"Dakh Daughters" archyvo nuotr.

Tęsiantis karui Ukrainoje, kaip niekad svarbu palaikyti šalį ne tik parama ir humanitarine pagalba, bet ir susipažinti su didinga ukrainiečių istorija, kultūra bei melodinga muzika. Ukrainiečių muzika dažnai pasižymi ne tik etniniais, bet ir moderniais motyvais, papildytais liaudies instrumentų garsais, kurie dažnai padeda atpasakoti nelengvą šalies istoriją ir karingą kovą dėl laisvės.

Greičiausiai daugelis puikiai atpažįsta ukrainiečių grupę „Okean Elzy“, atlikėją Ivan Dorn ar 2022 metų Eurovizijoje sužibėjusius „Kalush Orchestra“, konkurse pristačiusius jautrią dainą apie mamą, bet tai – tik maža dalis melomanų dėmesio vertų Ukrainos atlikėjų. Ta proga kviečiame jus susipažinti ir savo grojaraštį papildyti mūsų atrinktomis ukrainiečių muzikos grupėmis, kuriose netrūksta teatrališkumo, jaunystės nostalgijos, smagaus etninio chaoso ir revoliucinės dvasios.

5. Teatrališkumo kupina muzikinė patirtis su „Dakh Daughters“

Dramatiškasis „Dakh Daughters“ – Ukrainos muzikos ir teatro projektas, susikūręs 2012 metais Kijeve. Grupę sudaro septynios talentingos merginos, grojančios įvairiais instrumentais ir dainuojančios įvairiomis ukrainiečių kalbomis bei tarmėmis. Savo dainų tekstuose jos dažnai naudoja žinomų autorių, tokių kaip Viljamas Šekspyras, Čarlzas Bukovskis ir Tarasas Ševčenka tekstus. Įdomu tai, kad „Dakh Daughers“ grupės narės taip pat prisideda ir prie kitų garsių ukrainiečių muzikos projektų, tokių kaip „DakhaBrakha“ ir „Perkalaba“. „Dakh Daughters“ grupės pavadinimas kilęs nuo Dakh teatro – šiuolaikinio meno centro, įsikūrusio Kijeve.

Teatralinė-muzikinė grupė, savo pasirodymus atliekanti taip vadinamu „freak cabaret“ žanru, kaskart užburia savo klausytojus neįprastais performansais. Kiekvienas šios grupės pasirodymas, tai tarsi trumpa spektaklio ištrauka, mat pačios grupės narės yra profesionalios aktorės.

Ši grupė yra išties unikali ir gali didžiuotis savo subtilumu, pradedant įspūdingais kostiumais, išraiškingais grimais, baigiant skirtingų instrumentų gausa. Avangardiškumu pasižyminčios merginos, naudoja kontrabosą, fortepijoną, violančelę, gitarą, smuiką ir begalę kitų. Atlikėjų sodrūs balsų tonai, susilieję su skirtingų instrumentų atliekama muzika, sukuria nepaprastą nuotaiką ir palieka neišdildomą įspūdį.

Ukrainiečių grupė išgarsėjo tuomet, kai „Youtube“ platformoje paskelbė muzikinį klipą „Rozy / Donbass“, sukurtą pagal V. Šekspyro „Sonetą 35“ ir ukrainiečių liaudies dainas. Šią dainą „Youtube“ platformoje išgirdo daugiau nei 3 milijonai žmonių iš viso pasaulio. Taip pat atlikėjos išgarsėjo gyvai pasirodydamos per aktyvius Euromaidano protestus, vykusius 2013 metų gruodį.

Dakh Daughters“ koncertuoja ne tik įvairiuose Ukrainos miestuose, bet ir už jos ribų, aplankydamos Lenkiją, Čekiją, Prancūziją, Rusiją ir net Braziliją. Pirmasis grupės studijinis albumas „IF“, išleistas 2016 metais, kritikų įvertintas teigiamai. Naujausias grupės darbas – 2021 metais pasirodęs albumas „Make Up“, turintis 11 melodingų dainų.

Dakh Daughters“ – melomanų ir teatralų džiaugsmas, stebinantis savo lyrika ir dramatiškumu, tad jeigu ieškote unikalių muzikinių patirčių, kviečiame susipažinti su šia merginų grupe!

4. Elektro-folk grupė „Onuka“ ir jos duoklė seneliui

Onuka“ (iš ukrainiečių kalbos išvertus: „anūkė“) – elektro-folk grupė, susikūrusi 2013 metais. Grupę sudaro: Mariya Sorokina (perkusija), Nata Zhyzhchenko (pagrindinis vokalas) ir Daryna Sert (klavišiniai ir pritariamasis vokalas). Grupės naudojamų instrumentų kiekis – itin originalus. Jį sudaro elektroniniai būgnai, trombonai, prancūzų ragai ir Ukrainos liaudies instrumentai bandura ir sopilka.

Įdomu tai, kad grupės pavadinimas – duoklė pagrindinės vokalistės Natos seneliui, kuris gamindavo tradicinius ukrainiečių instrumentus.

Dėl originalaus, modernaus, bet kartu ir tradicijas gerbiančio „Onuka“ skambesio, grupė sulaukia daugybės melomanų dėmesio, o jų debiutinis albumas, išleistas 2014 metais, tapo mėnesio geriausiai parduodamu albumu Ukrainoje.

3. Nuoširdumu trykštantys „5‘nizza“

Daugiau nei du dešimtmečius klausytojus džiuginanti į nieką nepanašiu dainų atlikimu, lyriškais tekstais ir meistrišku žodžių žaismu grupė „5’nizza“ taip pat verta atskiro paminėjimo. „5’nizza“ (iš ukrainiečių kalbos slengo išvertus reiškia: „penktadienis“) – akustinė grupė, susikūrusi 2000 metais Charkove. Grupę sudaro draugai Serhii Babkin (gitara) ir Andrii „Sun“ Zaporožecas (vokalas).

5’nizza“ virtuoziškai derina skirtingus muzikinius stilius – nuo regio, funk, roko iki hiphopo elementų, šie atlikėjai groja viską. Kiekvienas, nors kartą klausęs grupės dainų, nesunkiai atpažins jose „Nirvanos“, Bobo Marlio ir Viktoro Cojaus įtaką (įdomu tai, kad šie legendiniai atlikėjai yra minimi ir „5’nizza“ dainų tekstuose). Ukrainiečių dueto muzika pasižymi nuoširdumu, o žinomiausiose grupės kompozicijose „Jamaika“, „Soldat“, „Strela“ , „I Believe in You“ kiekvienas atranda kažką artimo savo širdžiai bei sugebančio pažadinti jaunystės prisiminimus.

Muzikinis duetas plačiai išgarsėjo 2002 metais, kuomet surengė pasirodymą muzikiniame festivalyje „Kazantip“. Po metų sekė didžiulio populiarumo sulaukęs pirmasis grupės albumas „Pyatnitsa“, o 2005 metais – antrasis „O’5“ albumas. Dar po dvejų metų dėl kūrybinių nesutarimų įrašinėjant trečiąjį albumą grupė iširo. Jos nariai Sergej Babkin ir A. Zaporožec pradėjo solinę karjerą, tačiau netikėtas susitikimas gimtojo miesto gatvėje 2015 metais viską apvertė aukštyn kojomis ir jie nusprendė vėl pradėti groti kartu bei pagaliau, po dešimtmetį trukusios tylos, įrašė savo trečiąjį albumą „КУ“. Įdomu tai, kad Babkinas taip pat yra Charkovo teatro grupės „Theatre 19“ aktorius, o Zaporožecas bando tapti gydytoju pediatru.

Balaklava Blues / © Zahra Saleki nuotr.

2. Revoliucijos dvasia persmelkti „Balaklava Blues”

Baklava Blues“ – muzikinis kolektyvas, kurį įkūrė Markas ir Marička Marczyk, susitikę ir įsimylėję Maidano revoliucijų metu. Jų muzika dažnai persmelkta ne tik 2014 metais vykusios revoliucijos dvasios, bet ir šiuolaikinio žmogaus, kilusio iš karais ir sunkiais išgyvenimais paženklintos šalies išpažintimi bei skausmingų patirčių refleksija. Brandus išgyventos patirties priėmimas per muziką – „Balaklava Blues“ vizitinė kortelė, kuria šie lepina savo klausytojus.

Ukrainos muzikinis kolektyvas taip pat drąsiai eksperimentuoja jungiant ukrainiečių liaudies dainų polifoniją ir įvairias etninės muzikos tradicijas su elektronine šokių muzika, tokia kaip trap, dub step ir kt., kurios susijungia su savitu Ukrainos lygumų bliuzo pajautimu, išsiskleidžiančiu šimtmečius skaičiuojančiose melodijose, papildytose unikaliais balsais.

Įdomu tai, kad revoliucijos dvasia persmelkta ne tik grupės kūryba, bet ir pavadinimas (balaklava – galvos dangalas, dengiantis visą galvą, išskyrus akis). Pasak grupės kūrėjų, balaklavos dengia veidą, bet atidengia sielą. „Ar mes esame fronto linijoje, ar namuose, ar ant scenos – balaklavų niekada iš tiesų nenusiimame. Jūs galite jų vizualiai nematyti, bet tai yra mūsų bliuzas, nematoma tatuiruotė išgraviruota ant mūsų veidų visam laikui“, – apie projekto pavadinimo prasmę pasakoja Markas Marczyk.

Kiekvienam melomanui verta paklausyti ne tik „Balaklavos Blues“ vokalų, bet ir pažvelgti į meninius grupės vaizdo klipus, kuriuose jungiami įtaigūs dokumentikos juostų kadrai iš fronto linijų, archyvinė vaizdo medžiaga ir netgi populiarios sovietinės animacijos fragmentai.

1. Etninis chaosas su „DakhaBrakha“

DakhaBrakha“ (iš ukrainiečių kalbos išvertus: „Paimti/Duoti“) – muzikinis kvartetas iš Kijevo, kurį sudaro atlikėjai Marko Galanevych, Olena Tsybulska, Iryna Kovalenko ir Nina Garenetska. Savo muzikoje „DakhaBrakha“ jungia įvarius etninius stilius, kurie nepalieka abejingų. Jų kuriamas netikėtas, intymus muzikos pasaulis vadinamas „etninio chaoso“ vardu. Būtent etniškumas ir chaosas tampa pagrindinėmis grupės kūrybos sudedamosiomis dalimis, sukuriančiomis savitą muzikos stilių.

Kaip ir aukščiau minėjome, „DakhaBrakha“ grupė susijusi su „Dakh Daughters“ – abi šios ukrainiečių grupės kildinamos iš šiuolaikinio teatro „Dakh“, įsikūrusio Kijeve. Šiuolaikiniam teatrui vadovauja Vladyslav Troitskyi, kuris yra ir grupės „DakhaBrakha“ prodiuseris. Įdomu tai, kad teatro įtaka paliko labai ryškų pėdsaką ir grupės pasirodymuose – jie būna tik gyvi ir visada su originaliais scenos efektais.

Grupės muzika apima ne tik Ukrainos folklorą, bet ir indie roko, pop, punk, hip hopo, avangardo, Balkanų muzikos ir netgi įvairiausių tradicinių instrumentų, atkeliavusių iš Afrikos, Azijos, Arabų ir Vakarų šalių, muziką.

DakhaBrakha“ – didžiausią įspūdį paliekantis Rytų Europos folkloras, mokantis jausmingai apjungti miestietišką avangardą bei kasdienį Ukrainos kaimo gyvenimą. Tautiečiai šią grupę laiko tikru kultūriniu reiškiniu, pritraukiančiu savo agresyviu garsu, kuriame pasiklysta daugybė ritualinių genčių ritmų ir pribloškiančių vokalų. Grupės muzika – įtaigi, mistiška, jungianti dvasingą ukrainiečių liaudies muziką, džiazo ir transo garsus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: