Gabrielius Landsbergis. ELTA / Dainiaus Labučio nuotr.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis laišku kreipėsi Lietuvos generalinę prokurorę Nidą Grunskienę, perduodamas jai Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos pateiktą informaciją dėl galimo Ukrainos vaikų neteisėto perkėlimo į Baltarusijos teritoriją ir galimo Baltarusijos valdžios atstovų prisidėjimo prie šio nusikaltimo, praneša Užsienio reikalų ministerija (URM).

Ministras generalinės prokurorės prašo įvertinti, ar pateikiama informacija suteikia pagrindą išplėsti jau vykdomų tyrimų apimtį ar pradėti naujus ikiteisminius tyrimus dėl vaikų atskyrimo, civilių trėmimo ar perkėlimo, taip pat tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimo, kankinimo ar kitokio nežmoniško elgesio su jais ar jų turto apsaugos pažeidimo.

„Neteisėta civilių gyventojų deportacija ar perkėlimas yra veikos, priskirtinos nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams, ir baudžiamos tiek pagal Lietuvos Respublikos (LR) baudžiamuosius įstatymus, tiek pagal tarptautinę teisę.

Tiriant karo nusikaltimus Ukrainoje, svarbu užkirsti kelią nebaudžiamumui, todėl reikia įvertinti ne tik Rusijos, bet ir jos bendrininkės Baltarusijos valdžios atstovų, įskaitant aukščiausius pareigūnus, ir jų kontroliuojamų subjektų galimą prisidėjimą prie vykdomų karo nusikaltimų Ukrainoje ir prieš Ukrainos gyventojus“, – laiške generalinei prokurorei rašo ministras G. Landsbergis.

Prie laiško pridedamuose dokumentuose nurodoma, kad prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą daugiau kaip 2000 Ukrainos vaikų, daugiausia našlaičių, buvo neteisėtai perkelti iš laikinai Rusijos okupuotų Ukrainos teritorijų į stovyklas Baltarusijoje ir tai galimai atliekama Baltarusijos režimo nurodymu ar su jo pritarimu.

ELTA primena, kad Generalinė prokuratūra pernai pavasarį, reaguodama į Ukrainoje prasidėjusius įvykius vasario 24-ąją ir nuolatos bendraudama su Ukrainos ir kitų Europos šalių generalinėmis prokuratūromis, pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, dėl agresijos ir dėl draudžiamų karo atakų.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas vertinant tai, kad Ukrainoje vykdoma karinė agresija ir tarptautinės humanitarinės teisės draudžiamos karo atakos prieš civilius žmones, medikus, griaunami gyvenamieji namai, ligoninės, švietimo įstaigos ir kiti civiliniai objektai, dėl ko žūsta ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

LandTaip pat, vertinant tai, kad karo atakos vykdomos ir teritorijose, kuriose yra didelį pavojų aplinkai ir žmonėms keliantys objektai – atominės elektrinės, radioaktyvaus kuro ir kitokių nuodingų cheminių medžiagų saugyklos, be to, yra grasinama panaudoti masinio naikinimo ginklus.

Suprasdami, kad būtent Ukrainos prokuratūra turi didžiausią teisę baudžiamąja tvarka persekioti asmenis už jų šalyje vykdomą karo agresiją, taip pat suvokiame, kad jiems reikalinga pagalba vykdant tokį baudžiamąjį persekiojimą.

Tyrimo tikslas yra rinkti ir dokumentuoti iš Ukrainos į kitas Europos šalis besitraukiančių žmonių parodymus, rinkti visą įmanomą medžiagą, kuri galėtų būti panaudojama patraukiant kaltus asmenis baudžiamojon atsakomybėn.

Pradėtą ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti tyrimo grupei, sudarytai iš prokuratūros ir policijos pareigūnų.

ELTA

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: