Serialo "Carnival Row" kadras

„Amazon“ eilinį kartą stebina išskirtinių serialų mėgėjus. „Karnavalo eilė“ („Carnival Row“) kūrėjai Rene Echevarria ir Travis Beachamas žiūrovams pristatė netikėtą, paslaptingą fantastinę istoriją.

Šis kūrybinis duetas gerai žinomi visuomenei iš ankstesnių jų darbų. Kubietis-amerikietis scenaristas ir prodiuseris Rene Echevarria prodiusavo tokius serialus kaip „Žvaigždžių kelias: kita karta“ („Star Trek: The Next Generation“), „Tamsos angelas“ („Dark Angel“) ir paauglių pamėgtą „Jaunasis vilkas“ („Teen Wolf“). Travis Beachamas amerikiečių scenaristas (kuris ir parašė „Karnavalo eilė“ scenarijų „A Killing on Carnival Row“) yra pelnęs „Hugo“ apdovanojimą už geriausią ilgametražį draminį kūrinį. Jis prisidėjo prie tokių filmų kaip „Ugnies žiedas“ gimimo. Kūrėjai pasiūlė bendradarbiauti filmo dailininkui Frankui Walshui, kuris yra pelnęs „Emmy“ apdovanojimą ir puikiai vertinamas dėl savo išskirtinių kino darbų. Menininkas dalyvavo tokiuose garsiuose kino projektuose kaip „Maleficentė“ ir „Narnijos kronikos: princas Kaspijanas“. Frankas Walshas seriale savo vizijas įgyvendino kūrdamas fėjų kaimą – Tirnanoką.

Pats Frankas Walshas į savo darbą žiūrėjo ypač rimtai, nes sukūrus netinkamą aplinką, serialas būtų tapęs tik dar viena keista fantastine istorija. Seriale Tirnanokas – nepaprasta, magiška vieta, kurioje gyvena mitinės būtybės – fėjos. Todėl, pasak dailininko, tai turėjo būti saugi vieta, kurioje fėjos galėtų laisvai skraidyti, jaustis saugiai nuo jas engiančių žmonių. Kaimas turėjo tapti vieta, kur neįžengtų joks žmogus. Kuriant vietovę, Frank Walsh įkvėpė Čekijos Šiaurinė dalis, jos gamta, kalnai. Iš ten atsiveria dangus, o dėl krentančių šešėlių – žemė labai tamsi ir paslaptinga. Kalnai apsnigę, kad tai dar labiau atbaidytų žmones. Panaudotos ir Etiopijos akmeninės bažnyčios, nes prie sukurto kraštovaizdžio labai tiko bažnyčių stogų viršūnės. Taip pat akmeninės konstrukcijos suteikia galimybę ant jų piešti, tai primena piešinius urvuose ir nukelia žiūrovą laiku. Kaip pavyzdys naudotos ir Norvegijoje esančios „Stave“  bažnyčios, nes jos paprastos, pagamintos iš medžio ir jų Norvegijoje nebedaug likę. Taigi, žiūrovas Tirnanoką mato kaip saugią, laisvą paprastą vietą, kurioje slepiasi fėjos, prisitaikiusios prie klimato, paprastos ir jautrios.

Tam kad „Karnavalo eilė‘ pasiektų žiūrovų ekranus, teko įdėti daug darbo ir pastangų. Travis Beachamas serialo scenarijų „A Killing on A Carnival Row“ parašė jau 2005 metais. Prie šio serialo dirbo 900 žmonių komanda. Filmavimas Čekijoje, vienoje didžiausių kino studijų Europoje „Barrandov Studio“, kur ir buvo pastatyti „Karnavalo eilė“ miestai, truko 108 dienas. O visas 8 serijų serialas kainavo apie 60 milijonų eurų.

Serialas nėra banali istorija, priešingai – jis apima labai daug temų ir pasakoja ne vieną istoriją. Tai detektyvas, kuriame pasakojama romantiška meilės istorija ir parodomos socialinės problemos. „Karnavalo eilė“ tiriamos fėjų žmogžudystė, nors Burgos miesto (čia vyksta visas veiksmas) gyventojai priešiškai vertina mitines būtybes. Keista tai, kad serialas neskatina žiūrovų palaikyti fėjas ar jas engiančius žmonės. Čia labiau akcentuojamos problemos, kurios aktualios Burgos visuomenei ir parodoma tai, kad sunku įvykdyti pokyčius.

„Karnavalo eilė“ – tai blogos reputacijos namai, kuriuose dirba fėjos. Vieta dažnai vadinama „eile“. Čia lankosi vyrai, trokštantys moters draugijos. Pagrindiniai veikėjai istorijoje yra detektyvas Rykroftas Filostrat – Filas, kurio vaidmenį atlieka britų aktorius Orlando Bloomas, žinomas iš tokių filmų kaip „Žiedų valdovas“ bei „Karibų piratai“, ir fėja Vignetė Stonemos, kurią vaidina britų modelis, aktorė ir dainininkė Cara Delevingne, vaidinusi tokiose kino juostose kaip „Popieriniai miestai“ ar „Savižudžių būrys“. Aktoriai taip pat turėjo daug kūrybinės laisvės. Cara Delevingne, įsikūnydama į Vignetės vaidmenį, kalba su airišku akcentu, nes pasak jos, būtent Airija jai asocijuojasi su mitinėmis būtybėmis ir paslaptimis (atrankoje modelis ir aktorė tekstą skaitė su airišku akcentu ir be jo). Serialas atskleidžia, kad  Filas ir Vignetė vienas kitą įsimyli Pakto ir Burgos karo metu, vykusio Tirnanoke, vėliau vienas kitą sutinka Burgoje. Tai meilė tarp žmogaus ir fėjos, todėl sulaukia aplinkinių priešiškumo, pasmerkimo. Įsimylėjėliai kartu sprendžia Burgos problemas, palaiko fėjas, todėl tai laikoma maištu.

Viena iš seriale akcentuojamų problemų yra rasizmas, kuris pridengtas fėjų ir kitų mitinių būtybių engimu. Mitinės būtybės čia tarnai, o fėjos dirba prostitutėmis „eilėje“, kur vyksta dauguma žmogžudysčių. Filas, būdamas detektyvu, tiria fėjų žmogžudystes, kai kiti žmonės tai ignoruoja. Filas gerbiamas tik tol, kol laikomas žmogumi, tačiau, vos pradėjus įtarti, kad jis pusiau žmogus, pusiau fėja, pagarba jam dingsta, jis laikomas „padaru“ ir už tai yra suimamas, kaltinamas žmogžudystėmis.

Burgos kancleris Absalom Breakpearas, kurį vaidina Jared Harris, palaiko fėjas, mitines būtybes ir kitus pabėgėlius, dėl to visuomenė prieš jį sukyla. Visuomenės nuomone, mitinės būtybės atima iš žmonių darbą, keičia miesto kultūrą.

Rasizmą taip pat gerai atskleidžia Imogenos, ją vaidina Tamzin Merchant, ir Arguso, kurio vaidmenį atlieka David Gyasi, romanas. Imogena – materialistė kilusi iš kilmingos šeimos ir niekinanti mitines būtybes, tačiau viskas pasikeičia, kai kaiminystėje pasirodo naujas gyventojas. Paslaptingasis kaimynas – Argusas. Jis labai turtingas faunas. Burgoje smerkiamas ne tik būvimas mitine būtybe, bet ir homoseksualumas. Vignetė yra biseksulai. Seriale atskleidžiama, kad ji turėjo romaną su savo drauge, dirbančia „eilėje“, Tormalina, kurios vaidmenį įkūnija Karla Crome. Šį faktą merginos slepia nuo aplinkinių, apie tai nekalba tiesiogiai. Savo homoseksualumą slepia ir daktaras Morange, kuris paslapčia daro abortus,  padeda mitinių būtybių ir žmonių vaikams atrodyti kaip žmonėms, šalindamas sparnus ir pan.

Serialas „Karnavalo eilė“ sulaukė didžiulės sėkmės, todėl jau dabar pradėtas filmuoti antrasis sezonas. Šis serialas kupinas netikėtumų, veiksmo, nuotykių, paslapčių ir net romantikos, todėl pritraukia įvairių skonių žiūrovus.

Taip pat skaitykite: TOP 10 nauji dėmesį kaustantys serialai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: