Donaldas Trumpas / EPA-ELTA nuotr.

FTB, gavę kratos orderį, apieškojo Donaldo Trampo Mar-a-Lago vasarnamį Palm Byče, Floridoje. Tiriama, ar buvęs prezidentas, baigęs savo kadenciją, nepasielgė netinkamai su slaptais dokumentais atgabendamas juos į savo vasarnamį Floridoje.

Trampas patvirtino, kad FTB agentai apsilankė Mar-a-Lago, ir teigė, kad „jie netgi įsibrovė į mano seifą“. Tuo metu, kai tai vyko, jis buvo Trampo bokšte, Niujorke.

Krata prasidėjo ankstyvą rytą. Teisėsaugos pareigūnai, atvykę į vietą, atidžiai apieškojo Trampo kabinetus ir asmeninius kambarius.

Baltieji rūmai tikino, kad jiems nebuvo pranešta apie šią kratą. Pasak vyresniojo Baltųjų rūmų administratoriaus, Prezidentas Džo Baidenas apie kratą Mar-a-Lago sužinojo tik išgirdęs apie ją per žinias.

– Netinkamu būdu perkelti slaptus dokumentus yra federalinis nusikaltimas. Taigi jeigu davėte priesaiką, tai bus įvardijama kaip nusikaltimas, – teigė Elė Honig, buvusi FTB darbuotoja, valstijos kaltintoja.

Baltųjų rūmų mažumos lyderis, Kalifornijos respublikonas Kevinas Makartis rašė, kad jam „jau gana“.

– Teisingumo departamentas nepaprastai įžūliai ir agresyviai politikuoja, – rašė respublikonų lyderis. – Kai respublikonai perims Baltuosius rūmus, mes nedelsdami patikrinsime šio departamento veiklą, faktus ir nepaliksime jokių taškų ant „i“.

Tačiua Baltųjų rūmų inspekcijos komiteto, kuris tiria Trampo disponavimą dokumentais, vadovas kreipėsi į Teisingumo departamentą, kad šis „išsamiai ištirtų“ buvusio prezidento veiklą su svarbia informacija.

– Prezidentai prisiima rimtą pareigą ginti JAV nacionalinį saugumą, taigi tokie įtarimai, kad buvęs Prezidentas Trampas rizikavo šalies saugumu netinkamai disponuodamas slapta informacija, turi būti tiriami po padidinamuoju stiklu, – teigė demokratų partijos atstovė Niujorke Karolina Maloni.

Tam, kad būtų galima gauti kratos orderį, tyrėjai turėjo įrodyti teisėjui, kad nusikaltimas yra labai tikėtinas, o jo įrodymai paslėpti Mar-a-Lago, Trampo Palm Byčo vasarnamyje.

– Norint gauti kratos orderį, tyrėjai ne tik turėjo pateikti kaltinimą, daugybė kaltintojų turėjo ne tik pritarti iškeltiems kaltinimams, tačiau jiems pritarti turėjo dar ir daugelis kitų aukščiausių teisėsaugos atstovų – netgi pats generalinis prokuroras, – teigė buvęs Teisingumo departamento advokatas Darenas Fairstounas.

– Tai, kad FTB birželį įtarė Trampą vis dar disponuojant slaptais dokumentais savo vasarnamyje, o po poros mėnesių grįžo su kratos orderiu, mane verčia tikėti, kad agentai turi rimtų įrodymų, kad Trampas su savo komanda negrąžino slaptų valstybinių įrašų ir net neketina jų perduoti į archyvus, – teigė nacionalinio saugumo advokatas Bredlis Mosas.

Jeigu išaiškės, kad Trampas iš tiesų pažeidė įstatymą disponuodamas slaptais dokumentais, kai neturėjo teisės to daryti, remiantis JAV įstatymais jam gali būti uždrausta „dalyvauti bet kokiuose JAV politiniuose rinkimuose“. Tačiau šie įstatymai vis dar nėra galutinai įtvirtinti, kadangi nėra aiškiai nuspręsta, ar jie neprieštarauja Konstitucijai. Kadangi Konstitucijoje kandidatams į rinkimus yra nustatyti tam tikri reikalavimai, t. y. norint diskvalifikuoti kandidatą iš tolesnių rinkimų jis turi pereiti atskirą apkaltos procesą, kai kas tvirtina, kad Kongresui šio įstatymo nepakaks kandidatui į prezidentus pašalinti.

Jeigu federalai ieško tik tų 15 dėžių slaptų dokumentų, kuriuos, įtariama, buvęs Prezidentas Donaldas Trampas, 2021 m. sausio mėnesį baigęs savo kadenciją iš Baltųjų rūmų su savimi iš Baltųjų rūmų į savo vasarnamį Mar-a-Lago, tuomet minėto reido priežastis yra ne slaptų dokumentų turinys, tačiau faktas, kad jie laikomi netinkamoje vietoje. Agentai greičiausiai neatskleis nešvarių Trampo darbelių praeityje, tačiau pats dokumentų disponavimas privačioje nuosavybėje jau yra nusikaltimas.

Vis dėlto tai, kad Trampas teisiškai persekiojamas dėl neteisėto dokumentų disponavimo, o ne mėnesius trukusio bandymo suklastoti rinkimus, kuris galiausiai baigėsi agresyviu puču, panašu į absurdą. Šis Teisingumo departamento tyrimas dėl Trampo 15 dėžių primena tą kartą, kai FTB pagaliau sugebėjo nuteisti Al Kaponę už mokesčių vengimą.

Tačiau šioks toks atskaitomumas prieš įstatymą geriau nei jokio. Gali būti, kad agentai siekia Trampui iškelti lengviausią įmanomą bylą, kad prieitų prie daugiau informacijos. Reidas įvyko po sausio 6 d. komiteto susirinkimų, kai buvo atskleista svarbios informacijos apie Trampą, kad jis iš anksto žinojo apie riaušes ir joms pritarė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: