metų Claudia iš Portugalijos turi retą ligą vadinamą – Progerija – liga, dėl kurios kūnas sensta septynis kartus greičiau, nei įprastai, būtent todėl, dažniausiai, šia liga sergantys vaikai vidutiniškai gyvena 14-15 metų, jie dažnai kenčia nuo įvairių vidaus organų – plaučių, inkstų, širdies, kurie taip pat nesivysto normaliai, problemų. Tačiau, pasitaiko ir išimtinių atvejų, kai žmonės sergantys šia ligą sulaukia ir 20 bei daugiau metų, pagrindinė šios serijos herojė yra vienas iš tokių pavyzdžių. Paprastai, vaikai, sergantys šia liga, atrodo normalūs gimimo metu, maždaug po 12 mėnesių atsiranda požymiai ir simptomai, pavyzdžiui, lėtas augimas ir plaukų slinkimas. Claudios atveju, jai liga buvo diagnozuota būnant 4 mėnesių amžiaus. Ji bei jos šeima žino, kad bet kuri diena gali būti paskutinė, todėl, mėgaujasi gyvenimu ir gyvena šia diena, mokosi, leidžia laiką su draugais, aktyviai dalyvauja socialinėje medijoje bei nekreipia dėmesio į negatyvius žmonių komentarus. Claudia itin mėgsta šokti ir savo šokius kelti į tiktok platformą, kurioje ją stebi beveik 3 milijonai žmonių.

Cary istorija: Vizažistė su trapiais kaip stiklas kaulais

Puerto Rico gyvenanti vizažistė Cary Velazquez turinti trapių kaulų sindromą (osteognesis), kuris jai buvo diagnuozotas vos trys dienos po jos gimimo, žinoma tai, jog ši liga yra itin reta ir gali pasireikšti įvairiame amžiuje. Tačiau sergant sunkesnėmis formomis, ji pasireiškia jauname amžiuje. Ši liga prasideda dėl netaisyklingo kaulų ir kremzlės išsivystymo ir lemia dažnus kaulų lūžius. Svarbiausias ligos požymis – savaiminiai kaulų lūžiai. Nepaisant itin sudėtingos ligos ir to, kad ji praktiškai nieko negali daryti pati, mergina atrado pomėgį, kuriam netrukdo niekas. Tai – makiažai, Cary ne tik atlieka makiažus sau, tačiau, taip pat ir priima klientes. Mergina teikia, kad svarbiausia gyvenime nebijoti daryti tai, kas tau patinka ir teikia laimę ir visiškai nesvarbu, ką apie tai galvoja kiti.

Meg istorija: „Užmigimas ištrina mano prisiminimus“

Anglijoje gyvenanti Meg kenčia nuo funkcinė neurologijos sutrikimo, ligos, kai sutrinka nervų sistemos funkcionavimas, signalų tarp smegenų ir kūno perdavimas ir priėmimas. Pagrindinę šios serijos heroję dažnai ištinka miego priepuolis, kurio metu jos kūnas tiesiog atsisako funkcionuoti ir siųsti nervinius signalus. Šio priepuolio metu, jos kūnas ne tik negali funkcionuoti, tačiau, mergina atsibunda praradusi atmintį. Meg pamiršta viską, tačiau, labiausiai ją sukrečiantis dalykas yra tai, kad ji pamiršta ir tą faktą, kad ji yra pasakiusi savo šeimai, kad yra lesbietė ir turi merginą, kurią taip pat pamiršta. Todėl kiekvieną kartą po priepuolio ji išgyveną tai, kad vėl turi apie tai pranešti savo šeimai ir bijo jų reakcijos. Tačiau, Meg mergina Tara itin rūpinasi tuo, kad mergina kuo greičiau prisimintų ją, todėl, po kiekvienos kartu praleistos dienos ji rašo dienoraštį, kurį vėliau skaitydama Meg prisimena tam tikrus dalykus. Tara taip pat paskatino savo merginą daugiau apie tai kalbėti, todėl Meg susikūrė tiktok paskyrą ir joje dalinasi informacija apie šią ligą ir kartais užfiksuoja ją ištikusius priepuolius. Ši istorija parodo, kad artimųjų palaikymas tokioje situacijoje yra itin svarbus.

Karine istorija: alergija saulės spinduliams, tačiau tai nesutrukdė jai rasti savo sielos draugą

Brazilijoje gyvenanti Karine turi itin retą ligą – pigmentinę kserodermą – sumažėjęs atsparumas saulei, kuris nuo vaikystės žaloja odą ir sukelia piktybinius odos auglius. Iš pradžių saulės apšviečiamų vietų oda parausta, vėliau atsiranda nuo šviesiai iki tamsiai rudų dėmelių, kurios vystosi ir atsiranda odos vėžys ar melonoma. Moteris negali turėti jokio kontakto su saule ar kitu šviesos šaltiniu, kuris spinduliuoja ultravioletinius spindulius, todėl privalo gyventi namuose, į kuriuos nepatenka nei vienas saulės spindulėlis. Nepaisant medicininių sunkumų, su kuriais ji susidūrė, Karine išliko optimistiška ir pozityvi, to dėka sutiko Edmilson, kuris nepaisė jos išskirtinės, ligos kamuojamos išvaizdos ir to, kad jo gyvenimas, gyvenant kartu su ja bus kiek kitoks. Jie susituokė, pradėjo kurti šeimą, po kurio laiko susilaukė visiškai sveikos dukros, kurią pavadino – Zaya. Karine istorija įkvepia žmones, kad tai kas svarbiausia visada slepiasi žmogaus viduje.

Brazilų šeimos istorija: didžiuojasi priglaudę tris albinizmu sergančius vaikus

Šeima, kurioje šiuo metu auga šeši vaikai, trys iš jų – Kauan, Estefani ir Ruth, turi albinizmą, kuriam būdingas pigmento melanino sintezės sutrikimas (odoje, akyse, plaukuose šio pigmento nėra arba yra labai mažai). Šią ligą turintiems žmonėms būdinga šviesi oda, balti plaukai, pigmento trūkumas visose akių struktūrose, todėl jų oda yra itin jautri, o regėjimas silpnas. Juodaodžių šeimoje augantiems vaikams tai yra didžiulis iššūkis, nes dėl savo išskirtinės išvaizdos, jie susiduria su patyčiomis mokykloje bei iš aplinkinių žmonių. Tačiau, tai nėra vienintelė problema, vaikai turintys šią ligą susiduria su odos problemomis, jie negali leisti laiko saulėje, nes tai pradeda deginti jų jautrią odą, taip pat jie turi didžiulę riziką susirgti odos vėžiu. Šios šeimos vienybė yra tvirtas pagrindas.

Jonathan istorija: 5-erių metų berniukas yra vos 80 centimetrų ūgio

Vokietijoje gyvenantis Jonatgan serga itin reta mažaūgiškumo (primordial dwarfism) liga, pasižyminti sulėtėjusiu ar sustojusiu augimu ir organizmo formavimusi dėl sumažėjusio augimo hormono. Ši liga bernukiui buvo diagnozuota vos gimus ir prognozės buvo itin liūdnos: medikai teigė, kad jis išgyvens daugiausiai devynis mėnesius. Galiausiai, nepasitvirtinus šioms prognozėms, buvo teigiama, kad jis negalės vaikščioti bei kalbėti, tačiau, didžiulio tėvų užsispyrimo dėka, berniukui pavyko sulaukti penkerių metų amžiaus ir net žengti pirmuosius žingsnius ir ištarti pirmuosius žodžius.

Muhammad – žmogaus medžio istorija: žmogus, kuriam ant rankų bei kojų augą „šaknys“

Bangladeše gyvenantis 34-erių Muhammad, dar būdamas 13-14 metų pastebėjo, kad ant jo kūno pradėjo augti keistos karpos, kurių su amžiumi tik daugėjo, didžiulės „šaknys“ užaugo ant jo rankų bei kojų būtent todėl jis įgavo „žmogaus medžio“ pravardę. Tai vyrui sukelia nepatogumą bei skausmą, jis bandė gydytis tradicine mediciną, tačiau, tai nepadėjo. Jam buvo atlikta daugybė operacijų, bet karpos ant jo kūno ataugdavo ir vėl. Tačiau, nepaisant to, vyras vis dar nepraranda vilties, kad vis dar įmanoma padaryti kažką, kad jo gyvenimas pasidarytų bent kiek komfortabilus. Didžiausia jo atrama – žmona, kuri itin rūpinasi savo vyru. Pats vyras teigia, jog jo žmona bei dukros yra didžiausias jo ramstis, šioje itin sudėtingoje istorijoje.

Iomikoe istorija: daugybę metų kovojanti su baltme

Iomikoe Johnson – moteris, kuri jau dvylika metu serga baltme (vitiligo), tai odos liga, pasireiškianti išnykusia odos pigmentacija. Būdama 25-erių, šios serijos herojė, pastebėjo šviesus odos plotus atsirandančius po jos akimis. Prireikė daugiau nei metų laiko, jog jai galiausiai būtų diagnozuota baltmė. Baltų odos plotų ant juodaodės merginos vis daugėjo ir tai jai kėlė nepasitenkinimą savo išvaizda. Tad kovodama su tuo, ji valandų valandas praleisdavo prie veidrodžio, savo veidą dengdama storiu sluoksniu kosmetikos, kad paslėptų tai. Tačiau, sulaukusi itin didelio savo artimųjų palaikymo, moteris, po daugybės metų galiausiai nusprendė, kad jos išvaizda yra unikali, kad ji gali būti pavyzdžiu ir kitiems, nuo tos pačios problemos kenčiantiems žmonėms. Todėl nustojo savo veido odą slėpti po makiažu ir pradėjo skelbti savo nuotraukas socialiniuose tinkluose, kuriuose sulaukė didelio susidomėjimo savo išskirtine išvaizda, taip suteikdama pasitikėjimo visoms moterims. Moteris teigia, jog tai, kaip ji atrodo ligos dėka, pavertė ją į išskirtinį meno kūrinį.

Alyssa istorija: paralyžiuota moteris, kurios gyvenimą pakeitė pažinčių programėlėje sutiktas vyras

Šiuo metu 29-erių metų moteris traumą patyrė dar gimdama, kuomet jai buvo pažeistos stuburo smegenys. To pasekoje, nuo pat gimimo iki šiol ji gali judėti tik neįgaliojo vežimėlio dėka. Jos gyvenimas buvo itin sudėtingas, tačiau, kaip pati Alyssa teigia, jog viskas pasikeitė, kai po daugybės metų bandymų įvairiose pažinčių programėlėse ir daugybės nusivylimų, ji susipažino su savo dabartiniu vyru Jimmy. Jam visiškai nerūpėjo tai, kad Alyssa negali judėti, jis susižavėjo jos nuoširdumu ir pasiryžo visą gyvenimą ją mylėti bei rūpintis. Ši istorija parodė, kad egzistuoja tikra meilė ir atsidavimas.

Kiekviena iš šių istorijų įkvepia tikėti, kad pasaulis yra itin spalvotas ir visi žmonės yra unikalūs.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: