Emanuelis Macronas EPA-ELTA nuotr.

Valstybės vadovas, spaudos konferencijoje šia tema, savo proeuropietišką poziciją naudoja kaip politinio skaidymo įrankį 2022 metų prezidento rinkimams. Emanuelis Macronas padarė tai „neabejotina“ savo politinės minties, savo „ideologinės kovos“ dalimi. Europa įtraukiama į prezidento kovą. Čia ji dabar nustatyta kaip pagrindinis kampanijos argumentas.

Nelaukdama sausio 1-osios – datos, kai Prancūzija pusmečiui perims pirmininkavimą Europos Sąjungos Taryboje – šalies vadovas atskleidė didžiuosius Europos prioritetus, kuriuos Prancūzija vykdys savo pirmininkavimo metu.

Valstybės vadovas spaudai atskleidė savo idėjas reformuoti Šengeno susitarimus, patobulinti „klimato paketą“ apmokestinant anglies dioksidą, geriau reguliuoti skaitmeninius milžinus, suderinti minimalų atlyginimą ir atkurti „draugystės su Afrika“ sutartį.

Turime „sukurti Europą, kuri galėtų pati pasirinkti su kuo bendradarbiauti, o su kuo nutraukti ryšius“, – savo kalboje apie dvidešimt penkerius Jacques’o Delorso instituto gyvavimo metus teatre pabrėžė Emanuelis Macronas. Valstybės vadovas, pasiryžęs Europos Sąjungą, iki šiol buvusią ekonominiu ir komercinės prekybos aljansu, paversti politine galia, ir pakartojo savo norą sukurti suverenesnę ir aktyvesnę Europą gynybos srityje. Kalbėta ir apie šengeno erdvės reformą, susijusią su laisvu prekių ir žmonių judėjimu, nes migracijos klausimas vis dar skaldo visas dvidešimt septynias ES nares.

“Apsvarstykime galimybę sukurti šešių mėnesių Europos valstybės tarnybą, kurioje galėtų dirbti visi jaunesni nei 25 metų žmonės”, – sakė Emanuelis Macronas spaudos konferencijoje, surengtoje prieš Prancūzijos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai. Pasak valstybės vadovo, tai gali būti “universitetiniai ar mokymosi mainai”, “stažuotė ar asocijuota veikla”. “Tikiuosi, kad galėsime pradėti konkrečiai ir nuoširdžiai įgyvendinti šią iniciatyvą”, – sakė jis.

Europos Sąjunga – “skaitmeninė jėgainė”. Prancūzija sieks, kad būtų sukurti Europos fondai, skirti finansuoti pradedančiąsias įmones ir kitus “skaitmeninius veikėjus”, sutelkiant institucinius investuotojus.

Šengeno reforma. Valstybės vadovas paragino Europą, kuri “žino, kaip apsaugoti savo sienas” migracijos krizės akivaizdoje, ir nurodė keletą reformų, įskaitant Šengeno erdvės reformą. “Sienų apsauga yra esminė sąlyga tiek siekiant užtikrinti europiečių saugumą, tiek priimti migracijos iššūkį ir išvengti tragedijų, su kuriomis susidūrėme”, – aiškino Prancūzijos prezidentas.

Dėl kitų klausimų jau ne kartą pranešė apie savo tikslus. Visų pirma kalbama apie Europos minimalaus darbo užmokesčio idėją, kuria siekiama nutraukti mokesčių dempingą, taip pat apie skaitmeninių platformų reguliavimo dokumentų rengimą ir galbūt apie anglies dioksido mokestį prie sienų, t. y. mokestį, kuriuo apmokestinami Europos aplinkosaugos kriterijų neatitinkantys už ES ribų esantys produktai.

Sąsaja su prezidento rinkimais. Valstybės vadovas patvirtino savo pasiryžimą padaryti šį šešių mėnesių pirmininkavimo laikotarpį “naudingą”, net jei jis turės tiesioginės įtakos balandžio mėn. vyksiančių prezidento rinkimų ir birželio mėn. vyksiančių parlamento rinkimų kampanijai.

Tačiau per Prancūzijos pirmininkavimo Europos Sąjungai laikotarpį, vadinamą PFUE, kurį nutraukia balandžio 10 ir 24 d. vyksiantys prezidento rinkimai, sunku įsivaizduoti, kad Paryžiui pavyks pakeisti padėtį. Briuseliui stengiantis sukurti reglamentus, Prancūzijos pirmininkavimas pirmiausia sieks priminti prancūzams, kad „Europa yra tam, kad juos saugotų“, – aiškina prezidento patarėjas.

Po Emanuelio Macrono kalbos apie Prancūzijos pirmininkavimą Europos Sąjungai (FPEU), EELV kandidatas į prezidentus Yannickas Jadot’as per “France 2” pareiškė apgailestavimą, kad “daug kalbų”, bet “nieko konkretaus”, pavyzdžiui, dėl pesticidų. “Norėčiau, kad Respublikos Prezidentas, užuot pradėjęs nuo Europos baimės dėl imigracijos, pakalbėtų su mumis apie investicijas ir klimatą”, – pridūrė jis, primindamas, kad Prancūzija, kuri nuo sausio 1 d. (ir dar šešis mėnesius) pirmininkaus ES Tarybai, buvo pasmerkta teismų dėl nesėkmingos kovos su visuotiniu atšilimu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: