Pexels.com archyvo nuotr.

Plokščiapadystė – tai liga, kuri kankina tiek jaunus, tiek vyresnio amžiaus žmones. Ilgą laiką buvo manoma, jog tai daugiau estetinė problema. Tačiau dabar medikai teigia – tai rimtas sveikatos sutrikimas ir numoti ranka į tai nereikėtų. Tad, kas žinotina apie plokščiapadystę?

Kaip atrodo plokščiapadė koja tikriausiai nesunku įsivaizduoti. Daug ką pasako pavadinimas.  Sveika pėda turi dvi atramas, kurios sudaro skliautą. Tos atramos – tai kulnas ir pėdos dalis prie pirštų. Kai šis skliautas nusileidžia, jau galima įtarti, jog susiformavo kojų liga – plokščiapadystė. Tuomet iškyla aibė problemų. Sunku išlaikyti pusiausvyrą, nes minėtas skliautas būtent tam ir reikalingas. Jis amortizuoja žmogaus judesius. Be to, kad sutrinka pusiausvyra, dar nukenčia stuburas, kojų sąnariai. Žmogus vaikščiodamas greitai pavargsta, ima skaudėti pėdas, klubus, nugarą. Tokie negalavimai gali sukelti artrozę, skoliozę, netgi venų varikozę. Medikai vardija dar didesnį galimų ligų vystymosi sąrašą: nutukimas, pėdos ar kulšnies traumos, diabetas ar ankstyvas senėjimas.

Ši liga gali būti įgimta arba įgyta. Medikai teigia, jog plokščiapadystės paveldėjimas – gana retas reiškinys. Vadinasi, dažniausiai ji atsiranda dėl tam tikrų gyvenimo būdo faktorių. Didelė rizika, jog ilgainiui gali išsivystyti plokščiapadystė, egzistuoja dirbantiems sėdimąjį darbą. Dėl mažo fizinio aktyvumo pėdos, kulšnies ir raiščių raumenys stipriai susilpnėja ir natūralus pėdos skliautas ima leistis žemyn. Anstvoris, nepatogi avalynė irgi dažni rizikos faktoriai plokščiapadystei formuotis. Taip pat, šiai ligai vystytis gali turėti įtakos ir įvairios traumos, paralyžiai, rachitas.

Kada verta susirūpinti dėl galimos plokščiapadystės?

Jeigu pastebite, kad pėdų skliautai liečia žemę, o atsistojus visiškai nepakyla, kreipkitės į medikus. Dažnai varginantys pėdų skausmai, vidinės dalies patinimas taip pat gali būti pirmieji signalai apie ligą. Kuo anksčiau aptiksite pėdos defektus, tuo lengvesnis ir mažiau skausmingas bus gydymas.

Gydymo būdai, spartėjant medicinos pažangai, esti gana įvairūs. Tik profesionalus medikas gali nustatyti, kaip stipriai pažengusi liga ir koks gydymas tinkamiausias. Patys populiariausi tokie gydymo metodai:

  • Pėdos skliauto stabilizavimo priemonės.Tai prietaisai, mažinantys skausmą ir nepatogumą. Pačios ligos jie nepašalina, tik suteikia daugiau komforto judant.
  • Stabilizuojantys batai. Tai speciali ortopedinė avalynė, kuri prilaiko pėdas.
  • Tempimo pratimai. Žmonės su plokščiomis pėdomis dažniausiai turi trumpesnę Achilo sausgyslę. Todėl fizinės terapijos specialistai parenką atitinkamą tempimo pratimų kompleksą.
  • Chirurginė operacija. Šis kraštutinis gydymas taikomas tik itin stipriai paveikus daugelį organizmo funkcijų ir kenčiant stiprius skausmus. Medikai pabrėžia, jog derėtų susirūpinti jaučiamais plokščiapadystės simptomais kuo anksčiau, kad išvengtumėte chirurginio gydymo.

Tad, nenumokime ranka į savo organizmo siunčiamus signalus ir dažniau tikrinkime sveikatą profilaktiškai. Net jeigu  Jūsų nuogastavimai nepasitvirtins, būsite ramūs dėl savo ir šeimos sveikatos.

Užsakymo Nr. KMC190003

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: