Andrea Piacquadio: nuotr. / Pexels.com

Sąvoka “žarnyno sveikata” apibūdina daugelio virškinamojo trakto dalių bakterijų funkciją ir pusiausvyrą. Idealiu atveju tokie organai kaip stemplė, skrandis ir žarnynas veikia kartu, kad galėtume valgyti ir virškinti maistą be diskomforto. Neįtikėtinas žarnyno sudėtingumas ir jo svarba mūsų bendrai sveikatai yra vis dažniau medikų tyrinėjama tema. Per pastaruosius du dešimtmečius atlikta daugybė tyrimų, kurie parodė žarnyno sveikatos ir imuninės sistemos, nuotaikos, psichinės sveikatos, autoimuninių ligų, endokrininių sutrikimų, odos ligų ir vėžio sąsajas. Palyginimui, kadaise mūsų virškinimo sistema buvo laikoma palyginti “paprasta” organizmo sistema, kurią iš esmės sudaro vienas ilgas vamzdelis, kuriuo maistas praeina, pasisavinamas ir pasišalina.

Žarnyno mikrobioma

Terminas “žarnyno mikrobioma” reiškia būtent žarnyne gyvenančius mikroorganizmus. Žmogaus virškinamajame trakte yra apie 300-500 skirtingų rūšių bakterijų. Kai kurie mikroorganizmai kenkia mūsų sveikatai, tačiau daugelis jų yra nepaprastai naudingi ir net būtini sveikam organizmui. Norite tikėkite, norite ne, bet jūsų žarnyno mikrobioma yra jūsų sveikatos pagrindas. Iš tikrųjų, 80% jūsų imuninės sistemos yra žarnyne, taip pat ir didžioji dalis jūsų organizmo serotonino. Tai reiškia, kad jei jūsų žarnynas nėra sveikas, imuninė sistema ir hormonai neveiks, ir jūs susirgsite. Deja, taip prasideda ir tokie autoimuniniai sutrikimai kaip Hašimoto liga.

Kodėl turėtume atkreipti dėmesį į savo žarnyno sveikatą?

Kaip jau minėta, žarnynas yra visko pagrindas. Jis padeda virškinti suvalgytą maistą, absorbuoja maistingąsias medžiagas ir naudoja jas kūnui maitinti ir palaikyti. Taigi, jei žarnyno pusiausvyra sutrikusi ir imuninė sistema tinkamai neveikia, serotoninas ir hormonai taip pat neveikia, todėl išlikti sveikam tampa sunkiau. Jūsų žarnynas taip pat yra ta vieta, kur organizmas atsikrato medžiagų apykaitos atliekų ir toksinų. Tačiau jei jūsų žarnynas sutrikęs, organizmui bus sunku atsikratyti šių toksinų. Tai gali sukelti daugybę problemų, įskaitant lėtinį nuovargį, lėtines ligas ir viso kūno uždegimus. Štai kodėl žmonėms pasireiškia tokie simptomai kaip smegenų rūkas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, dujos, sąnarių skausmas ir kt. Galbūt to nesuvokiate, bet smegenys yra antrasis žarnynas, todėl jei jūsų žarnynas neveikia, jūsų smegenys taip pat patiria sunkumų. Taigi, dėl nepakankamos priežiūros sutrikusio žarnyno kaina gali būti išties didelė.

Kokie yra žarnyno sveikatos sutrikimų požymiai?

Kiekvienas žmogus tam tikru metu patiria virškinimo problemų, tokių kaip pilvo skausmas, pilvo pūtimas, laisvos išmatos, vidurių užkietėjimas, rėmuo, pykinimas ar vėmimas. Kai simptomai nepraeina, tai gali būti pagrindinės problemos, į kurią reikia atkreipti gydytojo dėmesį, požymis. Svorio kritimas be pateisinamos priežasties, kraujas išmatose, juodos išmatos (kraujavimo žarnyne požymis), stiprus vėmimas, karščiavimas, stiprūs pilvo skausmai, sunkumai ryjant maistą, skausmas gerklėje ar krūtinėje ryjant maistą arba gelta (geltona odos ar akių spalva) gali rodyti, kad yra virškinamojo trakto problema, galinti turėti rimtų pasekmių. Jei atsiranda bet kuris iš šių simptomų, kreipkitės į gydytoją.

Keletas pagrindinių žarnynui įtaką darančių veiksnių

  • Stresas: padidina žarnyno pralaidumą (nesandarus žarnynas), todėl žarnyne atsiranda daugiau blogųjų nei gerųjų bakterijų.

  • Netinkama mityba: dauguma žmonių valgo perdirbtą maistą ir cukrų, o tai gali pakenkti naudingoms žarnyno bakterijoms ir prisidėti prie viso organizmo uždegimo arba jį sukelti.

  • Ilgalaikis antibiotikų ir antacidinių vaistų vartojimas – jie visi mažina B12 kiekį žarnyne, kuris būtinas ląstelių gamybai, smegenų veiklai ir energijai. Jie taip pat naikina gerąsias žarnyne gyvenančias bakterijas. Tačiau svarbu pažymėti, kad šiems vaistams yra laikas ir vieta, tačiau prieš juos vartojant geriausia pasitarti su gydytoju.

Kokie yra sutrikusio žarnyno požymiai?

Daugelis šiuolaikinio gyvenimo aspektų, pavyzdžiui, didelis streso lygis, per mažai miego, perdirbto ir daug cukraus turinčio maisto, antibiotikų vartojimas gali pakenkti mūsų žarnyno mikrobiomai. Tai savo ruožtu gali turėti įtakos kitiems mūsų sveikatos aspektams, pavyzdžiui, smegenims, širdžiai, imuninei sistemai, odai, svoriui, hormonų lygiui, gebėjimui įsisavinti maistines medžiagas ir net vėžio išsivystymui. Sutrikusį žarnyną galime atpažinti įvairiais būdais. Štai 5 dažniausiai pasitaikantys požymiai:

1. Nepastovus svoris

Svorio priaugimas arba jo numetimas nekeičiant mitybos ar fizinio aktyvumo įpročių gali būti sutrikusio žarnyno požymis. Nesubalansuotas žarnynas gali pabloginti organizmo gebėjimą įsisavinti maistines medžiagas, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir kaupti riebalus. Svorio mažėjimą gali lemti plonojo žarnyno bakterijų peraugimas, o svorio didėjimą – atsparumas insulinui arba noras persivalgyti dėl sumažėjusio maistinių medžiagų įsisavinimo.

2. Miego sutrikimai arba nuolatinis nuovargis

Sutrikęs žarnynas gali prisidėti prie miego sutrikimų, pavyzdžiui, nemigos ar prasto miego, ir taip sukelti nuolatinį nuovargį. Didžioji dalis organizmo serotonino, hormono, kuris turi įtakos nuotaikai ir miegui, gaminama žarnyne. Taigi žarnyno pažeidimai gali pabloginti jūsų gebėjimą gerai miegoti. Kai kurie miego sutrikimai taip pat susiję su fibromialgijos rizika.

3. Odos dirginimas

Odos būklės, pavyzdžiui, egzema, gali būti susijusios su pažeistu žarnynu. Dėl netinkamos mitybos ar alergijos maistui sukelto žarnyno uždegimo gali padidėti tam tikrų baltymų “nutekėjimas” į organizmą, kurie savo ruožtu gali dirginti odą ir sukelti tokias būkles kaip egzema.

4. Autoimuninės ligos

Mokslininkai nuolat randa naujų įrodymų apie žarnyno poveikį imuninei sistemai. Manoma, kad nesveikas žarnynas gali padidinti sisteminį uždegimą ir pakeisti tinkamą imuninės sistemos veikimą. Tai gali sukelti autoimunines ligas, kai organizmas puola pats save, o ne kenksmingus įsibrovėlius.

5. Maisto netoleravimas

Maisto netoleravimas – tai sunkiai virškinamų tam tikrų maisto produktų rezultatas (tai skiriasi nuo alergijos maistui, kurią sukelia imuninės sistemos reakcija į tam tikrus maisto produktus). Manoma, kad maisto netoleravimą gali lemti prasta žarnyno bakterijų kokybė. Dėl to gali kilti sunkumų virškinant maisto produktus, kurie sukelia sunkumų, ir atsirasti nemalonių simptomų, tokių kaip pilvo pūtimas, dujos, viduriavimas, pilvo skausmas ir pykinimas. Yra įrodymų, kad alergija maistui taip pat gali būti susijusi su žarnyno sveikata.

Kaip padėti savo žarnyno sveikatai?

Sumažinkite streso lygį

Lėtinis stresas sunkiai veikia visą jūsų kūną, įskaitant žarnyną. Kai kurie streso mažinimo būdai gali būti meditacija, pasivaikščiojimas, masažas, laiko leidimas su draugais ar šeima, eterinių aliejų garinimas, kofeino vartojimo mažinimas, juokas, joga arba laiko praleidimas su augintiniu.

Raskite laiko kokybiškam miegui

Nepakankamas arba nepakankamai kokybiškas miegas gali turėti rimtą poveikį žarnyno sveikatai, o tai savo ruožtu gali prisidėti prie dar didesnių miego problemų. Pasistenkite teikti pirmenybę tam, kad per naktį gautumėte bent 7-8 valandas nepertraukiamo miego.

Valgykite lėtai

Kruopščiai kramtydami maistą ir valgydami lėčiau, galite paskatinti visavertį virškinimą ir maistingųjų medžiagų įsisavinimą. Tai gali padėti sumažinti virškinimo diskomfortą ir palaikyti sveiką žarnyną.

Gerkite daug vandens

Įrodyta, kad geriant daug vandens teigiamai veikiama žarnyno gleivinė ir gerųjų bakterijų pusiausvyra žarnyne. Išlikti hidratuotam yra paprastas būdas skatinti sveiką žarnyną.

Vartokite prebiotikų arba probiotikų

Prebiotikų arba probiotikų papildų įtraukimas į savo mitybą gali būti puikus būdas pagerinti žarnyno sveikatą. Prebiotikai yra “maistas”, skatinantis naudingų bakterijų augimą žarnyne, o probiotikai – gyvos gerosios bakterijos. Žmonėms, sergantiems bakterijų peraugimu, pavyzdžiui, SIBO, probiotikų vartoti negalima. Ne visi probiotikų papildai yra kokybiški ir iš tikrųjų duoda naudos. Renkantis probiotikų ar prebiotikų papildą geriausia pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu, kad būtų užtikrinta geriausia nauda sveikatai.

DailySpoon rekomenduoja – puikus prebiotikų šaltinis – topinambai, kurių rasite mišinuke Žarnynui. Mišinys taip pat gausus ir kitomis žarnynui naudingomis medžiagomis. Čia nenusileidžia ir spirulinos milteliai ir jos nauda, kuri ne tik palaiko gerąsias žarnyno bakterijas, kurios būtinos sveikai imuninei sistemai palaikyti, bet ir turi galingą vitaminų, mineralų ir visaverčių nepakeičiamųjų aminorūgščių mišinį, kuris padeda palaikyti natūralų organizmo imuninį atsaką. Čia spirulina nauda nesibaigia – ji yra gausus prebiotikų polisacharidų šaltinis, o apie jų svarbą žarnynui jau kalbėjome.

Atlikite maisto netoleravimo testą

Jei jaučiate tokius simptomus kaip mėšlungis, pilvo pūtimas, pilvo skausmas, viduriavimas, bėrimas, pykinimas, nuovargis ir rūgšties refliuksas, gali būti, kad kenčiate nuo maisto netoleravimo. Galite pabandyti pašalinti dažniausiai pasitaikančius maisto produktus, sukeliančius netoleravimą, kad pamatytumėte, ar simptomai pagerės. Jei pavyks nustatyti maisto produktą ar produktus, kurie sukelia jūsų simptomus, pakeitę mitybos įpročius galite pastebėti teigiamus virškinimo sistemos pokyčius.

Peržvelkite savo mitybos įpročius

Sumažinus perdirbtų, daug cukraus ir riebalų turinčių maisto produktų kiekį, galima pagerinti žarnyno sveikatą. Be to, valgydami daug augalinio maisto ir liesų baltymų, galite teigiamai paveikti savo žarnyną. Įrodyta, kad dieta, kurioje gausu skaidulinių medžiagų, labai prisideda prie sveikos žarnyno mikrobiomos.

Nr. KMC220082

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: