Filmo "Beau is afraid" plakatas

Amerikiečių režisierius Ari Aster – pažįstamas daugeliui, kiek kitokių siaubo filmų mėgėjų, kurių širdis užkariavo su pirmaisiais savo ilgo metro filmais – „Paveldėtas“ (Hereditary, 2018) bei „Saulės kultas“ (Midsommar, 2019), nustebino savo gerbėjus po ketverių metų pertraukos, pristatydamas dar vieną  siurrealistinės tragikomedijos siaubo filmą „Visos Bo baimės“ (Beau is afraid, 2023). Šio režisieriaus filmai išsiskiria kiek kitokiu siaubo bei tamsaus, ne visiems suvokiamo, humoro derinimu, tačiau, tuo pačiu priverčia jaustis nepatogiai. Naujausias jo kūrinys, kurį jis pats ne tik režisavo, bet ir prodiusavo, pasižymi kai kuriomis jau atpažįstamomis šio režisieriaus kūrybai savybėmis. Vienas pagrindinių elementų jo filmuose – aštrus smurto vaizdavimas, kuris neabejotinai yra būdingas ir aptariamai juostai. Taigi, ar šis jaunas, tačiau, jau dabar kino genijumi vadinamas režisierius dar kartą pateisino savo gerbėjų lūkesčius, sukurdamas dar vieną kino istoriją?

Daugeliui abejonių dėl filmo siužeto gali kelti net 3 valandų trukmė. Po filmo premjeros jis sulaukė įvairių atsiliepimų, tačiau, itin svarbu paminėti ir tai, jog „Visos Bo baimės“ jo kūrėjams visiškai neatsipirko, neuždirbo nei pusės jam išleisto biudžeto. Taigi, šio filmo biudžetas buvo apie 35 milijonai JAV dolerių, o galiausiai, po filmo premjeros buvo paskelbta, kad jis viso labo teuždirbo menkus 11 milijonų JAV dolerių, kurie ne tik, kad neatsipirko, bet ir nepadengė didžiosios dalies filmo išlaidų.

Filmo „Visos Bo baimės“ kadras

Pirminį šio filmo variantą režisierius A. Aster sukūrė dar 2011 metais, kai pristatė trumpametražį filmą „Bo“ (Beau). Šiame trumpo metro filme, pagrindinį vaidmenį atliko aktorius Billy Mayo (1957 – 2019), kuris vaidino vyrą bandantį išeiti iš savo buto, tačiau kaustomą baimės, susiduriantį su įvairiais sunkumais, savo vaizduotės padariniais. Būtent „Visos Bo baimės“ yra sukurtas remiantis trumpametražiu filmu, kurį jis išplėtojo į pilnametražį. Pats režisierius teigė, kad šis filmas ilgą laiką laukė savo eilės, o tuo tarpu jis kūrė kitus siaubo filmus (prieš tai minėtieji – „Paveldėtas“, „Saulės kultas“). Filmo pavadinimą galima suprasti ir tiesiogiai: daugelis dalykų vyksta pagrindinio veikėjo vaizduotėje, o ne realybėje, kurioje jis susiduria su didžiausiomis savo baimėmis.

Filmo „Visos Bo baimės“ kadras

Filmo siužetas neprasideda kažkuo ypatingu, tačiau, kuo toliau, tuo labiau, mažomis detalėmis pildomas siužetas padeda susidaryti bendrą vaizdą. Vidutinio amžiaus vyras vardu Bo (akt. Joaquin Pheonix) gyvena vienas, tačiau, jo gyvenamoji vieta – pavojingas, nusikaltimais garsėjantis rajonas, kuris tikrai nekelia pasitikėjimo – kiek neįprasta ir kelianti abejonių, ar tai tinkama vieta, kaip vėliau išsiaiškinama, psichologinių problemų turinčiam vyrui. Jis ruošiasi skrydžiui pasimatyti su motina tėvo mirties metinių proga, tačiau nespėja į lėktuvą, kai nuo durų buvo pavogti jo raktai ir bagažas. Taigi, čia ir prasideda pagrindinio veikėjo kelionė per sunkumus ir kaip įprasta – nelaimės šį veikėja persekioja viena po kitos. Pasirinktas kiek įdomus režisieriaus sprendimas: nepateikti informacijos dėl Bo ligos ar turimų sutrikimų, tačiau, žiūrovas žiūrėdamas šį filmą supranta tai iš tam tikrų epizodų, vaistų vartojimo ir panašiai. Tačiau, tai sukelia ir savotišką chaosą žiūrovui, nes žiūrint filmą itin sunku nuspręsti, kurie įvykiai vyksta iš tikrųjų, o kurie yra tik sergančio žmogaus vaizduotės padariniai.

Filmo „Visos Bo baimės“ kadras

Pagrindinį vaidmenį šiame filme atlieka aktorius Joaquin Pheonix, kuris daugeliui puikiai žinomas iš Džokerio (2019) vaidmens, pelniusio jam „Oskaro“ apdovanojimą. Būtent toks A. Aster aktoriaus pasirinkimas turėjo įtakos tam, kad į kino teatrus pritraukė ne tik siaubo žanro filmų mėgėjus, bet ir tikrus Joaquin Pheonix gerbėjus, kurie nėra abejingi šio aktoriaus vaidybai.  Manau, kad filmo režisierius pamatęs šio aktoriaus atliktą Džokerio vaidmenį, galėjo nuspręsti, kad vaidinti psichologinių problemų kamuoją žmogų jam nebus sudėtinga ir tai, jog bendradarbiavimas su šiuo, itin gerai savo darbą išmanančiu aktoriumi, kuris savo kiekvienam vaidmeniui atsiduoda visu šimtu procentų, atsipirks.

Filmo „Visos Bo baimės“ kadras

Taigi, kaip buvo galima suprasti, pagrindinis šio filmo veikėjas kamuojamas itin komplikuotų vidinių išgyvenimų ir problemų. Viskas pateikiama taip, kad kiekvienas žiūrovas, tarsi, pradėtų nagrinėti, kodėl jis toks: ar tai valdingos mamos, kontroliavusios visą jo gyvenimą kaltė? O galbūt – įtakos tam turėjo, jog jis visą savo gyvenimą neturėjo vyriškos, tėviškos figūros? Galiausiai, galbūt jaunystėje sutikta ir vis dar neužmirštama mergina? Galima kelti daugybę klausimų, bet režisierius į šį klausimą, gana miglotai bando atsakyti filmo pabaigoje, kai Bo psichoterapeutas pareigingai savo užrašų knygelėje užrašo: kaltė, tačiau, tai nesuteikia vienareikšmio atsakymo žiūrovui, priešingai – tai iškelia dar daugiau klausimų, žinoma, galutinį, teisingą atsakymą gali priimti tik pats žiūrovas, režisierius pateikia tik nuorodą į tai.

Filmo „Visos Bo baimės“ kadras

Svarbu paminėti ir tai, kad šiame filme galime išvysti ir daugybę jaunųjų kino žvaigždžių: Armen Nahapetian, Kylie Rogers, Julia Antonelli, Rayn S. Hill.

Filmo „Visos Bo baimės“ kadras

Apžvelgiant filmo siužetą, galima susidaryti įspūdį, jog pagrindinė mintis, kurią norimą perteikti – savotiškai įdomūs ir sudėtingi motinos ir sūnaus santykiai, kaltės jausmas, nerimas, baimės ir psichologinės problemos su kuriomis susiduria žmogus. Pagrindinis veikėjas – Bo, nei minutėlei negali atsikvėpti. Kartais žiūrint, iš šalies atrodanti laiminga pagrindinio veikėjo gyvenimo akimirka, tačiau ir ji netrunka ilgai – galiausiai ją pertraukia fizinio ar psichologinio smurto akimirkos, kurios žiūrovui suteikia tam tikro chaotiškumo bandant suprasto filmo esmę.

Taigi, tai puiki, įtraukianti kino istorija, kuri tikrai nėra skirtas kiekvienam, nes daugeliui gali pasirodyti per sudėtinga arba priešingai – neturinti jokio tikslo. Būtent todėl rekomenduojama šį filmą pažiūrėti ne vieną kartą, nes žiūrint pirmą kartą galima nepastebėti tam tikrų, esminių detalių, kurios šiame filme yra net ir mažiausiai tikėtinose vietose, tokiose kaip užrašai ant sienų. Žiūrint antrą kartą į viską žiūri tarsi kitomis akimis ir pastebima tai, ko nepastebėjai prieš tai. Tačiau, visi įvykiai, kurie rutuliojasi eigoje, galiausiai, susiveda į vieną bendrą tašką, kuris parodo, kodėl žmogaus gyvenimas gali būti toks sudėtingas. Tai filmas, kuris ras vietą tikrai ne kiekvieno žiūrovo širdyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: