Draudimai komunitinio režimo valdomai Kinijai nėra naujiena. Holivudo menininkams gavus daug aisvės kūrybai šalys, kuriose žodžio laisvė ir demokratija nėra pamatinė vertybė, dažnai nusprendžia tam tikrus kino kūrinius nerodyti masinei publikai arba juos išcenzūruoti dėl neigiamos įtakos arba todėl, kad filmas neatitinka autoritarinių režimų žaidimo taisyklių ir pripažįstamas netinkamu masinei auditorijai.

Ne taip seniai Davido Fincherio kultinės klasikos „Kovos klubas” gerbėjai įsiuto, kai pastebėjo, kad populiarioje Kinijos transliacijų platformoje „Tencent Video“ esančioje filmo versijoje visiškai pašalinta ir pakeista kultinio filmo pabaiga.

Savo laiku „Kovos klubo“ finalas šokiravo žiūrovus. Likus dviem metams iki rugsėjo 11-osios įvykių, filmo autoriai finale nušlavė nuo žemės paviršiaus Manhatano dangoraižius. Paskutinėje „Kovos klubo“ scenoje Edwardo Nortono ir Helenos Bonham Carter personažai pro langą mato, kaip nuo sprogimų smunka Pasaulio prekybos centro dangoraižiai, kurie netrukus panašiu būdu buvo ištrinti iš Niujorko panoramos. Visa tai yra dalis to, kas žiūrovams atskleista kaip Brado Pitto herojaus planas sunaikinti vartotojiškumą ištrinant bankų ir skolų įrašus.

Kinų platformoje pateiktoje versijoje, visa scena su sprogimais buvo iškirpta. Vietoj jos įrašyta antraštė, kurioje žiūrovams aiškinama, kad valdžios institucijos atvyko pačiu laiku ir išgelbėjo padėtį.

Kinijoje buvo cenzūruotas ir pakeistas dar vienas filmas. Šį kartą – tai „Pakalikai 2“ (Minions: The Rise of Gru, 2022). Apie tai buvo pranešta po vietinio filmo išleidimo, kai žiūrovai Kinijoje apie tai pasidalino socialinėje medijoje pavadinimo „Weibo“.

Originalios, necenzūruotos, filmo versijos pabaigoje, pagrindinis filmo personažas Gru ir jo draugas „Laukiniai krumpliai“ („Wild Knuckles“) išvažiuoja kartu, kai jiems pavyko pabėgti nuo policijos suėmimo suvaidinus pastarojo mirtį.

„Weibo“ platformoje cenzūruotos versijos žiūrovai praneša, kad filmas, rodomas kino teatruose, baigėsi su papildoma, cenzūruotojų pridėta, informacija, kad filmo veikėjas „Laukiniai krumpliai“ buvo suimtas ir jam nuo policijos pabėgti nepavyko. Buvo rašoma, kad jis, už savo nusikaltimus, kalėjime praleido 20 metų.

 

Cenzūruotoje versijoje, taip pat buvo teigiama, kad personažas Gru „grįžo į savo šeima“ ir „didžiausias jo pasiekimas yra būti tėvu savo trims mergaitėms“.

Šie pakeitimai, primenantys „PowePoint“ prezentaciją, buvo pašiepti socialinėje erdvėje. Apie juos pakomentavo net filmų apžvalgininkas „Weibo“ platformoje pasivadinęs DuSir. „Tik mums reikia ypatingų nurodymų ir priežiūros, bijant, kad animacinis filmas mus „sugadins“, – rašė jis.

Filmo platintojai „Huaxia Film Distribution“ ir „China Film Co“ situacijos dar nėra pakomentavę, tačiau tokia cenzūra nėra naujiena Kinijoje.

Daugelio mylimas serjalas „Draugai“ („Friends“) Kinijoje taip pat yra cenzūruojamas. Žiūrovai pasisakė, kad jau pirmojoje serijoje, kurioje yra paaiškinama, kad vienas iš personažų yra homoseksualios orientacijos, buvo cenzūra ir ši istorijos linija buvo pašalinta.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: