Marius Čepulis / Karolio Kavolėlio nuotr. / Fotobankas.lt

Erkės yra labai svarbios ir naudingos, triušiai – vieni iš drąsiausių gyvūnų, skruzdėlynuose gyvena vien patelės, o Lietuvoje jau žiemoja ir meškos. Šias ir daugybę kitų mažai kam žinomų lietuviškos pavasario gamtos paslapčių žinomas gamtos fotografas, mokslininkas Marius Čepulis atskleidžia fotopaskaitoje. Unikalius kadrus, padarytus užsimaskavus tykant miške, fotomenininkas paskaitoje praturtina mokslu grįstomis istorijomis apie mūsų šalies gamtą.

Ši paskaita – tai antros pagal dydį šalyje sumanios televizijos ir neriboto šviesolaidinio interneto paslaugų tiekėjos „Cgates“ dovana klientams ir Lietuvos visuomenei, raginanti prisiminti, kad mus supa ypatinga, išsaugojimo tikrai verta gamta.

Cgates“ šiemet pristatė „žaliąjį internetą“ – iš atsinaujinančių išteklių gaunamą energiją naudojantį ir dėl to žalos gamtai nedarantį internetą, kurį įmonė tiekia visiems savo klientams.

Prognozuojama, kad 2025-aisiais internetui sunaudosime penktadalį visos žmonijai reikalingos elektros energijos. Jau šiuo metu šis skaičius viršija 10 proc., o karantino metu poreikis internetui ypatingai išaugo, tad privalome prisiimti atsakomybę ir užtikrinti, kad visa mūsų naudojama energija būtų žalia.

Įmonės veikloje atsisakėme popieriaus naudojimo, įvesdami pasirašymą tik elektroniniu arba mobiliu parašu, per pastaruosius trejus metus investavome daugiau nei 20 mln. eurų į tinklo įrangos atnaujinimą, vienu iš svarbiausių kriterijų laikydami mažesnių elektros energijos sąnaudų užtikrinimą“, – teigia įmonės vadovas Tomas Burovas.

Ieškodamas geros nuotraukos, apsimeta ir gulbe, ir arkliu

Visą pavasario gamtos gyvybę – nuo grybų iki žinduolių – savo darytomis nuotraukomis bei istorijomis pristatęs M. Čepulis paskaitoje dalinasi ir savo darbo ypatybėmis. Norint nufotografuoti laukinius gyvūnus, svarbu prie jų priartėti nepastebėtam, o tai – iššūkių kupina užduotis.

Norint priartėti, reikia trijų dalykų: būti nematomam, taigi, užsimaskuoti, būti tyliam, tai yra – judėti be garso ir būti neužuodžiamam.

Todėl svarbu visada eiti prieš vėją, vėjas turi pūsti jums į veidą. Kitu atveju žvėrys iš karto jus užuos ir dings. Taip pat reikėtų nesiprausti su kvepiančiu šampūnu ar muilu, nesikvėpinti, neliesti benzino ar kitų aštriai kvepiančių medžiagų. Dar geriau būtų įlipti į kokį nors stumbro ar šerno „blyną“.

Norint eiti tyliai, reikia vaikščioti takais ir į mišką lįsti tik jau išgirdus gyvūnus. Mišku tyliai praeiti žmogui yra beveik neįmanoma“, – sako fotografas.

M. Čepulis paskaitoje dalinasi patarimais, kaip privilioti elnią, pasakoja istorijas, kad artindamasis prie gyvūnų yra apsimetinėjęs ir gulbe, ir arkliu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: