JAV prezidentas Džo Baidenas / EPA-ELTA nuortr.

Aš gerbiu kultūrą, tradicijas ir teisėtų ginklų savininkų susirūpinimus. Tačiau tuo pačiu metu antroji Konstitucijos pataisa, kaip ir visos kitos teisės, nėra galutinė.“, – sakė Džo Baidenas.

Per savo 17 minučių kalbą iš Baltųjų Rūmų, Bidenas pateikė keletą pasiūlymų dėl ginklų draudimo bei asmens patikrinimo prieš įsigyjant ginklą. Dėl daugumo pasiūlymo respublikonai nepritaria, tačiau vos keletas jų ne tik galėtų sulaukti respublikonų palaikymo, bet ir padėtų išspręsti šalies „psichikos sveikatos krizės“ problemą.

„Turime rimtą jaunimo psichikos krizę mūsų šalyje, dėl kurios turime kažką daryti.“ Sakė Džo Baidenas. Vieną iš pasiūlymų JAV prezidentas pateikė, kad turėtų būti uždrausti koviniai ginklai ir didelės talpos šaudmenų dėtuvės, esančios ginkluose. Tačiau jei to padaryti nepavyktų, tuomet turėtų būti padidintas bent asmens amžius, nuo kurio jis galėtų įsigyti ginklą, nuo 18 iki 21 metų. Taip pat buvo pasiūlyta sustiprinti asmens patikrinimą prieš jam išduodant kovinį ginklą bei priimti sustiprintą raudonosios vėliavos įstatymą (angl. Red flag law), kuris leistų tėvams, mokytojams ar kitiems asmenims teisme pasisakyti, jog tam tikras asmuo demonstruoja polinkį į smurtą, grasina ar turi minčių apie savižudybę, kuri keltų pavojų ir kitiems.

Savo kalboje Baidenas taip pat akcentavo, kad nors ir dauguma Senato respublikonų nesutinka su daugeliu jo pateiktų pakeitimų ir net nenori apie juos diskutuoti, tai atrodo nesąžininga prieš visuomenę, kuri kenčia nuo vis pasikartojančių susišaudymų bei nekaltų žmonių mirčių. Taip pat Baidenas žadėjo, kad „niekada nepasiduos“ dėl naujųjų ginklų kontrolės priemonių įtvirtinimo, o nepritarus ir Kongresui tikisi, kad nepasiduos ir dauguma amerikiečių.

„Noriu aiškiai pasakyti, kad tai nėra ginklų atėmimas“, – tvirtino Baidenas, sakydamas, kad jo pasiūlymai nėra susiję su ginklų savininkų šmeižtu. Baidenas kaip tik norėjo pabrėžti, kad atsakingi ginklų savininkai turėtų būti pavyzdžiu, kaip turėtų elgtis kiekvienas ginklą įsigijęs asmuo.

Kalbėdamas apie galimus ir reikalingus pakeitimus dėl ginklų draudimo, prezidentas paminėjo ir vieną prieštaringą teiginį: kad nuo 1994 m. iki 2004 m. galiojęs draudimas devynioms kovinių ginklų kategorijoms, gerokai sumažino susišaudymų skaičių. Tačiau „FactCheck.org“ neseniai atlikta apžvalga parodė kitaip. Pasirodo, kad šis įstatymas ir sumažėję susišaudymų skaičiai buvo tiesiogiai susiję su uždraustais modeliais, kurie susišaudymų metu dažniausiai net nebūna naudojami.

Didžiausias sunkumas su kuriuo susiduriama norint priimti kovinių ginklų uždraudimą yra Senate esančių, beveik vienbalsis respublikonų prieštaravimas, tokiems absoliutiems ginklų prekybos apribojimams. Respublikonai tvirtina, kad kai kurie demokratų pasiūlymai, įskaitant ir reikalavimą tikrinti asmens biografiją norint įsigyti asmeninį ginklą bei apribojimą įsigyti 9 mm pistoletą, neatitiktų konstitucinių reikalavimų, o ir naudos iš tokių įstatymų įtvirtinimo nelabai būtų, norint sustabdyti masines šaudynes ateityje.

„Turime išties suprasti, kodėl taip nutinka vis iš naujo. Demokratai visada siekia apriboti įstatymus gerbiančių piliečių teises, o ne bandyti suprasti, kokia to priežastis. Kol neišsiaiškinsime priežasties, visada gedėsime dėl patirtų praradimų išties nesusidūrę su tikrąja problema. Mūsų darbas yra išsiaiškinti kodėl.“, – sakė teismų komiteto narys Džimas Džordanas.

Kol kas tikėtina, kad pritarimo iš abiejų partijų būtų galima tikėtis padidinus vos vieno, automatinių ginklų įsigijimo amžių. Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris pažadėjo, kad kitą savaitę, kuomet bus balsuojama dėl ​​dviejų Atstovų rūmų priimtų įstatymų, skirtų išplėsti būsimų ginklų pirkėjų asmens patikrinimus, respublikonų ir demokratų senatoriams prieštaraujant, vis tiek stengsis juos įtikinti.

Neužmirškite, jei kada nuspręsite aplankyti Ameriką, jums reikės išsiimti ESTA

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: