EPA-ELTA nuotr.

Pietų Korėjos elektronikos milžinė LG iš savo išmaniųjų televizorių ištrynė „Current Time“ programėles Rusijoje ir Baltarusijoje, sakydama, kad taip elgiasi vykdydama Rusijos žiniasklaidos reguliavimo institucijos „Roskomnadzor“ nurodymą.

LG pareiškime teigiama, kad „Roskomnadzor“ „taikė sankcijas“ programoms, todėl bendrovė „laikinai“ pašalino jas iš abiejų šalių „Rusijos vyriausybės prašymu“.

Priežastis, kodėl „Roskomnadzor“ įvedė sankcijas, nebuvo nurodyta, tačiau Rusija jau kelis mėnesius griežtai stabdo nepriklausomą žiniasklaidą.

Roskomnadzor nurodė Rusijos žiniasklaidai skelbti tik oficialių šaltinių pateiktą informaciją. Ji taip pat uždraudė žiniasklaidos priemonėms kovas Ukrainoje vadinti „karu“ ar „invazija“, o liepė jas vadinti „specialia karine operacija“.

RFE/RL kartu su VOA valdomas rusakalbių tinklas „Current Time“ ir RFE/RL Rusijos tarnyba atsisakė vykdyti reikalavimus cenzūruoti jų reportažus, vadindami juos sąžiningais ir tiksliais.

„Tai gėdingas „LG Electronics“ žingsnis. Kol daugelis kitų tarptautinių bendrovių Rusijoje laikosi principingos pozicijos, LG nusprendžia tapti Kremliaus cenzūros bendrininke ir pašalina „Current Time“ išmaniosios televizijos programėlę iš savo „App Store“, – reaguodamas į tokį sprendimą sakė RFE/RL prezidentas Džeimis Fly.

Šis LG žingsnis žengtas praėjus mažiau nei trims savaitėms po to, kai du didžiausi Rusijos socialiniai tinklai – „VKontakte“, kuris žinomas kaip „VK“ ir yra laikomas didžiausia Rusijos socialinės žiniasklaidos bendrove, „Odnoklassniki“, taip pat „Yandex.Zen“, kuris yra Rusijos paieškos milžinės „Yandex“ padalinys, užblokavo „Current Time“ ir RFE/RL Rusijos tarnybos turinį.

Bendrovės tuo metu teigė, kad „Roskomnadzor“ pateikė prašymą po to, kai Generalinė prokuratūra pareiškė, kad „Current Time“ ir „RFE/RL’s Russian Service“ socialiniuose tinkluose, taip pat jų internetinėse tarnybose paskelbtoje medžiagoje rasta „melaginga visuomeninės reikšmės informacija, kuri gali sukelti grėsmę piliečių gyvybei ir (arba) sveikatai, taip pat grasina sutrikdyti socialinę tvarką ir (arba) visuomenės saugumą“.

Neseniai „Roskomnadzor“ taip pat uždraudė kelias naujienų svetaines, įskaitant „Meduza“ ir „Dožd“, taip pat populiarius socialinius tinklus, tokius kaip „Facebook“, „Instagram“ ir „Twitter“, kad rusai negalėtų skaityti vyriausybės nepatvirtintos informacijos apie karą.

Nepriklausomos informacinės agentūros Rusijoje jau daugelį metų patiria spaudimą, daugiausia dėl dešimtmetį galiojančio „užsienio reikalų agentų“ įstatymo.

Tačiau prezidentui Vladimirui Putinui neseniai pasirašius įstatymą, kuriuo kriminalizuojamas „melagingos“ informacijos apie karą Ukrainoje skelbimas, o nuteistiesiems gresia iki 15 metų kalėjimo, vis daugiau Rusijos ir užsienio žiniasklaidos organizacijų sustabdė savo naujienų sklaidą šalyje, atšaukė savo korespondentus ir pakeitė informacijos antraštes su anoniminiais vardais.

Šie apribojimai Rusijoje yra griežčiausi nuo Sovietų Sąjungos laikų.

Kelios RFE/RL, BBC, „Current Time“ ir kitų žiniasklaidos priemonių interneto svetainės taip pat buvo užblokuotos dėl, Rusijos reguliuotojų teigimu, klaidingų pranešimų.

Be to, „Roskomnadzor“ ėmėsi blokuoti užsienio socialinių tinklų bendroves, tokias kaip „Facebook“ ir „YouTube“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: