Serialo "Money Heist" kadras / Netflix

Kai platformoje yra virš 1800+ įvairiausių TV serialų, svyruojančių nuo mokslinės fantastikos iki romantinės komedijos žanrų, neretai darosi sunku susigaudyti tokioje plačioje „Netflix“ pasiūloje. Bet daugiau kaip 225 milijonai populiariausios transliavimo platformos „Netflix“ prenumeratorių suformavo daugiausiai valandų per pirmąsias 28 dienas po premjeros peržiūrėtų serialų 15-tuką, kuris galbūt daugelį nustebins savo (ne)nuspėjamumu. Taigi, kam žiūrovai skyrė daugiausiai savo laiko?

15. „13 priežasčių kodėl“ pirmasis sezonas (13 Reasons Why, 2017) – 475+ mln. valandų.

2017 m. pasirodžiusios serijos jau nuo pirmųjų epizodų prikaustė žiūrovų dėmesį.

Čia mergina, vardu Hannah Baker, atima sau gyvybę. Praėjus savaitei po jos mirties, merginos klasiokas Clay Jensen prie savo namų durų randa neįprastą siuntinį – 13 audiokasečių. Kiekvienoje kasetėje viena po kitos yra vardinamos trylika priežasčių, paaiškinančių Hannos savižudybės motyvus – arba, verčiau, vardinami žmonės, pastūmėję merginą link drastiško jos sprendimo. Clay, kurį laiką simpatizavęs Hannai, gali tik klausytis ir spėlioti, ar jo vardas galėjo skambėti vienoje iš kasečių.

Siužetas pasakojamas iš dviejų perspektyvų – Hannos, iki jai atimant sau gyvybę, ir Clay, jau po skaudžios klasiokės netekties. Seriale nagrinėjamos temos aprėpia ne tik pačios Hannos skausmingas savižudybės priežastis, tačiau ir jos tėvų bei kitų mokyklos moksleivių susidorojimą su šokiruojančiomis naujienomis.

Šis keturių sezonų serialas yra pastatytas pagal autoriaus Jay Asher novelę „13 priežasčių kodėl“ (13 Reasons Why, 2007.)

14. „Raganius“ antrasis sezonas (The Witcher, 2019) – 484+ mln. valandų.

Fantastinis „The Witcher“ pasaulis taip pat pritraukė gausų būrį gerbėjų. Viduramžių pasaulyje, kupiname monstrų ir magijos, pagrindinis siužetas sukasi aplink atsiskyrėlį raganių Geralt iš Rivijos. Geralt yra apmokytas raganius, dar geriau žinomas kaip samdomas monstrų medžiotojas, kuris pažadėjo likti politiškai nešališkas. Bet viskas pasikeičia, kai likimas jį suveda su Sintros princese Ciri. Geralt, kartu su savo gyvenimo meile, nuožmia, tamsios praeities burtininke Yennefer, privalo apsaugoti princesę ir tuo pačiu pasirūpinti žemynu, esančiu ant karo ribos. „The Witcher“ visatoje susikerta žmonių ir antgamtinių būtybių gyvenimai. Serijose jis ieško sau vietos pasaulyje, kuriame žmonės neretai yra žiauresni už monstrus, o pastarieji turi kur kas didesnes širdis nei žmonės.

The Witcher“ tai lenkų ir amerikiečių kūrybos vaisius pastatytas pagal lenkų autoriaus Andzrej Sapkowski knygas.

13. „Ozark“ ketvirtasis sezonas (Ozark, 2017) – 491+ mln. valandų.

Sulig ketvirtuoju sezonu pasibaigė dažnai „genialiomis“ vadinamos „Netflix“ „Ozark“ serijos.

Šis serialas yra apie iš pažiūros įprastą šeimą – mama, tėvas ir du vaikai, idiliškas gyvenimas priemiestyje. Bet tėvas Marty Byrde yra finansų patarėjas Meksikos narkotikų karteliui, kuriems nepavyko įvykdyti savo pinigų plovimo schemos. Norėdamas išlaikyti savo šeimą saugią ir nelikti pavojingai grupuotei skoloje, Marty pasiūlo dar vieną, didesnę pinigų plovimo operaciją Ozarkso regione, Misūryje. Visai šeimai išsikėlus iš Čikagos priemiesčio į kitą valstiją, gyvenimas nesiklosto ramiai – jie investuoja į pinigų plovimo verslą, nuolat susiduria su problemomis, įsitraukia į kriminalinį pasaulį, susiduria su vietiniais nusikaltėliais ir net Kanzas Sičio mafija. Šeimos situacijai nepadeda ir tai, jog jie ima nesutarti su pora pavojingų Ozarkso šeimų – Snells ir Langmores. Seriale vyksta nuolatinis santykių išbandymas, kadangi jiems reikia dirbti išvien, jog sėkmingai išlaikytų paslaptis nuo FTB, bet kartu daryti ir tai, ką liepia daryti kartelis, pasiruošęs padaryti viską, jog visos skolos būtų išmokėtos.

12. „13 priežasčių kodėl“ antrasis sezonas (13 Reasons Why) – 496+ mln. valandų.

Nepaisant visos kritikos, „13 Reasons Why“ antrasis sezonas pritraukė gausybę žiūrovų, skyrusių serialui beveik pusę milijardo peržiūrų valandų.

11. Sukuriant Anną (Inventing Anna, 2022) – 511+ mln. valandų.

Inventing Anna“ dokumentinės serijos tapo tikru hitu.

Šis serialas apie rusę Anną Sorokiną, dar prisistančia Anna Delvey, meistriškai apgaudinėjančią visą Niurjorko „grietinėlę.“ Susikūrusi naują socialinę tapatybę, Anna priverčia didmiesčio turčius patikėti, kad ji yra turtinga, 60 mln. dolerių savo sąskaitoje turinti paveldėtoja iš Vokietijos ir taip pamažu įsilieja į prabangų Niujorko elito gyvenimą. Geriausi gėrimai, privatūs lėktuvai, vardiniai drabužiai, pažintys su pačiais įtakingiausiais miesto žmonėmis – naujai sukurta Anna turi viską. Tiesa, tam, kad galėtų išlaikyti savo naująją tapatybę, merginai reikia daugybės pinigų, o šimtus tūkstančių dolerių Anna išvilioja iš savo turtingų bičiulių. Mėgaudamasi naujuoju prabangiu gyvenimu, aferistė atkakliai juda link savo tikslo – įkurti savo išskirtinį meno tematikos klubą.

Serialas pasakojamas žurnalistės Vivian Kent perspektyva – ji, be galo suintriguota apgavikės istorija, ima rašyti apie ją straipsnį ir taip ieško visų žmonių, galinčių papasakoti savo patirtis su Anna. Annos socialinio rato paieškos nuveda žurnalistę į pačius prabangiausius Niujorko kampelius.

Inventing Anna“ yra paremta tikra Annos Sorokinos, kuri šiuo metu nuteista sėdėti kalėjime JAV, istorija.

10. „Raganius“ pirmasis sezonas (The Witcher) – 541+ mln. valandų.

Monstrų ir žmonių gyvenimas santarvėje susilaukė susidomėjimo jau nuo pirmojo „The Witcher“ sezono.

9. „Mes visi mirę“ pirmasis sezonas (All of Us Are Dead, 2022) – 560+ mln. valandų.

Tai antrasis korėjiečių serialas per kiek mažiau nei pusę metų, užkopęs į Netflix peržiūrų viršūnę. „All of Us Are Dead“ pristato įtemptą išgyvenimo dramą.

Čia normali diena Hyosan vidurinėje mokykloje netrukus pašlija – į seselės kabinetą buvo atvesta smarkiai karščiuojanti ir keistai besielgianti mokinė. Koridoriuose pasklidus apkalboms ir triukšmui, pasidaro aišku, jog čia vyksta viruso protrūkis, o visi užkrėstieji pavirsta zombiais. Mokyklos mokiniai kaip įmanydami mėgina kovoti už savo ir vieni kitų gyvybes, kol juos pasieks pagalba, bet situacija vis prastėja, o mokykla yra izoliuojama. Vieni iš pagrindinių veikėjų Onjo Nam ir Cheongsan Lee tapo draugais dar vaikystėje. Bandydami išgyventi, jie stebi kaip jų artimiausi bičiuliai virsta į mesą ėdančius monstrus, o Korėjos kariuomenė stengiasi apsaugoti miestą nuo dar didesnio viruso išplitimo, tačiau tai toli gražu nėra paprasta, kai iš mokyklos ima ištrūkti zombiai.

All of Us Are Dead“ yra sukurtas pagal 2011 metų internetinį komiksą „Šiuo metu mūsų mokykloje“ (Now at Our School). 2022 birželį buvo paskelbta, kad pasirodys ir antrasis serialo sezonas.

8. „Liuciferis“ penktasis sezonas (Lucifer, 2016) – 569+ mln. valandų.

Šios mistikos žanro serijos nuo 2016 m. nesitraukia iš Netflix žiūrimumo statistikų.

Šis serialas yra apie puolusį angelą, pragaro valdovą Lucifer, kuriam įgrįso gyvenimas baudžiant sielas požemių karalystėje. Nepaisydamas savo tėvo Dievo, jis palieka savo sostą ir persikelia į Los Anželą, kur jis ima mėgautis savo naujuoji gyvenimu, o ypač moterimis, vynu ir pramogomis. Šiame didmiestyje jis įkuria prabangų naktinį klubą pavadinimu „Lux“ ir gyvenimas yra saldus kaip niekad, iki kol už klubo įvyksta žmogžudystė. Ši žmogžudystė sužadina Lucifer nepažįstamus jausmus, tokius kaip empatiją ir užuojautą, kurių jis nejautė jau milijonus metų. Tuomet jis susipažįsta su detektyve Chloe, kuri, reigis, pasižymi įgimtu gerumu – tokiu, kokio būdamas požemiuose jis nematė. Tai priverčia Lucifer susimąstyti, ar jo sielai dar yra vilties. Taip pat, Lucifer jungiasi į pagalbą Los Andželo policijos departamentui ir padeda spręsti nusikaltimus, neretai panaudojant savo antgamtiškas galias.

Stranger Things

7. „Keisti dalykai“ trečiasis sezonas (Stranger Things, 2016) – 582+ mln. valandų.

Stranger Things“, ko gero, vienas labiausiai viešojoje erdvėje pastaruoju metu aptariamų serialų. Čia viskas prasideda nuo 4 smalsių jaunuolių devintajame dešimtmetyje, kuriems ima dėtis keisti dalykai. Gyvenant ramiame Indianos valstijos miestelyje, netrukus dingsta jų bičiulis Will Byers, o jo pradingimo tyrimas atskleidžia dar keistesnių detalių – miestelyje galima rasti neįprastų galių ir neįprastų būtybių. Visų keistų įvykių ašimi tampa jauna mergaitė vardu Eleven – ji turi psichokinetinių gebėjimų ir gali sustabdyti monstrus iš alternatyvios „Upside Down“ dimensijos.

Tai mokslinės fantastikos drama, tačiau joje gausu ir siaubo, ir komedijos. Taip pat, seriale nagrinėjamos ir veikėjų draugystės, pavyzdžiui, mergaitės Eleven ir jos naujųjų bičiulių Mike, Dustin ir Lucas ryšys. Serialas giriamas už įspūdingą kinematografiją, specialiuosius efektus ir nostalgišką muzikinį takelį.

Toks populiarumas nuo serialo premjeros „Stranger Things“ kūrėjams sužėrė net 7 Emmy apdovanojimų statulėles.

6. „Pinigų namai“ ketvirtoji dalis (Money Heist, 2017) – 619+ mln. valandų.

Ispanų pinigų plėšimo drama yra viena geriausiai įvertintų Netflix serijų ne anglų kalba.

Čia Sergio Marquina (dar vadinamas Profesoriumi), surenka 8 asmenų komandą. Juos visus sieja vienas dalykas – nė vienas iš šių žmonių neturi ko prarasti. 5 mėnesius grupuotė kruopščiai kuria itin ambicingo, didžiausio apiplėšimo Ispaninjos istorijoje planą – viskas įsimenama iki smulkiausių detalių ir apskaičiuojamos bet kokios tikimybės. Galiausiai grupuotė įsilaužia į Karališkąją Ispanijos monetų kalyklą. Dėl lengvesnių dėrybų su valdžios organais, plėšikai paima žmones kaip įkaitus ir naudodamiesi savo detaliu planu, grupuotė vienuolikai dienų užima policijos apsuptą monetų kalyklą. Čia jie siekia užtęsti laiką bei pasidaryti kiek galima didesnę nežymėtų pinigų sumą.

Įtemptose serijose nagrinėjamos politinės, socialinės nelygybės, tarpusavio konfliktų temos, taip pat gausu psichologinių žaidimų. Šį serialą galima laikyti maišto prieš kapitalizmą alegorija.

Ispanų drama susilaukė tokio didelio susidomėjimo, jog korėjiečiai nusprendė pritaikyti šį serialą ir savo rinkai – šiemet pasirodė analogiška „Money Heist: Korea – Joint Economic Area“ versija.

5. „Bridžertonų kronikos“ pirmasis sezonas (Bridgerton, 2020) – 625+ mln. valandų.

Bridgerton“ romantinė drama, vaizduojanti regentystės laikų Angliją, susilaukė daugybės žiūrovų simpatijų. Čia istorija sukasi apie Daphne Bridgerton, vyriausiąją įtakingos Bridgerton šeimos dukrą, debiutuojančią santuokų rinkoje. Daphne tikisi rasti tikrąją meilę, tačiau tai nėra taip paprasta. Kol jos vyresnysis brolis atmetinėja visus potencialius piršlius, aukštuomenės apkalbų skyrelis, rašomas paslaptingos Lady Whistledown, tampa merginai dar vienu trukdžiu. Bet jos gyvenime pasirodžius Hastingso hercogui, viskas tampa kur kas įdomiau ir netrukus įsižiebia simpatijos kibirkštys. Kol seriale vystosi Daphne meilės istorija, kitus Bridgerton šeimos narius taip pat aplanko meilė ar palieka juos – visai kaip ir kiekvienoje šeimoje.

Dailūs istoriniai kostiumai, Londono aristokratijos gyvenimas, besimezgantys romanai, aistra, turtai, konfliktai ir gimstančios konspiracijos – visą tai galima išvysti įtakingos Bridgerton šeimos narių akimis.

Serijos „Bridgerton“ yra remtos Julia Quinn novelėmis, o serialui numatytas ir trečias, ir ketvirtas sezonas.

4. „Bridžetornų kronikos“ antrasis sezonas (Bridgerton, 2020) – 656+ mln. valandų.

Ketvirtoji vieta peržiūrų viršunėje ir vėl priklauso „Bridgerton.“ Galima numanyti, kad artimiausiu metu gretimas vietas užims ir kiti žadėti 2 serialo sezonai.

3. „Pinigų namai“ penktoji dalis (Money Heist, 2017) – 792+ mln. valandų.

Tikru hitu tapusio nusikaltimų žanro serialo paskutinis sezonas patenka į žiūrimiausiųjų trejetą. Serialo prodiuseriai pranešė, kad šeštojo sezono planuose nėra.

2. „Keisti dalykai“ ketvirtasis sezonas (Stranger Things, 2016) – 1,26+ mlrd. valandų.

Ketvirtasis „Stranger Things“ sezonas vadinamas geriausiu šio serialo sezonu. Tai antras TV serialas, pasiekęs milijardo peržiūrų ribą „Netflix“ platformoje. Taip pat, ketvirtajame sezone galima išvysti ir pažįstamų lietuviškų veidų – seriale vaidino tokie aktoriai kaip Vaidotas Martinaitis, Andrius Paulavičius, Saulius Bareikis, o filmavimai vyko Lukiškių kalėjime.

1.Kalmaro žaidimas“ (Squid Game, 2021) – 1,65+ mlrd. valandų.

Netflix žiūrimiausių serialų Everestą užėmė korėjiečių drama „Squid Game.“ Su stulbinančiu pusantro milijardo peržiūrų valandų skaičiumi, tai auksčiausiai į dešimtuką užkopęs serialas ne anglų kalba.

Čia – paskirta grupė suranda šimtus įvairaus amžiaus prasiskolinusių ir desperacijos į kampą įspaustų žmonių, kurie priima paslaptingą kvietimą atvykti žaisti vaikiškų žaidimų, žinomų kiekvienam korėjiečiui ir ne tik. Uždaroje patalpoje jie adatomis bado formas cukraus sausainiuose, mėto stiklinius kamuoliukus, traukia virvę, tačiau tai toli gražu nuo nostalgiškos vaikų stovyklos suaugusiesiems – netrukus ima burtis grupuotės, gimsta konkurencija ir sulig kiekviena diena vaikiški žaidimai darosi vis labiau įtempti. Prizo suma gigantiška ir nuolat auganti, tad jos savo banko sąskaitoje trokšta kiekvienas dalyvis, tačiau lengvų pinigų nebūna – žaidėjų laukia netikėti, kvapą gniaužiantys ir kraują praliejantys posūkiai. Čia vargstantys padarys be ką, net ir savo gyvybės sąskaita.

Seriale gausu apmąstymus provokuojančių temų apie kapitalizmą ir visuomenę. „Squid Game“ parodo, kaip turtų skirtumas gali priversti žmones dėl pinigų padaryti tai, kas atrodo nesuvokiama.

Kultiniu tapęs serialas, susižėręs daugiau kaip 22 apdovanojimus, tarp kurių ir Auksinio Gaublio statulėlė, sulauks ir antrojo sezono. Spėjama antrojo sezono pasirodymo data – 2024 m.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: