Džo Bidenas tikisi, kad kelionės į Europą metu birželį susitiks su V. Putinu. EPA-ELTA nuotr.

JAV prezidentas Džo Baidenas pranešė, jog per birželio mėnesį vyksiančią kelionę į Europą tikisi susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Tokios mano viltys ir lūkesčiai,“ sakė Baidenas.

Balandį, Baidenas pasiūlė susitikti trečiojoje šalyje ir aptarti kylančią įtampą dėl Rusijos karinių veiksmų prie Ukrainos sienų, elgesį su įkalintu Putino kritiku Aleksejumi Navalnu bei kitus nerimą keliančius aspektus.

Putino patarėjas Jurijus Ušakovas šio viršūnių susitikimo nepatvirtino, tačiau teigė, jog jis planuojamas.

Baideno darbotvarkėje numatytas „G7“ viršūnių susitikimas vyksiantis Jungtinėje Karalystėje birželio viduryje, taip pat ir NATO bei Europos Sąjungos susitikimai Briuselyje, todėl atsiranda ir galimybė surengti atskirą susitikimą su Putinu.

Dalyvauti šiame susitikime susidomėjimą išreiškė Austrija ir Suomija.

Balandį, Vašingtonas iš šalies išsiuntė 10 Rusijos diplomatų, dėl didelio mąsto Rusijos kibernetinės atakos JAV kompiuterių sistemoje ir įsikišimo į 2020 m. prezidento rinkimus. Maskva jiems atsakė tuo pačiu ir iš savo šalies išsiuntė amerikiečių diplomatus.

Baideno administracija pabrėžė, jog santykiuose tarp šalių ji norėtų stabilumo bei, kad Vašingtonas ir Maskva turi bendradarbiauti svarbiose srityse, tokiose kaip branduoliniai ginklai ir klimato krizė.

Po Maskvos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo Vašingtonas paskelbė apie naujas sankcijas Kremliui. Sankcijos buvo skirtos tiems, kurie yra įtariami prisidėję prie Aleksejaus Navalno, šiuo metu kalinčio Rusijoje, apnuodijimo nervus paralyžiuojančiais nuodais.

Tokių drąsių žingsnių JAV ėmėsi po to, kai JAV žvalgybos buvo tikros, kad prie Navalno apnuodijimo medžiaga „Novičiok“ rankas prikišo FSB.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: