© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pasauliui kovojant su pandemija, daugiau nei 3 milijardai žmonių gavo bent vieną Covid-19 vakcinos dozę. Tačiau nuo šio lengvai užkrečiamo viruso stengiamasi apsaugoti ne tik žmones. Gyvūnai taip pat imunizuojami, kad būtų apsaugota jų sveikata ir būtų apribotas viruso plitimas.

Jungtinėse Amerikos Valstijose dar 2020 metais Zoetis sukūrė koronaviruso vakcinas šunims ir katėms, o vėliau, 2021 m., po kelių Covid-19 protrūkių kailių fermose, sukūrė versiją audinėms. Norint, kad šios vakcinos pilnai veiktų, kaip žmonėms, taip ir gyvūnams yra reikalingos dvi dozės.

Gamtosaugininkai nerimavo, kad kad Covid-19 gali paveikti nykstančius gyvūnus, tokius kaip gorilos, todėl skiepai galėtų juos apsaugoti. Vakcinacija taip pat laikoma mažinančia riziką, kad virusas mutuos gyvūnams sergant Covid-19 ir paskui vėl pasklis tarp žmonių kaip nauja viruso atmaina.

Sausio mėnesį Zoetis aprūpino San Diego zoologijos sodą vakcinos atsargomis po to, kai gorilos buvo užkrėstos koronavirusu. Praėjusią savaitę bendrovė paskelbė paaukojusi daugiau nei 11 000 dozių, kurios naudojamos daugiau nei 100 žinduolių rūšių beveik 70 Amerikos zoologijos sodų ir daugiau nei dešimtyje kitų gyvūnų priežiūros centrų.

Tuo tarpu Ouklando zoologijos sode gyvūnų skiepijimas prasidėjo birželio 30 d., o gyvūnai „puikiai laikosi po skiepo“, – sakė zoologijos sodo atstovė Erin Harrison.

„Gyvūnus gavusius dozes zoologijos sodo prižiūrėtojai stebėjo, kad įsitikintų, jog jie veikia normaliai“,- sakė Harrisonas. Zoologijos sodas gavo pakankamai eksperimentinių vakcinų penkiasdešimčiai gyvūnų ir pagal planą kiekvienas gyvūnas turi gauti dvi dozes su trijų savaičių pertrauka. Taip pat gyvūnų, užsikrėtusių Covid-19 virusu simptomai buvo panašūs į tokius, kokius buvo galima pastebėti užsikrėtus žmogui. Tai daugiausia kvėpavimo takų požymiai, šiek tiek padidėjusi temperatūra, gyvūnai nustoja valgyti.

Gyvūnus vakcinuoti pradėjo ir kitos šalys

Sparčiausias šio viruso plitimas buvo pastebėtas tarp audinių, tad Danija 2020 metų lapkričio mėnesį dėl Covid infekcijos sunaikino visus 17 milijonų audinių. Toks sprendimas paveikė pasaulinę kailių prekybą bei pakėlė natūralaus kailio kainas 30 procentų.

Rusų virusologė dr. Nadezhda Rakhmanina teigė,-„Paprastai kailiniai gyvūnai yra imlūs daugybei infekcinių žmonių ligų, jie netgi turi polinkį į gripą.“

Rusijos pareigūnai paskelbė, kad jie skiepija gyvūnus nuo Covid-19. Rusijos vakcina, pavadinta „Carnivak-Cov“, naudojama veterinarijos klinikose visoje šalyje, ir yra pranešimų, kad ES, Argentina, Pietų Korėja ir Japonija yra suinteresuotos naudoti vakciną, kad apsaugotų savo gyvūnus bei žmones, nuo galimų šio viruso mutacijų.

Kodėl yra skiepijami gyvūnai?

Atsižvelgiant į tai, kad tiek daug žmonių dar neturi prieigos prie Covid vakcinų, vienas pagrindinių klausimų yra, kodėl yra atkreipiamas dėmesys į gyvūnus? Gyvūnų populiacijų apsauga yra svarbi ilgalaikės ligų kontrolės dalis, ir dažnai būna, kad visos pagrindinės ligos (įskaitant gripą, Ebolos virusą ir ŽIV) yra pavojingos žmonėms ir gyvūnams. „Covid-19“ atveju JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) patvirtino, kad įvyko žmogaus ir gyvūno perdavimas. Daugelis Covid-19 gyvūnų atvejų, pavyzdžiui, sausį San Diego zoologijos sode užsikrėtę virusu gorilos, yra susiję su užkrėstų žmonių artumu bei viruso perdavimu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: