Filmo "Pray and Obey" kadras / Netflix

Dokumentikos apie įvairius religinius kultus gerbėjai, sukluskite! „Netflix“ žiūrovams padovanojo dar vieną religines sektas tyrinėjančią dokumentiką „Būk malonus: melskis ir paklusk“ („Keep Sweet: Pray and Obey“). Keturių dalių režisierės Rachel Dretzin sukurtame mini seriale, pasakojančiame apie poligamistinio kulto lyderio ir vaikų prievartautojo Warreno Jeffso nusikaltimus bei sučiupimą, žiūrovams siaubą kelia buvusių bažnyčios narių liudijimai. Jokių šunų laikymo, interneto prieigos ar džiugių gimtadienio švenčių – tai tik nedaugelis taisyklių, kurių turėjo laikytis Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Fundamentalistinės bažnyčios nariai.

Naujausiame tikrais faktais paremtame kriminaliniame dokumentikos seriale tyrinėjama liūdnai pagarsėjusios Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Fundamentalistinės bažnyčios veikla ir jos lyderio Warreno Jeffso įtaka jos nariams. Jeffsas šiuo metu atlieka bausmę kalėjime iki gyvos galvos už dviejų vaikų seksualinį prievartavimą po jo sulaikymo 2011 metais.

Nepaisant to, kad didžioji dalis Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Fundamentalistinės bažnyčios bendruomenės dar 1890 metais nusprendė atsisakyti poligamijos (santuokos ar santykių su daugiau nei vienu partneriu), likusi bendruomenės dalis to padaryti neketino ir susivienijusi 1930 metais sukūrė savo naują bažnyčią. Šios naujos bažnyčios nariai gyvena izoliuoti nuo visuomenės, todėl įžvalgos apie jų kasdienybę sektoje ir medžiaga „Netflix“ dokumentikai buvo gauta per interviu su buvusiais religinio kulto nariais.

Įdomu tai, kad Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Fundamentalistinės bažnyčios nariai bei jų vadovas Jeffsas nuo pat kulto įkūrimo pradžios tapo JAV kriminalinių nusikaltimų tyrimo objektais. Pasirodo, kad religinės sektos vadovas turėjo daugiau nei 70 (!) žmonų. 78 jei būti tiksliems.

Warreno Jeffso bažnyčios valdymas turėjo daug griežtų taisyklių. Jeffsas savo bažnyčios nariams nuolat diktavo ne tik kuo tikėti, bet ir kaip rengtis, su kuo susituokti ir ką valgyti. 2011 metais, kuomet Jeffsas buvo nuteistas ir atsidūrė kalėjime, bažnyčioje įsigaliojo dar daugiau taisyklių. Viena jų bylojo, kad visi kulto nariai privalo perduoti savo turtą bažnyčios vadovybei. Po to, kai nariai atiduodavo viską, ką turėjo, jie būdavo apklausti tam, kad būtų nustatyta, ar jie „verti“ likti bažnyčioje. Jeigu nariai pripažinti „nevertais“ (o daugelis jų tokie ir buvo), jie būdavo ekskomunikuoti.

Pasak buvusio bažnyčios atstovo Willio Jessopo, vienas iš nustatomų „vertumo“ kriterijų buvo nežinojimas apie vadovo Jeffso teistumą dėl seksualinio prievartavimo. Nariai taip pat turėjo bažnyčiai atiduoti 5000 dolerių ir atsikratyti vaikų žaislų tam, kad įrodytų savo ištikimybę. Taip pat Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Fundamentalistinės bažnyčios nariams nebuvo leista balsuoti JAV prezidento rinkimuose. Greičiausiai taip nuspręsta todėl, kad bažnyčioms nariams aiškinta, kad Warrenas Jeffsas (sėdintis kalėjime daugiau nei dešimtmetį) ir yra šalies prezidentas.

Kalbant apie religinės sektos nares moteris, joms bažnyčios taisyklės buvo dar griežtesnės ir absurdiškesnės. Pavyzdžiui, moterims neleista rodyti savo odos. Po 1953 metų policijos reido Kolorado miesto bažnyčios teritorijoje, vadovybė įsakė moterims dėvėti ilgas, visą kūną nuo kaklo iki kulkšnių dengiančias sukneles. Pasak bažnyčios vadovybės, ši uniforma moteris turėjo apsaugoti nuo pavydo tarp žmonų ir jų vyrų gundymo. Taip pat moterims neleista kirptis plaukų. Ši taisyklė galiojo todėl, kad neva antrojo Kristaus atėjimo į Žemę metu moterims savo plaukais buvo lemta plauti jo ir vyrų kojas.

Žmonos šioje bažnyčioje turėjo tik dvi misijas: paklusti savo vyrams ir susilaukti kuo daugiau vaikų. Merginoms iki 18 metų buvo neleidžiama dirbti ir turėti mobiliųjų telefonų. Taip pat pasak kelių religinę sektą palikusių narių, jie neretai buvo priversti tuoktis su žmonėmis, su kuriais buvo giminingi. Susituokusioms poroms taip pat draudžiama liesti vienas kitą ar turėti lytinių santykių. Pasirodo, kad bažnyčios vadovas Jeffsas taip pat griežtai kontroliuodavo, kuriems vyrams ir su kuo leidžiama auginti vaikus.

Poligamija – vienas svarbiausių šios religinės sektos bruožų. Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Fundamentalistinės bažnyčios nariai vyrai tiki, kad jiems lemta tuoktis su keliomis moterimis, kurios nebūtinai turi būti pilnametės. Taip nuspręsta todėl, kad norint pasiekti aukščiausią dangaus lygį, bažnyčia rekomenduoja susituokti bent su trimis moterimis. Tokia unikali praktika bažnyčioje atsirado 20 amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje.

Įdomu tai, kad visas religinės sektos santuokas turi sudaryti pranašas (šiuo atveju „pranašas“ – apsišaukėlis, kalėjime sėdintis Warrenas Jeffsas). Tas pats pranašas bendruomenės narių gyvenimo pabaigoje taip pat turi duoti savo sutikimą prieš jiems patenkant į dangų. Kitaip tariant, be vado žinios ir sutikimo mirti griežtai draudžiama!

Religinės sektos vaikų gyvenimas taip pat ne mažiau izoliuotas. Bažnyčios vadovas Jeffsas griežtai pasisakė prieš valstybines mokyklas (matyt, nenorėjo, kad vaikai suprastų, jog jis iš tikrųjų nėra JAV prezidentas, kaip teigė esantis), todėl vaikai buvo mokomi namuose. Dienraštis „The Daily Mail“ pranešė, kad religinės sektos vaikams taip pat buvo aiškinama, kad Dievas nuvedė JAV astronautą Neilą Armstrongą toli nuo Mėnulio per „Apollo 11“ skrydį, todėl Amerika niekada jame nenusileido.

Taip pat turime blogų žinių raudonos spalvos gerbėjams, norintiems prisijungti prie šios religinės sektos. Pasirodo, kad poligamistinio kulto nariai negali dėvėti raudonos spalvos. Manoma, jog raudona – mėgstamiausia Jėzaus spalva, o grįžęs į Žemę jis vilkės raudonai, tad griežtai draudžiama jį kopijuoti. Ironiška tai, kad nors bažnyčios vadovas Warrenas Jeffsas uždraudė naudoti raudoną spalvą, jis pats vairavo raudoną „Cadillac Escalade“.

Visi bažnyčios nariai buvo mokomi sutramdyti savo emocijas ir jų nedemonstruoti viešai. Juk ne veltui bažnyčios šūkis (kaip ir „Netflix“ dokumentinio filmo pavadinimas) yra „Keep Sweet“ (liet. „Būk malonus“). Kai Warreno Jeffso tėvas Rulonas Jeffsas 90-aisiais išpopuliarino šią mantrą, jis mintyje turėjo idėją, kad reikia prisipildyti Šventosios Dvasios. Kai Warrenas perėmė valdžią, jis tapo ekstremalesnis, tad bažnyčia ėmė šį šūkį naudoti kaip priminimą nerodyti emocijų.

Lyg visų beprotiškų taisyklių ir draudimų nebūtų gana, taip pat Jeffsas savo religinės sektos nariams uždraudė daugumą pramogų, įskaitant: šunis, žaislus, televiziją, laikraščius, internetą, gimtadienio ir Kalėdų šventes, festivalius, paradus, stovyklavimą ir net žvejybą.

Kol religinėje sektoje moterų pagrindinė veikla buvo klausyti vyrų ir susilaukti kuo daugiau vaikų, vyrai nuo pat vaikystės buvo priversti dirbti sunkius fizinius darbus. Buvęs Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Fundamentalistinės bažnyčios narys Wendellas Jeffsonas, būdamas 14 metų buvo priverstas dirbti statybose, valdyti sunkiąją techniką. Nors federaliniai darbo įstatymai draudžia jaunesniems nei 18 metų asmenims dirbti pavojingus darbus, pavyzdžiui, statybose, bet Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Fundamentalistinės bažnyčios nariai tuo beveik nesiskundė. Jiems buvo pasakyta, kad taip jie tarnauja savo bažnyčiai ir Dievui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: