thetroubadoursroad. / Wikimedia Creative Commons Attribution 2.0 International License

„Mumford and Sons” britų folk-roko 4 vyrukų grupė, kurios muzika pasižymi didele instrumentų įvairove, jų derinimu su ganėtinai greitu ritmu, o dainų tekstai sukurti remiantis krikščioniškomis vertybėmis. Grupę sudaro Marcu Mumford, Ted Dwane, Ben Lovett ir Winston Marshall – kuris dabar yra jau buvęs grupės narys.

Grupė susikūrė 2007 metais Londone ir nuo to laiko yra išleidusi 4 albumus bei surengusi 4 pasaulinius turus jiems pristatyti.

Grupės pavadinimas kilo nuo pagrindinio grupės nario Marcus Mumford pavardės. Marcus ne tik subūrė pačią grupę, tačiau ir organizuodavo pačius pirmus grupės sceninius pasirodymus. Tad nors grupėje ir nekoncertuoja Mumfordo tikrieji sūnūs, kaip galėtų atrodyti, pavadinimu „Mumford and Sons“ norėta tiesiog sukelti „seno šeimos verslo“ pojūtį klausytojams.

Grupei išties sekėsi gerai. Ji tapo net liemenių (kadangi grupės nariai dažnai dėvi būtent jas) ir itin populiarios senųjų laikų folk ir „Americana“ stiliaus atmainos sinonimu. Jų krikščionišku požiūriu dvelkianti muzika ir skambūs bandžų garsai leido jiems laimėti daugybę apdovanojimų. Albumas „Sigh No More” (liet.Nebedūsauk“) 2011 metais grupei pelnė „Brit“ apdovanojimą – už geriausią britų albumą, taip pat „Mercury“ apdovanojimo nominaciją bei šešias „Grammy“ apdovanojimų nominacijas. Ir tai tik vieno iš albumų apdovanojimai.

Grupė yra koncertavusi JAV prezidentui Barakui Obamai, taip pat koncertavo kartu su garsiuoju JAV dainininku, Nobelio literatūros laureatu – Bob Dylan ir grupe „The Avett Brothers“ (liet. Broliai Avetai) 2011-tųjų metų „Grammy“ apdovanojimuose. Po šio koncerto „Mumford and Sons“ išpopuliarėjo ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Tačiau po sėkmingų 14 metų drauge grupę paliko vienas iš narių – pagrindinis grupės gitaristas Winstonas Marshallas. Viskas prasidėjo 2020 metais, kuomet Winstonas savo socialiniam tinkle „Twitter“ išreiškė paramą tuo metu konservatorių žurnalisto Andy Ngo išleistai knygai „Unmasked: Inside Antifa’s Radical Plan to Destroy Democracy” (liet. „Demaskuota: Antifos radikalus planas sugriauti demokratiją”) pakomentuodamas „Sveikinu @MrAndyNgo. Pagaliau turėjau laiko perskaityti tavo šią svarbią knygą. Esi drąsus žmogus“.

Rašytojas Andy Ngo savo knygoje rašo apie kraštutinių kairiųjų pažiūrų Antifos judėjimo aktyvistus ir jų planus „sugriauti demokratiją, o ypač Ameriką“.

Po šio komentaro Winstonas susilaukė daugybės sekėjų kritikos, kuri išplito ir kitiems „Mumford and Sons“ nariams, kurie nieko bendra su jo komentaru neturėjo. Vėliau Winstonas savo „Twitter“ paskyroje atsiprašė savo grupės narių rašydamas: „Savo veiksmais aš įžeidžiau ne tik daugybę žmonių, kurių nepažįstu, tačiau įžeidžiau ir man artimiausius žmones, įskaitant ir savo grupės draugus. Dėl to aš labai atsiprašau.“.

Po šio incidento, nors grupės draugai ir prašė jo nepalikti grupės, Winstonas Marshallas nusprendė visgi išeiti, kad nekenktų savo artimiausiems draugams ir pats jaustųsi laisvai reikšdamas savo nuomonę apie savo pažiūras. Šių metų pradžioje Winstonas Marshallas net pradėjo leisti tinklalaidę pavadinimu „Marshall Matters“ (liet. Maršalui rūpi).

Taip pat šiais metais, interviu žurnalui „The Sunday Times Magazine“, Winstonas atviravo, kad skaudžiausia palikti grupę buvo dėl to, kad manė, jog kartu jie gros ir sulaukę šešiasdešimties. Taip pat minėjo, kad šlovės ir pripažinimo jis nepasiilgsta ir net mano, kad ji buvo netikra, kadangi tai buvo lyg dalykas, kuris jį įtraukė ir suviliojo likti pramogų pasaulyje. O po nutikusio insidento, Winstonas pamatė, kad daugelis jo draugų pramogų pasaulyje nebuvo tikrieji draugai, kurie jį palaikytų.

Pats gitaristas sako, kad jo gyvenime krikščionybė turėjo itin svarbią vietą, o savaitę prieš nusprendžiant palikti grupę, Winstonas „velniškai“ daug meldėsi bažnyčioje, esančioje prie pat jo namų.

Winstonas taip pat jau paskutinius tris metus yra visiškai švarus nevartodamas narkotikų ir alkoholio ir dėl to sakosi pagaliau turintis energijos ir aiškumo savo gyvenime.

Dabar Winstonas sako, kad „po ilgos petraukos“ jis grįžo prie krikščionybės ir jaučiasi lyg vėl „atgavęs savo sielą“. Šiuo metu jo tikslas yra naudojant savo balsą kovoti prieš „cancel“ (liet. atšaukimo) kultūrą. „Cancel“ kultūra – tai visuomenės atsisakymas palaikyti visuomenės veikėjus ar bendroves, po to kai šie pasidalina kažkuo nepriimtinu ar įžeidžiančiu daugumą visuomenės. „Cancel“ kultūra priimtinesnė yra socialinių tinklų erdvei.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: