Kyanu Ryvsas / Filmo "John Wick" kadras

Ar prisimenat „Matrica“ filmus iš 90-tųjų? Arba „Ponia Dautfajė“ komediją, kuri juokindavo jus tiek vaikystėje, tiek užaugus? Tai tik keli filmai, kuriuose filmavosi vieni garsiausių ir dosniausių aktorių, kurių karjera kino pasaulyje padarė didelį įspūdį visame pasaulyje. Tokių aktorių kaip Kyanu Ryvsas (Kyanu Reeves) ir Robinas Viliamsas (Robin Williams) asmenybės bei poelgiai įkvepia. Jų pavyzdžiu seka ir kita, jaunesnioji aktorių karta ir rodo sektiną pavyzdį artėjančioms. Štai 8 aktoriai, tarp jų ir minėti 2, pakeitę paprastų žmonių gyvenimus bei suteikę taip reikiamą pagalbos ranką jos prašantiems:

1. Kyanu Ryvsas (Keanu Reeves)

Aktorius Kyanu Ryvsas (Keanu Reeves) specialiųjų efektų ir kostiumų dizaino komandai atidavė 75 mln. dolerių iš savo daug pelno atnešusio vaidmens filme „Matrica“. Tačiau tai nevienintelis aktoriaus dosnumo atvejis. Nedaugelis iš mūsų žino, koks dosnus ir pagarbus jis būna ir kitiems aktoriams, kurie tampa jo kolegomis filmuose. Pavyzdžiui, vien už tai, kad Alas Pačino (Al Pacino) vaidintų kartu su juo filme „Velnio advokatas“ („The Devils advocate“), jis sumažino savo atlyginimą už filmą tam, kad biudžetas galėtų „įpirkti“ tokį aukšto kalibro aktorių kaip Alas. Tas pats nutiko ir su aktoriumki Džinu Hakmenu (Gene Hackman) filme „Atsarginiai“ („The replacements“), tačiau šio fakto niekada nekėlė į viešumą. O kai vyko „Namas prie ežero“ („The Lake House“) filmavimai, jis nugirdo dviejų kolegų, prisidėjusių prie kostiumų kūrimo, pokalbį, kurių vienas nerimavo dėl savo ateities. Kolega nerimavo, jog neteks namų jei nesumokės 20 000 dolerių. Todėl dar tą pačią dieną Kyanu pervedė reikiamą sumą į bendradarbio banko sąskaitą.

Dar būnant vos 3 metų, jį paliko tėvas, todėl teko augti su skirtingais patėviais. Jis taip pat kentė nuo dislekcijos. Negana to, jo gyvenime yra nutikę ir labai daug nelaimių: jo svajonę tapti ledo ritulio žaidėju sugriovė rimta avarija, dukra žuvo per gimdymą, o žmona avarijoje. Nepamirškim ir fakto, kad net geriausias jo draugas Riveris Feniksas (River Phoenix) mirė nuo perdozavimo, o sesuo kovojo su leukemija.

Pasiekus 2022 metus, Ryvsas tapo dar labiau mylimas, ir ne tik todėl, kad sugebėjo atsisakyti savo 70 proc. sunkiai uždirbtų pinigų iš „Matricos“ filmų, bet ir todėl, kad paprasčiausiai paaukojo juos su gerais ketinimais, kad padėti įvairių ligų vaistams atrasti. Aktorius paaukojo 31,5 milijono dolerių vėžio tyrimams, iš dalies remdamas savo jaunesniąją seserį Kim, kuri aštuonerius metus kovojo su leukemija, ir tuo nesustojo. „Turiu privatų fondą ir jis padeda kelioms vaikų ligoninėms ir vėžio tyrimams. Aš nemėgstu prisirišti prie savo vardo. Leidžiu fondui daryti tai, kam jis buvo sukurtas.“

Jokių asmens sargybinių, jokių prabangių namų. Kyanu gyvena paprastame bute ir mėgsta klaidžioti po miestą, kur yra dažnai matomas važiuojantis metro Niujorke.

Steve Buscemi Serialo “Board Walk Empire” kadras

2. Styvas Buskemis (Steve Buscemi)

Prieš pasinerdamas į aktoriaus karjerą, Steve’as Buscemi‘s buvo Niujorko ugniagesys. 2001 m. rugsėjo 11 d. jis grįžo į savo darbą, kur dirbdamas 12 valandų pamainomis keletą dienų iš eilės, ieškojo išgyvenusiųjų „Pasaulio prekybos centro“ griuvėsiuose. „Tai buvo privilegija, kad galėjau sugrįžti ir padėti“, – džiaugėsi aktorius. Jis galėjo vėl dirbti gaisrinėje, kurioje dirbo anksčiau, šalia savo kolegų, kurie vis dar buvo ten pat, o kartu su jais gavo progą vėl tarnauti ir padėti savo šalies žmonėms.

Aktorius, žinomas dėl vaidmenų filmuose „Stalino mirtis“ ir „Didysis Lebovskis“. taip pat paaukojo didžiausią įmanomą sumą Niujorko mero Bilo de Blasio (Bill de Blasio) rinkimų kampanijai.

Colin Farrell / Filmo “Widows” (2018) kadras

3. Kolinas Farelis (Colin Farrell)

2007 m. Toronto tarptautiniame muzikos festivalyje Kolinas Farrell‘as susidūrė su benamiu, sėdinčiu vietinio restorano pašonėje. Užuot ignoravęs vyrą, Farell‘as atsisėdo šalia jo ir su juo šnekučiavosi. Jis pasakė, kad mokės už jo nuomą metus laiko ir pažadėjo su juo visada susisiekti bei tikrinti kaip sekasi tvarkytis gyvenimą. Tai visiškai pakeitė šio vyro gyvenimą. „Jis yra žemiška asmenybė“, – sakė jis. „Jis nori tik padėti.“ Nuo tada, sutiktas vyras nebebuvo benamis, ir tai yra tikra palaima.

Aktorius taip pat yra žinomas kaip „Specialiųjų Olimpinių Žaidynių Airijoje“ ambasadorius ir pagrindinis rėmėjas, kuris COVID-19 metu padėjo šiai organizacijai rinkti taip reikiamas lėšas.

Džiaugiuosi galėdamas padėti pradėti šią „Specialiųjų Olimpinių Žaidynių kampaniją Airijoje“.- komentavo aktorius.

Ši kampanija remia beveik 8000 vaikų ir suaugusiųjų, turinčių intelekto negalią visoje Airijos saloje. Per visą pandemiją labdaros organizacija nenuilstamai dirbo ieškodama kūrybiškų būdų susisiekti su sportininkais, kad šiais sudėtingais laikais jie išliktų fiziškai, protiškai ir emociškai tinkamai pasirūpinti. Jų naujausia programa „Kartu namuose“ siekiama, kad sportininkai namuose išliktų aktyvūs ir sveiki.

Labai svarbu, kad visuomenė pritrauktų labai reikalingas lėšas šiems įkvepiantiems vaikams ir suaugusiems, kuriems tokie sveikatingumo klubai yra socialinis ir sveikatos gelbėjimosi šaltinis.“

Zach Galifianakis / “Between Two Ferns” kadras

4. Zakas Galifianakis (Zach Galifianakis)

Kažkada šis aktorius gyveno tokiame mažame bute, kad buvo praktiškai neįmanoma jame įtaisyti net skalbimo mašinos. Todėl visus skalbinius jis turėjo nešti į vietinę skalbyklą. Ten jis sutiko Elizabetą Hheist (Elizabeth Haist), žinomą kaip „Mimi“, kuri ten dirbo daugiau nei 2 dešimtmečius. Jie tapo artimais draugais, bet po „Pagirių“ („The Hangover“) filmo sėkmės, aktorius galėjo sau leisti geresnę vietą gyventi ir nustojo lankytis skalbykloje. Tačiau jis niekada nepamiršo apie Mimi.

Sužinojęs, kad jo 87 metų draugė neteko darbo ir tapo bename, jis nupirko jai butą ir nuo to laiko sumokėjo už visas išlaidas. Ir kelis kartus jis net kvietėsi ją pasivaikšioti raudonu kilimu. „Mimi padeda man jaustis geriau“, – džiaugėsi aktorius.

Christopher Reeve / Filmo “Supermenas” kadras

5. Kristoferis Ryvas (Christopher Reeve)

Aktorius Kristoferis Ryvas turėjo pomėgį – jodinėti žirgais. Tačiau, dar 1995 metais, jodamas patyrė stuburo traumą ir liko paralyžiuotas. Dėl šio žiauraus įvykio savo gyvenime, aktorius suvienijo jėgas su Amerikos paralyžiaus asociacija (APA). Ši asociacija skirta „nugaros smegenų traumų išgydymui finansuojant naujoviškus tyrimus ir gerinant žmonių, sergančių paralyžiumi, gyvenimo kokybę per dotacijas, informaciją ir propagavimą“. Vėliau APA buvo pervadinta į Kristoferio ir Danos Ryvų fondą, siekiant pagerbti kino žvaigždę ir, žinoma, jo atsidavusią žmoną. Nuo tada, aktorius daug kartų pasirodė televizijos ekrane, kad toliau prisidėtų prie lėšų rinkimo tokiam kilniam tikslui iki pačių paskutinių savo gyvenimo dienų.

Robin Williams / “World’s Greatest Dad” kadras

6. Robinas Viliamsas (Robin Williams)

Robinas Viliamsas gerai žinomas dėl savo draugiško būdo ir puikių komedijų, tačiau visada su šviesia atmintimi prisimenamas aktorius buvo ir labai dosnus tiems, kuriems reikėjo pagalbos. Šis aktorius kiekvieno savo filmo filmavimo aikštelėje reikalavo kino kompanijų įdarbinti bent 10 benamių. Tokiu būdu per visą karjerą aktoriui pavyko įdarbinti 1520 likimo nuskriaustų žmonių ir padėti atsistoti ant kojų.

Nors praėjo jau 8-neri metai nuo tada, kai pasaulis neteko vieno talentingiausių kada nors žemę vaikščiojusių aktorių, Robino Viliamso mirtis lieka skaudžiu prisiminimu visiems jo gerbėjams. Be nepaprasto palikimo, kurį jis sukūrė prisidėdamas prie kino, mūsų mylimos „Džiumandži“ („Jumanji“) žvaigždės statusas lieka savo vietoje gerbėjų širdyse dėl jo šiltos ir dosnios dvasios. Nors daugelio įžymybių filantropinė veikla dažnai yra ne kas kita, kaip viešųjų ryšių triukas, Viliamso altruistinė veikla niekada nebuvo skirta šlovei. Tik po jo mirties išaiškėjo daugelis jo širdį šildančių poelgių, kurie paliko mus liūdinčius dėl tokio nuostabaus žmogaus netekties.

Netrukus, po Villiamso mirties 2014 m. rugpjūtį paaiškėjo, kad dar 2004–2008 metais, „Mirusių poetų draugijos“ aktorius slapta surinko beveik 50 000 dolerių maisto bankui Sietle, niekada nesiekdamas pripažinimo už savo dosnumą. Aktoriaus aukos negalėjo ateiti geresniu metu, nes ekonomikai žlungant, organizacijai reikėjo visos pagalbos, kokią buvo įmanoma gauti. Šios įžymybės poelgiai ir jo gyventas gyvenimas įkvėpė daugelį visame pasaulyje.

 

Mila Kunis ir Ashton Kutcher / Instagram archyvo nuotr.

7. Mila Kunis

Ši nuostabi aktorė, pati turėdama ukrainietiškas šaknis, nusprendė kiek įmanoma daugiau padėti savo tautiečiams. Kartu su vyru A. Kučeriu (A. Kutcher), paramai skyrė 3 milijonus ir dar surinko daugiau nei 30 milijonų dolerių sumą, kurią paaukojo Ukrainos pabėgeliams.

Per video, esantį „Instagram“ platformoje, pora dėkojo tiems, kurie palaiko jų planą ir už jų aukas. „Jau daugiau 65 000 jūsų paaukojote. Esame neapsakomai dėkingi už parodytą palaikymą“. Aktorė taip pat paminėjo, jog auka neišspęs šios krizės, tačiau „mūsų kolektyvinės pastangos suteiks saugesnį praėjimą daugeliui žmonių, kurie žengs į priekį savo neapibrėžtumo kupinoje ateityje.“

Pati Kunis yra besididžiuojanti ukrainietė. Poros „GoFundMe“ puslapyje ji paaiškino, kad yra gimusi Chernivcoje, pietvakarių Ukrainos mieste, 1983 m., o po aštuonerių metų jos šeima išvyko į JAV.

Ukrainiečiai yra išdidūs ir drąsūs žmonės, nusipelnę mūsų pagalbos jiems prireikus“, – rašė ji. „Šis neteisingas išpuolis prieš Ukrainą ir visą žmoniją yra niokojantis ir Ukrainos žmonėms reikia mūsų paramos“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: