Džonas Galvanas ir jo advokatė / Rėjaus Abercrombie nuotr./Nekaltųjų projektas

Statistiškai apskaičiuota, kad iš bausmę Jungtinių Amerikos Valstijų kalėjimuose atliekančių žmonių 4-6% iš tiesų yra nekalti. Ir, deja, didžioji dalis jų yra tautinių mažumų atstovai. Nusikaltimo nepadarę žmonės neretai nuteisiami dėl nekokybiško, neatsakingo policijos darbo, priverstinių apklausų, kurių metu apklausiamieji verčiami prisipažinti naudojant fizinį arba psichologinį smurtą. Dar viena priežasčių yra tai, kad dažnai pritrūksta technologijų, leidžiančių tinkamai analizuoti įrodymus. Nors didžiojoje dalyje bylų yra susikoncentruojama į DNR įrodymus, ne visada to pakanka. Tai mums dar kartą primena visai neseniai bausmės panaikinimo sulaukęs vyras, kurio nekaltumo įrodymas buvo atrastas netikėtame šaltinyje – televizijos laidoje „Mitų Griovėjai“.

Džonas Galvanas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos ir jau buvo atlikęs 21 metus savo bausmės, kai 2007 metais atsitiktinai įsijungė laidos kartojimą televizijos kanale „Discovery Channel“. Galvanas, kuris sedėjo kalėjime už nusikaltimą, kurio neįvykdė, apstulbo dėl to, ką pamatė ekrane. „Mitų Griovėjų“ vedėjai Džeimis Hainemanas ir Adamas Sevidžas nagrinėjo Holivudo mitus bandydami moksliškai atkartoti scenas iš įvairių filmų. Džonas Galvanas itin susidomėjo, kai pamatė, kad laidos vedėjai bando uždegti baseiną benzino cigarete. Bandymas nepavyko ir duetas padarė išvadą, kad šis plačiai veiksmo filmuose paplitęs elementas iš tiesų yra tik mitas.

Galvanas, nieko nelaukęs, paskambino savo advokatei. Kai jis buvo suimtas už buto Čikagoje padegimą 1986 metais, nuteistajam buvo tik 18 metų. Gaisro metu žuvo du broliai, vienas iš jų, manoma, buvo nusikalstamos grupuotės narys. Drauge bute buvusiems dar vienam jų broliui ir seseriai pavyko išsigelbėti – jie abu teigė policijai, kad tai jų kaimynė pradėjo gaisrą, bandydama atsikeršyti už savo pačios brolio mirtį, kuri buvo įvykdyta Lotynų Karalių (angl. Latin Kings) grupuotės narių.

Policijai apklausiant pastarąją kaimynę, ji neigė bet kokią savo kaltę ir pirštu bedė į Džoną Galvaną. Visi kiti apklausti žmonės taip pat rodė pirštais į kitus du jaunuolius, kurie gyveno kaimynystėje. Nors Galvanas gaisro naktį miegojo savo močiutės namuose ir nebuvo jokių įrodymų, galinčių jį inkriminuoti, pareigūnai suemė jaunuolį drauge su kitais dviem apkaltintaisiais.

Naudojant jėga ir apgaulingus tardymo būdus, kurie tuo metu dar buvo teisėti, Galvanui buvo pasakyta, kad jis galės sugrįžti namo, jeigu įskūs kitus du suimtuosius. Džonas Galvanas taip pat tvirtino, kad gindamas savo nekaltumą, jis buvo sumuštas tyrimui vadovaujančio detektyvo ir kad jam buvo teigiama, jog sulauks mirties bausmės, jeigu neprisipažins. Ilgainiui, visi trys detektyvų nualinti jaunuoliai pasirašė oficialius dokumentus, kuriuose nurodoma, kad visi jie prisipažįsta esantys kalti padarę nusikaltimą.

Praėjus daugybei metų, detalės, esančios minėtuosiuose dokumentuose, tapo itin svarbios. Juose buvo teigiama, kad vyrai pradėjo gaisrą mesdami Molotovo kokteilius per buto langus ir kad savąjį Galvanas uždegė cigarete. Taigi, jau 39 metų nuteistasis vyras, pamatęs laidos epizodą, kuriame moksliškai įrodoma, kad šitaip sukelti gaisrą yra neįmanoma, suprato, kad tai gali tapti jo bilietu į laisvę. Laimei, jo advokatė Tara Tompson, dirbusi su „Nekaltybės“ projektu, taip pat pamatė šį epizodą ir jie drauge nusprendė gilintis bei moksliškai išnagrinėti padegimo aplinkybes.

„Mane tai šokiravo… Manau, kad visi mes matėme populiarius filmus, tokius kaip „Sumokėti viską“, kuriuose jie cigarete uždega benziną gatvėje ir automobilis sprogsta, ir aš niekada nesusimąsčiau, ar tai yra įmanoma realiame gyvenime,“ – sakė ji, – „Kai aš peržiūrėjau šį „Mitų Griovėjų“ epizodą, kaip teisininkė supratau, kad yra tokių dalykų, į kuriuos reikia pažvelgti giliau – negalime teigti, kad suprantame mokslą, kol į jį neįsigilinome.“

Gilindamiesi į šią situaciją, jie atrado dar daugiau įrodymų, pagrindžiančių tai, kas buvo parodyta televizijos laidoje. Tais pačiais metais JAV alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogmenų biuras (ATF) atliko eksperimentus, kurių metu cigarete buvo bandoma uždegti benziną. Jie įvykdė per 2000 bandymų, kurių metu bandė jį uždegti įvairiomis aplinkybėmis ir nė vienas bandymas nebuvo sėkmingas. Buvo prieita prie išvados, kad tai yra neįmanoma.

„Nepaisant to, ką matome veiksmo filmuose, numetę uždegtą cigaretę ant nutekėjusio benzino, jūs jo neuždegsite, jeigu deguonies lygis bus normalus ir nebus jokių neįprastų aplinkos sąlygų,“ – sakė kriminalistas ir tuometinis ATF gaisrinių tyrimų laboratorijos vadovas Ričardas Tontarskis.

Deja, Džonui Galvanui teko laukti dar vieną dešimtmetį, kol jam buvo suteikta galimybė skųsti teismo sprendimą. 2017 metais jo advokatė Tompson pagaliau gavo progą pristatyti jų atradimus teismui. Taip pat drauge jie surado 7 liudininkus, įskaitant ir tuos, kurie tvirtino, kad juos kankino tas pats detektyvas, kuris tardė Galvaną ir įskaitant ekspertą, dirbantį padegimų tyrinėjimo srityje, kuris paliudijo, kad nuteistojo prisipažinimas buvo tiesiog neįmanomas.

Vis dėlto, Tompson buvo nustebinta, kai prokurorai paneigė, kad mokslinis įrodymas buvo teisingas. Ji nurodo tai kaip kritinę teisingumo sistemos silpnąją vietą. „Manau, kad tai labai daug ką pasako apie mūsų šalies mokslo ir teisės būklę… Šiuos dalykus, kuriuos turėtume priimti kaip teisingus teisiniame kontekste, sistema neigia ir ne visada nori priimti.“

Jei Ilinojaus valstijoje būtų priimtas įstatymas, kuris suteiktų galimybę dar kartą peržiūrėti bylas tokiose situacijose, kai nusikaltimo pagrindu tampa su mokslu susiję ir vėliau paneigti reiškiniai, Galvanas būtų išteisintas gerokai anksčiau.

Po dar kelių bandymų apskųsti teismo nutarimą, laisvės atgavimo jam teko laukti iki 2022 metų. Kiti du vyrai, kurie taip pat buvo neteisingai nuteisti už šį nusikaltimą, irgi sulaukė bausmės panaikinimo. Po 105 metų sudėjus praleistų kalėjime už nusikaltimą, kurio nė vienas iš jų neįvykdė, visi trys vyrai šiuo metu gyvena laisvėje.

Nors Galvanas ir nebegalės susigrąžinti 35 metų, kuriuos praleido kalėjime, ir kad ir kaip sunku bus adaptuotis prie per tiek laiko labai pasikeitusio pasaulio, jis nekantriai laukia turėti nuosavą privačia erdvę, kurią galės vadinti savo namais. Jeigu norite pagelbėti Džonui Galvanui jo kelionės, kurios tikslas – susikurti savo gyvenimą nuo pamatų, metu, galite peržiūrėti jo norų sąrašą Amazon svetainėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: