© Mykolo Kleck / kleckas.lt nuotr.

LGBT (trumpinys, vartojamas apibūdinti lesbietėms, gėjams, biseksualams ir transeksualams) teisės ir vieta po saule yra nuolatinių diskusijų Europoje ir Lietuvoje taikinys.

Europoje vis dar egzistuoja nuolatinė priešprieša  tarp LGBT palaikančių žmonių ir konservatyviosios visuomenės dalies. Diskusijos kyla tiek dėl vienos lyties žmonių santuokos ar galimybės tokioms poroms įsivaikinti, tiek dėl gėjų ir lesbiečių paradų, tiek dėl šeimos sampratos apskritai. Pastaruoju metu šios kovos svarstyklės Europoje pradėjo svirti į LGBT pusę – vyksta vis daugiau teigiamų pokyčių.

Italijoje – netikėti pokyčiai

Visai neseniai, 2015 m. sausį, Romos miesto taryba pritarė tos pačios lyties asmenų partnerystę pripažįstančiai civilinės metrikacijos pataisai. Jeigu vienalytė pora yra įregistravusi santuoką kitoje, tai legaliai leidžiančioje šalyje, Italija pripažins santuoką galiojančia ir įrašys tokią sąjungą į naujai sudarytą registrą. Romos meras Ignazio Marino tokį žingsnį pavadino istoriniu ir dėkojo šią pataisą palaikiusiems tarybos nariams: „Šiandien Italijos sostinė pasiuntė pasauliui žinią, kad mūsų mieste visų žmonių meilė svarbi vienodai. Todėl noriu pasidžiaugti šiuo svarbiu žingsniu, kuris parodo ne tik pilietiškumą bei žmogišką pagarbą, bet ir Italijos siekį lygiuotis į kitas pagrindines Europos šalis, su kuriomis mus sieja bendra istorija ir kultūros politika.“

Homoseksualių porų santuokos pradėtos registruoti dar 2014 m. pabaigoje įvairiuose Italijos didmiesčiuose – Romoje, Milane, Bolonijoje ir Udinėje, nepaisant Italijos vidaus reikalų ministro draudimo ir įsakymo anuliuoti, o ne pripažinti tokias sąjungas. Milano meras Giuliano Pisapia prasitarė, kad už šio įstatymo nesilaikymą jam yra grasinama baudžiamąja atsakomybe. Tačiau Italijos didmiesčių vadovai teigia, jog Italija yra Europos Sąjungos šalis, negali ignoruoti ES sutarčių ir privalo teisiškai pripažinti kitose šalyse įteisintas santuokas.

© Mykolo Kleck / kleckas.lt nuotr. 

Jungtinėje Karalystėje – mokykla nepritampantiems

Jungtinėje Karalystėje, Mančesteryje, planuojama atidaryti vidurinę mokyklą, skita LGBT moksleiviams. Tai būtų pirmoji tokio tipo įstaiga šalyje. Miesto centre mokykla bus atidaryta po trejų metų, tikimasi bent 40 bendrojo lavinimo vidurinėse mokyklose nepritampančių homoseksualių, biseksualių bei transeksualių moksleivių. Taip pat bus sukurta 20 papildomų vietų mokytis neakivaizdžiai (tiems, kurie nenorės nutraukti mokslų bendrojo lavinimo mokyklose).

Organizacijos „LGBT Youth North West“ atstovai teigia, kad mokykla nebus skirta tik kitokios seksualinės orientacijos jauniems žmonėms – ją galės lankyti visi norintieji. Viena mokyklos steigimo iniciatorių Amelia Lee nusiteikusi itin pozityviai: „Mes gelbėjame gyvybes. Nepaisant įstatymų, kurie turėtų ginti įvairaus tipo patyčių, tiesa ta, kad homofobinės ir tranfobinės patyčios mokyklose vis dar dažnas reiškinys. Jaunuoliai, iš kurių tyčiojamasi, jaučiasi izoliuoti ir vieniši. Jie ima praleidinėti pamokas, vis dažniau pagalvoja apie savižudybę“. Tokių patyčių žalą yra įrodę ir mokslininkai – jos neigiamai veikia jaunų žmonių psichinę sveikatą, tyrimai parodė aiškias sąsajas tarp nuolatinių ilgalaikių patyčių ir depresijos, nerimo, socialinės izoliacijos, miego sutrikimų.

Tokios mokyklos steigimui pritarė ir Mančesterio miesto taryba, skyrusi nemažą dalį steigimui reikalingų lėšų. „LGBT Youth North West“ tikisi, kad LGBT moksleiviams skirtų mokyklų ilgainiui atsiras ir kituose šalies regionuose.

© Mykolo Kleck / kleckas.lt nuotr. 

Airijos sveikatos apsaugos ministro atvirumas

Š.m. sausio 18 d. Airijos sveikatos apsaugos ministras Leo Varadkaras paskelbė, kad yra homoseksualus. Jo teigimu, tai neturės įtakos politinių sprendimų priėmimui – kaip ir iki šiol, jis vadovausis visuomenės interesais. „Galiu drąsiai kalbėti apie savo seksualumą, tačiau taip buvo ne visada. Neslėpiau to, bet ir neskelbiau viešai. Nenoriu, kad apie mane sklandytų gandai, nes tai – tik mano asmenybės dalis“, teigė politikas.

2015 m. gegužės mėn. Airijoje vyks referendumas dėl tos pačios lyties asmenų santuokos įteisinimo. Išankstinės apklausos rodo LGBT pergalę – daugiau nei 88% apklaustų airių teigė balsuosiantys už vienalyčių santuokų įteisinimą. Civilinės partnerystės įstatymas Airijoje priimtas 2011 metais.

Pirmieji Izraelio žingsniai lygybės link

Izraelyje įstatymų leidėjai parengė ir priėmė naują lyties teisinio pripažinimo įstatymo projektą, pagal kurį transseksualus asmuo galės asmens tapatybės dokumentuose pasikeisti lytį be lyties keitimo operacijos. Projektu buvo siekiama pripažinti lygias visų translyčių piliečių teises, nereikalaujant atlikti sudėtingų operacijų. Tokią įstatymo pataisą nuspręsta priimti po Izraelio generalinio prokuroro pavaduotojos Dinos Zilberio ir šalies Vidaus reikalų, Sveikatos apsaugos bei Teisingumo ministerijų atstovų susitikimo. Izraelis šiuo įstatymo priėmimu prisijungė prie kitų šalių, turinčių tokį patį teisinį reguliavimą lyties keitimo dokumentuose klausimu: Danijos, JAV, Argentinos.

Rusija – teisiniame akmens amžiuje

Rusija nenustoja teikusi akibrokštų pasauliui. Sausio pradžioje paskelbusi, kad nebeišduos vairuotojo pažymėjimų transseksualiems asmenims, užsitraukė Europos Tarybos ir pasaulio bendruomenės nemalonę. „Žmonių diskriminavimas šiais pagrindais yra Europos žmogaus teisių normų pažeidimas. Rusijos vyriausybė dar labiau blogina jau ir taip priešišką LGBT asmenims atmosferą šalyje. Raginu Rusijos valdžios institucijas nedelsiant panaikinti šias taisykles įteisinusį įstatymą“, – pabrėžė ET Žmogaus teisių komisaras. Vėliau radusi pasiteisinimą – kad tai galios tik lėtinį psichinį sutrikimą turintiems asmenims – Rusija vis tiek išlaiko savo, kaip homofobiškos šalies, įvaizdį. Reikėtų pastebėti, kad translytiškumas dabartinėje Pasaulio sveikatos organizacijoje vis dar yra klasifikuojamas kaip psichikos sutrikimas.

Taip pat, Rusijos vyriausybės atstovai yra pateikę siūlymą, kad filmai „teršiantys šalies kultūrą, kėsinasi į tautos vienybę ir konstitucinės santvarkos pamatus“. Šalies LGBT teisių organizacijų teigimu, tai galutinis cenzūros LGBT atžvilgiu įtvirtinimas. Organizacijų aktyvistai susirūpinę, kad tai dar vienas išpuolis prieš LGBT asmenis šalyje: „Priėmus tokį įstatymą, mes būsime ištrinti iš Rusijos filmų ir kultūros“. Rusijos kultūros ministras V. Medinskis pakvietė kultūros institucijas bei žiniasklaidos priemones „puoselėti valstybės bei visuomenės stiprybę stiprinant tautos istorijos pagrindu diegiamas vertybes.“

© Mykolo Kleck / kleckas.lt nuotr. 

Požiūris į LGBT Lietuvoje

Nors situacija Lietuvoje po truputį gerėja, tolerancijos daugėja, tačiau iki vienodų teisių visiems piliečiams dar toli. Pats šviežiausias įvykis, parodantis, kad dar turime kur tobulėti – M.A.M.A apdovanojimų ceremonija. Jos metu apdovanojimą metų grupės nominacijoje turėjęs įteikti asociacijos LGL vadovas Vladimiras Simonko, net nepasakęs žodžio buvo nušvilptas ir palydėtas homofobiškais šūksniais. Lietuvos atlikėjai neslėpė nustebimo tokiu auditorijos elgesiu.

Teisinė situacija Lietuvoje LGBT atžvilgiu taip pat nepavydėtina. Tikimasi, kad vieną dieną realybe taps lyties keitimas dokumentuose be lyties keitimo operacijos, civilinė partnerystė ir santuoka. Taip pat, šiuo metu diskriminacija darbo vietoje dėl „lytinės tapatybės“ ir „lyties raiškos“ Lietuvos teisinėje sistemoje nėra draudžiama. ES Pagrindinių teisių agentūros atliktos ES LGBT respondentų apklausos duomenimis, 38% translyčių asmenų Lietuvoje patiria diskriminaciją darbovietėje, o 52% jaučiasi diskriminuojami darbo paieškų metu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: