Socialiniuose tinkluose prieš šaudynes publikuotos nuotraukos siejamos su įtariamuoju

Gegužės 24 dieną, pasaulį apskriejo žinia, kad ginkluotas 18-metis užpuolikas pradėjo šaudyti Robb pagrindinėje mokykloje Uvalde. Jis taikėsi į vaikus einančius iš klasių. Šią informaciją patvirtino policijos pareigūnai.

Pasak tyrėjų, 18-metis įtariamasis turėjo ginklą, pusiau automatinį šautuvą AR-15. Įtariama, kad paauglys prieš siaubingą įvykį nušovė ir savo senelę. Vietos žiniasklaida pranešė, kad jis galėjo būti to pačio rajono vidurinės mokyklos moksleivis. Uvalde, rajono policijos viršininkas Pete’as Arredondo teigė, kad šaudymas prasidėjo antradienį 11:32 vietos laiku.

Pareigūnai teigia, kad iš viso žuvo 19 vaikų ir trys suaugusieji, įskaitant jauną užpuoliką. Remiantis naujausiais duomenimis, kuriuos pateikė Teksaso visuomenės saugumo departamento atstovas Travisas Considine’as, užpuoliką nužudė teisėsauga.

Buvęs gubernatorius Gregas Abbottas sakė, kad užpuoliko vardas ir pavardė – Salvadoras Ramosu. Jis paliko automobilį šalia mokyklos pradėjo šaudyti. Uvaldės rajono policijos pareigūnas, dirbęs mokykloje, pamatė, kaip Ramosas išlipo iš automobilio su šautuvu. Pareigūnas bandė atkreipti jauno vyro dėmesį, bet nesugebėjo jo sustabdyti. Dar du pareigūnai iš Uvaldės policijos komisariato bandė sulaikyti Ramosą, bet negalėjo to padaryti ir iškvietė pastiprinimą.

Šeimos nariai antradienio vakarą patvirtino 10-mečių Xavier Lopez ir Amerie Jo Garza mirtis. Abi mirusios suaugusios moterys buvo mokytojos – Irma Garcia ir Eva Mireles.

JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad jis jaučiasi labai blogai dėl to, kas įvyko. „Kiek daug mažų vaikų, e matė tai, kas nutiko, kaip miršta jų draugai, tarsi jie būtų mūšio lauke, dėl Dievo meilės“, – sakė jis. „Jie gyvens su tuo visą likusį gyvenimą“. Jis įsakė Baltuosiuose rūmuose ir kituose JAV federaliniuose pastatuose vėliavas iškelti iki pusės stiebo žuvusiųjų Uvalde garbei.

Švietimo prekybos leidinio „EdWeek“ duomenimis, susišaudymai mokyklose JAV – tapo pasikartojančiomis ekstremaliomis situacijomis. Vien pernai užfiksuotos 26 šaudynės. Tai buvo daugiausiai gyvybių nusinešęs susišaudymas JAV pradinėje mokykloje nuo 2012 metų, gruodžio mėnesį įvykusios šokiruojančios atakos Sandy Hook mieste, Konektikuto valstijoje, kur žuvo 20 vaikų ir šeši suaugusieji.

Tuomet ataka prasidėjo, kai 20-metis Adamas Lanza nužudė savo močiutę Nancy Lanzą jų namuose, Niutaune. Į ją buvo šauta keturis kartus iš 22 kalibro šautuvo. Prieš išeidamas iš namų, Lanza sunaikino savo kompiuterio kietąjį diską, kad neliktų jokių įrodymų.

Adamas Lanza su savimi pasiėmė AR-15 ginklą, du pusiau automatinius pistoletus ir graižtvinį šautuvą, taip pat kelis šimtus šovinių. Jis savo motinos automobiliu nuvažiavo į Sandy Hook pradinę mokyklą. Lanza šovė pro langą, esantį šalia užrakintų mokyklos apsauginių durų. Iškart po 9.30 val. susidūrė su Sandy Hook pradinės mokyklos direktore Dawn Hochsprung ir mokyklos psichologe Mary Sherlach. Lanza nušovė abi moteris. Išgirdę šūvius, mokytojai pradėjo statyti baldus prie durų ir langų, kad užpuolikas nepatektų į patalpas.

Lanza įėjo į mokytojos Lauren Rousseau klasę ir nužudė ją bei 14 vaikų. Tada jis nuėjo į antrą klasę, kur pirmos klasės mokytoja Viktorija Soto buvo paslėpusi savo m,okinius spintoje. Lanza nužudė Soto, taip pat šešis mokinius, kurie bandė pabėgti. Per susišaudymą žuvo specialiojo ugdymo darbuotoja Anne Marie Murphy ir elgesio terapeutė Rachel D’Avino. Dar du Sandy Hook mokyklos darbuotojai buvo sužeisti. Lanza per mažiau nei penkias minutes iššovė 154 šūvius ir nusinešė 26 žmonių gyvybes.

2014 metais, nusivylusios dėl to, kad nepavyko priimti jokių reikšmingų federalinės ginklų reformos įstatymų, devynios Sandy Hook aukų šeimos, padavė ieškinį Remington, AR-15, kurį naudojo Lanza, gamintojui. Nukentėjusių šeimos teigė, kad Remington pažeidė Konektikuto vartotojų apsaugos įstatymus, sukuriant reklamos kampaniją, skirtą probleminiams jaunuoliams, tokiems kaip Lanza. Nors iš pradžių ieškinys buvo atmestas, Konektikuto Aukščiausiasis Teismas panaikino šį sprendimą, o 2019 metais, JAV Aukščiausiasis Teismas atmetė Remingtono prašymą atleisti. 2022 metais, po aštuonerių metų Remingtonas nieko nepešė ir privalėjo atsiskaityti su nuketėjusiųjų šeimomis ir išmokėjo už 73 milijonus dolerių.

Konektikuto valstijos JAV senatorius Chrisas Murphy, antradienį prašė savo kolegų pagaliau priimti teisės aktus, kuriais būtų sprendžiama šalyje besitęsiančio smurto su ginklais problema. Jis pareikalavo, kad įstatymų leidėjai padarytų tai, ko jiems nepavyko padaryti po Sandy Hook žudynių ir pagaliau tokiems išpuoliams ateitų galas, nes ši problema JAV, atima nekaltų žmonių gyvybes.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: