Johnny Cash / dainos "Hurt" kadras

Garsus amerikiečių atlikėjas, dainų autorius, gitaristas, aktorius bei rašytojas Johnny Cash – vienas perkamiausių bei klausomiausių XX amžiaus muzikos atlikėjų, pardavęs virš 90 milijonų įrašų visame pasaulyje. Jis žavėjo savo gerbėjus išskirtinai žemu balsu.

Johnny Cash kūryba iš kitų atlikėjų išsiskyrė tuo, kad sunku jį priskirti vienam, specifiniam muzikos stiliui. Jo repertuare gausių įvairių stilių: nuo kantri, rokenrolo, gospelo iki bliuzo. Atlikėjo gyvenimo istorija iš tikrųjų yra labai spalvinga: nuo paprasto vaiko dirbančio tėvų ūkyje iki visame pasaulyje žinomo atlikėjo. Pirmąją dainą Johnny Cash parašė būdamas 12 metų. Maždaug tuo metu jis išmoko groti gitara ir pradėjo koncertuoti vietinėje radijo stotyje. Per beveik 60 metų trukusią jo karjerą jis įrašė net 67 muzikinius albumus. J. Cash yra itin įvairiapusė asmenybė išbandžiusi save įvairiose srityse: nuo vaidmenų įvairiuose filmuose, 1969 kūrė televizijos laidą „The Johnny Cash Show“, kurioje dalyvaudavo žinomi atlikėjai, muzikinės grupės  „Johnny Cash and the Tennessee Two“ sukūrimo iki autobiografinių knygų rašymo („Man in Black“ (1975), bei pirmosios knygos tęsinys – „Cash: The Autobiography “ (1997)).

Išskirtinumas

Johnny Cash savo gerbėjams buvo atpažįstamas ne tik dėl savo balso tono, bet ir tam tikrų elementų, kurie sudarė jo sceninį įvaizdį bei papildydavo jo muzikinius pasirodymus. Vienas tokių elementų buvo tai, kad jis visada prieš pradėdamas koncertuoti prisistatydavo – „Hello, I‘m Johnny Cash“ („Sveiki, aš esu Džonis Kešas“), tai tapo jo kiekvieno koncerto tradicija. Būtent taip ir vadinosi 33-asis atlikėjo albumas, išleistas 1970 metais. Kitas itin svarbus atlikėjo akcentas – juodi sceniniai drabužiai, būtent dėl to, kad jis visada koncertuodavo apsirengęs tik tokios spalvos drabužiais įgavo pravardę „The Man in Black“ („Vyras juodais drabužiais“). Jis pats dėl tokio savo pasirinkimo teigė: „Dėvėjau juodą, nes man patiko. Aš vis dar tai darau, o jo dėvėjimas man vis dar kažką reiškia. Tai vis dar yra mano maišto prieš sustingusį status quo, prieš mūsų veidmainiškus Dievo namus, prieš žmones, kurių protas yra uždaras kitų idėjoms, simbolis.“

Koncertai kalėjimuose

Tačiau iki 70-ųjų vidurio atlikėjo populiarumas ėmė mažėti. To priežastis buvo muzikanto priklausomybė nuo alkoholio ir narkotikų, su kuriais jis kovojo iki gyvenimo pabaigos. Atlikėjas pradėjo koncertuoti kalėjimuose ir tai darė iki 1980 metų, jis pelnė ne tik kalinių, bet ir kitų savo gerbėjų širdis. Vienas populiariausių jo pasirodymų – 1968 metais, Kalifornijoje esančio Folsomo kalėjimo, vėliau išleido dainą „Folsom Prison Blues“ („Folsomo kalėjimo bliuzas“). Jis niekada nepalaikė kalėjimų sistemos. Vieno tokio koncerto metu atlikėjas susipažino su kaliniu Glen Sherley, su kuriuo palaikė santykius ir vėliau. Jis net prisidėjo prie vyro ankstyvo paleidimo iš kalėjimo bei muzikinės karjeros, kai atliko keletą jo parašytų dainų. Išėjęs iš kalėjimo Glen Sherley pasuko religijos keliu, pradėjo muzikuoti, taip užsidirbdamas ganėtinai kuklią tačiau nuostabią muzikinę karjerą. Sherley sūnus vėliau pridėjo: “Džonas turėjo neapsakomą atpirkimo misiją ir norėjo, jog jis (Glen Sherley) būtų to pavyzydys”.

Įamžinimas

Atlikėjas yra įtrauktas į kantri (1980) ir rokenrolo muzikos (1992) šlovės muziejus.

Po savo mirties, 2003 metais, Johnny Cash vis dar yra prisimenamas ir jam suteikiamas išskirtinis dėmesys. Jo mirtis yra apipinta įvairiausiomis istorijomis vien todėl, kad jis mirė nepraėjus nei pusei metų nuo savo mylimos žmonos, garsios amerikiečių dainininkės, dainų autorės bei šokėjos – June Carter Cash, su kuria buvo susituokęs nuo 1968 metais, mirties. Tai buvo jo antroji žmona (pirmoji – Vivian Liberto – amerikiečių rašytoja, su kuria buvo susituokęs 12 metų, nuo 1954 m.), su kuria jis turėjo itin artimą ryšį, juos siejo begalinė meilė ir atsidavimas vienas kitam. Todėl jo mirtis yra vadinama mirtimi dėl „sudužusios širdies“, nors oficialioji mirties priežastis yra pateikiama kaip diabetas.

Vienas įdomiausių ir keisčiausių šios garsios asmenybės įamžinimo būdų – JAV atrastos naujos rūšies vorų pavadinimas jo vardu. Johnny Cash pavadinimas jiems suteiktas dėl keleto labai svarbių priežasčių: pirmiausia, ši vorų rūšis buvo atrasta netoli Kalifornijoje esančio Folsomo kalėjimo, kuriame, dar 1968 metais, atlikėjas buvo surengęs pasirodymą. Žinoma, svarbu paminėti ir tai, kad  jie yra juodos spalvos, todėl tai simbolizuoja „vyrą juodais drabužiais“, kaip ir buvo vadinamas garsusis bardas, taip pat. Pilnas naujosios rūšies pavadinimas – „Aphonopelma Johnnycashi“. Mokslininkas Chrisas Hamiltonas teigė: Tai puikus pavadinimas. Jis tinka šiems vorams – jie aptinkami aplink Folsomą ir yra beveik visiškai juodi, o tai irgi atitinka jo įvaizdį.“

2005 metais apie dainininką buvo sukurtas vaidybinis filmas „Walk the Line“ („Ties jausmų riba“). Šiame filme patį atlikėja įkūnijo aktorius Joaquin Phoenix, jo žmoną June Carter Cash – aktorė Reese Witherspoon, kuri už šį vaidmenį pelnė „Oskaro“ apdovanojimą. Biografinėje pripažinto kino meistro Jameso Mangoldo dramoje atkuriamas įdomus ir įvykių kupinas muzikos garsenybės gyvenimas: sunki ir audringa jaunystė Arkanzaso medvilnės fermoje, stulbinanti šlovė, pavojingos žvaigždės gyvenimo pagundos ir, žinoma, meilė Filme itin atvirai pasakojama apie visą Johnny Cash gyvenimą – nuo paprasto darbuotojo iki pasaulinio lygio žvaigždės.

2015 metais, režisieriaus Deriko Murray buvo sukurtas dar vienas dokumentinis filmas „I‘m Johnny Cash“ („Aš esu Džonis Kešas“). Filme atskleidžiami JAV atlikėjo asmeninio gyvenimo užkulisiai, žymiausių kūrinių atsiradimo istorijos, didelės sėkmės sulaukusių paskutinių kelių dainininko albumų įrašų procesas. Filmas itin įdomus tuo, jog yra gausiai papildytas daug archyvinės medžiagos, kuri leidžia dar artimiau susipažinti su atlikėju bei jo artimų draugų bei kolegų istorijomis.

Apdovanojimai

Per visą savo karjerą Johnny Cash pelnė 13 „Grammy“ apdovanojimų, pirmoji įteikta statulėlė yra įteikta už kartu su žmona June Carter Cash atliktą dainą „Jackson“. Tačiau, pats paskutinis apdovanojimas įteiktas jau po muzikanto mirties – 2007 metais

Garsusis bardas Johnny Cash net po mirties populiarus ir turi gerbėjų visuose pasaulio kampeliuose, jo atliekama muzika ilgam įstrigo į visų pasaulio žmonių širdis. Jo muzikos gerbėjai klauso iki šiol, jo kūryba ir indėlis į muzikos pasaulį neužmirštamas. Taip pat, daugelis garsių atlikėjų perdainuoja populiariausias jo dainas. Jis yra tikras įkvėpimas kitiems atlikėjams ne tik dėl savo muzikos, bet ir dėl chaotiško gyvenimo būdo, tačiau, įrodė, kad muzika niekada neapleido jo gyvenimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: