ĮSPĖJIMAS! Šis straipsnis neskirtas jaunesniems kaip 18 metų skaitytojams.

„Femen“ – tarptautinis feministinis moterų aktyvisčių judėjimas, žinomas dėl itin provokuojančių protestų apsinuoginant. Jų veiksmus lydi ir oficialūs pareiškimai tinklalapyje ir interviu spaudoje. Nuo pat įsikūrimo pradžios bandoma ieškoti atsakymų, kas yra „Femen“ ir ko jos siekia savo akcijomis? Kodėl merginos, kurios teigia, kad kovoja už moterų teises, staiga rengia politinius protestus?

„Femen“ įkūrė Anna Hutsol su dviem draugėmis Inna Shevchenko ir Oksana Shachko, Chmelnitsky mieste, Ukrainoje, tačiau persikėlė į sostinę Kijevą, norėdamos sudominti platesnę visuomenę. Jos nusprendė, kad norint kovoti su seksualiniu Ukrainos moterų išnaudojimu, reikia feministinio aktyvumo. Išskirtinis judėjimo bruožas – protestavimas apnuoginus krūtis ir gėlių vainikai ant galvų – tapo globaliai atpažįstamu ženklu kovoje prieš patriarchizmą, islamizmą, fašizmą, prekybą žmonėmis, prostituciją. „Femen“ save apibūdina kaip sekstremiztinį judėjimą, kurio pagrindinis ginklas kovoje su patriarchatu yra nuogos krūtys. Judėjimo tikslas – sugrąžinti radikalujį feminizmą į kovą prieš  socialinę, ekonominę bei politinę nelygybę.

„Femen“pirmiausia išgarsėjo 2008 metais protestuodamos prie sekso turizmą ir prostituciją Ukrainoje. Pagrindinis protesto šūkis tuo metu buvo „Ukraina – ne viešnamis“. Taip Femen sureagavo į vieną Naujosios Zelandijos radijo laidą, kurios metu buvo siūloma dalyvauti konkurse, laimėti kelionę į Ukrainą ir išsirinkti ukrainietę žmoną. Femen protestais pavyko atkreipti pasaulio žiniasklaidos dėmesį, konkursas buvo atšauktas ir ši radikalaus feminizmo grupė tapo žinoma visame pasaulyje. Nuo tada Femen protestavo prieš korupciją, diskriminaciją ir įvairias patriarchizmo formas. Šiuo metu Femen grupės veikia daugiau nei dešimtyje valstybių, keturiuose žemynuose. Daugiausiai palaikančiųjų Femen yra Vokietijoje ir Prancūzijoje.

Protestas prieš lytinės prievartos įstatymo pakeitimus Prancuzijoje / Femen.org archyvo nuotr.

Judėjimas siekia sukurti įtakingiausią ir veiksmingiausią kovojančią moterų sąjungą pasaulyje. Jų tikslai: drąsos ir asmeninio pavyzdžio dėka inicijuoti visuotinį moterų įstatymą dėl patriarchato, išprovokuoti atvirą konfliktą ir atskleisti agresyvų antihumanišką elgesį, įvesti šiuolaikinėms moterims aktyvaus pasipriešinimo blogiui ir kovos už teisingumą kultūrą. Jos reikalauja visiško prostitucijos, kaip žiaurios moterų išnaudojimo formos, sunaikinimo, kriminalizuojant klientus, investuotojus ir prekybos organizatorius. Teigia, kad tai yra plačiausias ir ilgalaikis genocidas prieš moteris. Taip pat jos tikisi, kad pavyks visuotinai ir visiškai atskirti bažnyčią nuo valstybės ir uždrausti bet kokioms religinėms institucijoms kištis į šiuolaikinį moterų pilietinį ir lytinį gyvenimą.

Protestas prieš krikščionika politiką / Femen.org archyvo nuotr.

Nuo savo veiklos pradžios 2008 m., „Femen“ sukūrė daugybę protestų ir istorijų apie feministinį pasipriešinimą. Tai sutelkė moteris visame pasaulyje kurti filialus. Veržtis apsinuoginus į Vatikano centrą, Šv. Petro bazilikos aikštę, popiežiaus balkono link, kad iškeltum plakatą „Laisvę moterims“, neva taip protestuojant prieš Vatikano primetamą viduramžišką moters misijos sampratą, apsinuoginti prie Paryžiaus Triumfo arkos prieš iškilmingą ceremoniją, skirtą 100-osioms Pirmojo pasaulinio karo pabaigos metinėms, siekiant demaskuoti ceremonijoje dalyvavusių pasaulio lyderių veidmainystę arba išbėgti į Eliziejaus laukus tuo metu, kai jais važiavo užsienio valstybių vadovų kortežai, mėginti pavogti kūdikėlio Jėzaus statulą iš Šv. Petro aikštės, rėkiant: „Dievas yra moteris“…. Tai tik keli ryškiausių protestų pavyzdžiai.

Protestas prieš Ukrainos Prezidentą Vienos pokylyje / Femen.org archyvo nuotr.

Tarptautinis moterų judėjimas „Femen“ teisėtai veikia demokratinėse visuomenėse ir nelegaliai veikia diktatoriškų režimų kontroliuojamose šalyse. Įregistruota kaip tarptautinė organizacija dabar siekia legalizuoti nacionalines „Femen“ grupes visame pasaulyje. Šiandien judėjimą atstovauja nacionaliniai skyriai visoje Europoje ir jis yra suinteresuotas nuolatiniu naujų vietų kūrimu, įtraukiant naujas aktyvistes. Moterys sekstremistės rengiamos Ukrainos ir Prancūzijos judėjimo sukurtuose mokymo centruose. Judėjimą valdo koordinavimo taryba, į kurią įeina organizacijos įkūrėjos ir iškiliausios aktyvistės.

Protestas prieš barjerus Ukrainai įstoti į Europos Sąjungą / Femen.org archyvo nuotr.

Femen protestai dažniausiai būna visiškai netikėti teisėsaugai. Protestus stebintiems žmonėms ne retai kyla šypsena matant kaip policijos pareigūnai stengiasi sulaikyti pusnuoges moteris. Femen aktyvistės dažnai sumušamos, įkalinamos ir sulaukia grasinimų mirtimi, tačiau nepanašu, kad tai stabdytų šio judėjimo veiklą ar išgąsdintų pačias protestuotojas.

Protestas prieš Silvio Berlusconi / Femen.org archyvo nuotr.

„Femen“ aktyvistės klausiamos, kodėl nusirenginėja, atsako: „Norime atkreipti dėmesį. Jeigu būsime apsirengusios, mums nepavyks sudominti žmonių. Mūsų apsinuoginimo akcijos veikia kaip šokas – žmonės sustoja, atkreipia dėmesį ir tada mes pateikiame mūsų reikalavimus. Iš pradžių mes rengėme akcijas nenusirenginėdamos, tačiau į mus niekas nekreipė dėmesio, tada nusprendėme veikti radikaliai. Mes neturėjome daug pinigų, neturėjome žmonių, bet matėme, kaip televizijoje ir žurnaluose kas nors pardavinėjama pasitelkiant seksualumą, nuogą kūną. Tad ir pasakėme: nereikia pardavinėti kūno, reikia jį panaudoti kovai, protestams.“

Protestas prieš Religijos karą prieš vaginas / Femen.org archyvo nuotr.

Femen protestavo Vatikane, kur aktyvistės paleido raudonus dūmus, kai buvo renkamas Popiežius, norėdamos pabrėžti „kruviną Bažnyčios istoriją“, prie Europos Parlamento Briuselyje jos gynė homoseksualių žmonių teises, Berlyno filmų festivalyje protestavo prieš moterų genitalijų apipjaustymą Afrikoje, Maskvoje prezidento rinkimų dieną protestavo prieš Putiną, Paryžiuje Davos ekonominio forume metu pabrėžė ekonominę nelygybę.

Protestas bažnyčioje / Femen.org archyvo nuotr.

Vienas Femen protestų buvo reakcija į Tuniso Femen narės, kuri paviešino nuotrauką, kuriose buvo apsinuoginusi, internete, areštą ir įkalinimą. Femen narės apsinuoginusios protestavo priešais Tuniso Teisingumo ministeriją. Šioje akcijoje dalyvavo Femen aktyvistės, kurios yra Prancūzijos ir Vokietijos pilietės, nes buvo žinoma, kad jos gaus geriausią diplomatinę pagalbą, kuomet bus areštuotos. Krūtines apnuoginusios protestuotojos skandavo šūkius prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kuuomt jis kartu su A.Merkel stebėjo naujo „Volkswagen” automobilio pristatymą vienoje pramonės mugėje. Tada judėjimo aktyvistės apnuogino savo krūtis ir pradėjo skanduoti „Išdulkinkit diktatorių!”

Protestas prieš Marie Le Pen Prancūzijoje / Femen.org archyvo nuotr.

Šių metų spalio 6 dieną, Paryžiuje Montparnaso kapinėse, lyjant lietuj, ant plikų krūtinių baltomis raidėmis buvo užsirašiusios: „Nenorėjau mirti“, „Aš jį palikau, jis mane nužudė“. Vykdydamos šį simbolinį žygį, siekė atkreipti dėmesį į 114 nužudytų moterų. „Primename, kad dauguma šių moterų prieš nužudymą buvo smurto šeimoje aukos, joms grasino, bet jos buvo perspėjusios pilietinę visuomenę, policiją, teisingumą. Šiandien svarbiausia pradėti girdėti moteris. Mes norime, kad vyriausybės, teisėjų, policijos mobilizacija būtų dar stipresnė. Visi mes esame potencialios smurto šeimoje aukos“, – teigė aktyvistė Inna Shevchenko.

Protestas prieš homofobiją Ukrainos Radoje / Femen.org archyvo nuotr.

Dar vienu, naujausiu protestu, pasmerkė seksualinį moterų užpuolimą, kuomet, apsiginklavusios gesintuvais ir dėvinčios gaisrininkų drabužius, nuvyko pas Paryžiaus armijos ministrą pasmerkti prieš dešimt metų jauną merginą Julie išprievartavusius ugniagesius. Po aštuonerių metų tyrimo patriarchalinė teisėja nusprendė, kad tai nebuvo prievartavimas, tarsi ji duotų sutikimą. „Kaip 12-15 metų mergaitė gali sutikti, kad ją išprievartautų daugiau nei dvidešimt vyrų?“, – rašoma oficialiame „Femen“ tinklalapyje. Iš pradžių „Facebook“ blokavo „Femen“ puslapį, nes įtarė, kad jis buvo pornografinis. Be to, „Femen“ savo puslapyje parodė nemažai provokuojančių vaizdų, įskaitant ir tokį, ​​kuriame grupės aktyvistai laiko grandininį viršn Vladimiro ir Maskvos patriarcho Kirilo galvų. Organizacijai buvo pradėtos kelios baudžiamosios bylos dėl kaltinimų „chuliganizmu“ ir „valstybės simbolių išniekinimu“. Be to, daugumą „Femen“ aktyvistų policija suima po kiekvieno protesto. Kritikai pareiškė, kad „Femen“ nariai yra labiau suinteresuoti savireklama, o ne tikra reforma, jie sumenkina jų protestų priežastis. Daugiausiai kritikos sulaukiama dėl apsinuoginimo, kadangi teigiama, kad tokia taktika nėra itin tinkama kovoti su idėja „moteris kaip seksualinis objektas“.

Protestas vaškinių figurų muziejuje

Visgi, aktyvistės yra pasirengusios atlaikyti visas prieš jas vykdomas represijas, jos pasižymi ypatinga feminizmo jėga, galima sakyti, kad jos tarsi šiuolaikiškas bebaimių ir laisvų amazonių įsikūnijimas. Inna Shevchenko – viena iš tarptautinio judėjimo „Femen”, naudojančio topless protestą, kaip būdą kovoti už moterų moterų teises, lyderių sko:  „Mes tikime, kad moterų pavergimas prasidėjo nuo jų seksualumo pavergimo, todėl todėl manme, kad teisėta naudoti savo išlaisvintą seksualumą, kaip moterų visame pasaulyje išsivadavimo simbolį.”

Inna Shevchenko / Femen.org archyvo nuotr.

„„Femen“ yra feministė mergaitė su ukrainietišku ženklu ir gėlėmis plaukuose, šūkiais ant plikos krūtinės ir patogiais batais, kad bėgtų ir darytų veiksmus gatvėse“, – apie judėjimą kalbėjo viena iš įkūrėjų, prieš metus savo valia iš gyvenimo pasitraukusi Oksana Shachko.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: