Kendricko Lamaro vaizdo klipo kadras.

Kendrickas Lamaras Duckworthas – amerikiečių reperis ir dainų autorius, žinomas dėl savo progresyvaus muzikos stiliaus ir yra laikomas geriausiu ir daugiausiai įtakos turinčiu savo laikų hip hopo atlikėju.

Gimė ir augo Cmptone, Kalifornijoje ir savo karjerą pradėjo dar būdamas paauglys, tada vadinosi sceniniu vardu K.Dot ir savo apylinkėse sulaukė didelio dėmesio. Jo dainų tekstai išsiskyrė, dėl socialinių ir polinių komentarų apie rasizmą, nelygybę ir policijos brutalumą. Gyvenęs pavojingame rajone, atlikėjas tekstuose remiasi ir savo asmenine patirtimi, susiduriant su šiomis problemomis. 2005 metais jį pastebėjo Anthony Tiffithas ir Kendrickas pasirašė savo pirmą sutartį su „Top Dawg Entertainment“.  Atlikėjas savo pirmąjį albumą „Section.80“ išleido 2011 m. ir Top Dawg Entertainmet įkėlus jį į iTunes, albumas susilaukė didelio kritikų susidomėjimo. Antras jo albumas „good kid, m.A.A.d city“ išleistas 2012, dar labiau jį išgarsino ir tais pačiais metais vykusiame koncerte repo atlikėjai veteranai Game, Snoop Dogg ir Dr. Dre Lamarą iškilmingai paskelbė „naujuoju Vakarų pakrantės karaliumi“.

Grammy apdovanojimai

2013 metais Kendrickas Lamaras buvo nominuotas septyniose kategorijose, tarp jų geriausio metų albumo ir metų atlikėjo, bet nieko nelaimėjo. Tačiau kitais metais laimėjo savo pirmuosius apdovanojimus už geriausia repo pasirodymą ir metų geriausią repo dainą, kuria tapo hitas „i“. 2014 metais Kendrickas ne tik laimėjo savo pirmuosius Grammy apdovanojimus, bet ir pirmą kartą, per šiuos apdovanojimus, pasirodė ant scenos. Kartu su Imagine Dragons grupe jie atliko dviejų dainų “m.A.A.d City” ir „Radioactive“  mišinį. Iš viso Kendrickas Lamaras Grammy apdovanojimuose buvo nominuotas 47 kartus ir 17 iš jų laimėjo statulėlę ir net gi žurnalo „Times“ buvo įtrauktas į įtakingiausių žmonių 100 – tuką.

2015 metais Lamaras išleido „To Pimp a Bubtterfly“ albumą, kuris sulaikė didžiulės sėkmės. Albumas pasiekė Spotyfy rekordą, buvo klausomas daugiau nei 9,6 milijonų kartų per pirmą savaitę nuo išleidimo. To meto Amerikos prezidentas netgi buvo pranešęs  spaudai, kad Kendricko singlas „How Mmuch a Dollar Coast“ buvo jo mėgstamiausia 2015 metų daina. Tiek šitame, tiek vėlesniame atlikėjo albume „DAMN.“ pasižymi išskirtiniu stiliumi, kuriame matomi džiazo, fanko ir poezijos požymiai.

Pulitserio premija

Būdamas trisdešimties 2018 metais tapo pirmais repo atlikėjas gavęs prestižinę Pulitserio premiją. Pulitzerio prizas Amerikoje skiriamas už geriausius žurnalistikos, literatūros arba muzikos kūrinius. Šią premiją įsteigė Amerikos laikraščių leidėjas Džozefas Puliceris. Nuo 1917 m. ją kasmet teikia JAV Kolumbijos universiteto Pulitzerio premijų globos komitetas, rekomendavus žiuri, į kurią įeina žymiausi šalies žurnalistai, kultūros darbuotojai ir universiteto rektorius. Premijos vertė – 10 000 JAV dolerių. Kendrickas Lamaras šį prizą pelnė už albumą „DAMN.”. Tai pirmas kartas istorijoje, kai premija įteikiama ne klasikos ar džiazo atlikėjui. Įteikiant prizą ir pristatant K. Lamaro albumą, prizo žiuri jam negailėjo gerų žodžių. „Tai virtuozinė dainų kolekcija, kurią vienija tautinis autentiškumas ir ritminė dinamika, užfiksuojanti šiuolaikinio afroamerikietiško gyvenimo sudėtingumą”, – sakoma žiuri išvadose. Pulitzerio prizo vadovė Dana Camedy sakė, jog „DAMN.” hipo hopo muziką atskleidžia visiškai iš kitos pusės, todėl ši akimirka įsimintina ne tik žanro atstovams bet ir šimtmetį gyvuojančiai Pulitzerio prizo istorijai.

Be savo solo darbų, Lamaras bendradarbiavo su daugeliu kitų atlikėjų. Pavyzdžiui Travis Scott, Sia, Maroon 5, Jay Rock, Beyonce, Rihanna ir Taylor Swift, su kuria išleido hitu tapusią „Black blood“. Taip pat, SZA, jų bendra daina „All the stars“ tapo tuo metu kuriamo Marvel filmo „Black panter“ pirmąją garso takelio daina, o vėliau Lamaras prodiusavo ir kuravo visą albumą, dainų rinkinį iš filmo ir atliko kiekvieną kūrinį. Singlas „King’s Dead“, kuriame taip pat grojo Jay Rock, Future ir Jamesas Blake’as, laimėjo „Grammy“ už geriausią repo pasirodymą. Jis, taip pat, aktyviai dalyvaudavo įvairiuose socialiniuose ir politiniuose reikaluose, pavyzdžiui, judėjime „Black Lives Matter“ ir kalėjimų reformoje.

Praėjus penkeriems metams nuo albumo „To Pimp a Bubtterfly“ pasirodymo, 2020 metais buvo išleista apdovanojimus pelniusio žurnalisto Marcuso J.Mooro knyga „The Butterfly Effect: How Kendrick Lamar Ignited The Soul of Black America“ – pirmoji K.Lamaro biografija.

Naujausia veikla

2021 m. Lamaras paskelbė apie savo įrašų kompanijos „pgLang“ įkūrimą. Kompaniją įkūrė kartu su buvusiu Top Dawg Entertainment vadovu Dave’u Free. Įmonę sudaro įrašų kompanija, filmų ir televizijos gamybos įmonės, vadybos ir reklamos agentūros bei leidyba.

Lamaras koncertavo su Snoop Dogg, Dr. Dre, Mary J. Blige ir kitomis hiphopo žvaigždėmis 2022 m. „Super Bowl“. Vėliau tais metais jis išleido savo penktąjį studijinį albumą „Mr. Morale & the Big Steppers“ kurį sudarė 18 takelių. „Big Steppers“ 2022 metų turas yra daugiausiai uždirbęs repo turas, kuris yra vienas svarbiausių istorijoje, uždirbęs 110,9 mln. USD iš 929 000 bilietų per 73 pasirodymus ir pralenkęs Drake‘o, „Aubrey & the Three Migos“ 2018 metų turą, kuris uždirbo 110 milijonų dolerių.

Neįmanoma neįvertinti Lamaro įtakos hip hopo žanrui ir išskirtiniams jo gebėjimams per muziką spręsti problemas, norą peržengti ribas ir eksperimentuoti su skirtingais muzikos stiliais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: