Pexels.com archyvo nuotr.

Specialiosios komisijos tyrimas atskleidė nuo 2900 iki 3200 kunigų pedofilų ar kitų bažnyčios narių, sakė Jean-Marc Sauve ir pridūrė, kad tai „minimaliais apskaičiavimais“.

Komisijos ataskaita turėtų būti paskelbta antradienį po dvejų su puse metų tyrimų, pagrįstų bažnyčios, teismo ir policijos archyvais, taip pat apklausus liudytojus.

Sauve, vyresnysis Prancūzijos valstybės tarnautojas, teigė, kad 2500 puslapių apimties ataskaitoje bandyta kiekybiškai įvertinti tiek pažeidėjų, tiek aukų skaičių.

Joje taip pat išnagrinėta „mechanizmai, ypač instituciniai ir kultūriniai“ Bažnyčioje, kurie leido pedofilams likti, ir pateikta 45 pasiūlymai.

Prie tyrimo prisidėjęs aukų asociacijos „Parler et Revivre“ („Kalbėk ir gyvenk“) vadovas Olivier Savignac sakė „The Associated Press“, kad apskaičiuotas aukų skaičius ataskaitoje siekia 216 000.

„Tai pražūtinga, nes santykis tarp 216 000 ir 3 000 yra vienas agresorius ir 70 aukų. Tai kelia siaubą prancūzų visuomenei, katalikų bažnyčiai “, – sakė jis.

Nepriklausomą komisiją 2018 m. Įsteigė Prancūzijos vyskupų konferencija (CEF) ir nacionalinė kongregacijų konferencija (CORREF), reaguodama į daugybę skandalų, sukrėtusių Bažnyčią Prancūzijoje ir visame pasaulyje.

Jos susiformavimą taip pat įtakojo popiežiaus Pranciškaus priimtas kodeksas, įpareigojantis tuos, kurie žino apie seksualinę prievartą Katalikų Bažnyčioje, pranešti apie tai savo viršininkams.

Komisijos, kurią sudaro 22 teisės specialistai, gydytojai, istorikai, sociologai ir teologai, užduotis buvo išnagrinėti įtarimus dėl dvasininkų seksualinio priekabiavimo prie vaikų nuo pat 1950m.

Pexels.com archyvo nuotr.

Pradėjusi savo darbą, ji paprašė liudytojų parodymų ir įkūrė karštąją telefono liniją, o vėliau pranešė, kad per ateinančius mėnesius jie gavo tūkstančius pranešimų.

EITP prezidentas vyskupas Ericas de Moulinsas-Beaufortas per susitikimą su jo vyskupijos parapijiečiais sakė, jog baiminasi, kad ataskaita atskleis „reikšmingus ir bauginančius skaičius“.

Bažnyčios valdžios žinia kunigams ir parapijoms prieš savaitgalio mišias įspėjo, kad ataskaitos paskelbimas bus „atšiaurus ir rimtas momentas“, reikalaujantis „teisybės ir užuojautos“.

Sauve’as lapkritį sakė, kad įtariamų pedofilinių atvejų bylų tyrimai „praietyje buvo klaidingi“. Jis sakė, kad „labai rimta, jog galėjo būti keletas institucijų ir bendruomenių, kuriose galėjo būti sistemingai piktnaudžiaujama“.

Tačiau daugeliu atvejų teisinės bausmės mažai tikėtinos, nes nusikaltimai įvyko prieš galiojančius Prancūzijos senaties terminus, ir lieka neaišku, kokių veiksmų pati bažnyčia imsis prieš pažeidėjus.

Tikimasi, kad ataskaita bus atidžiai išnagrinėta Vatikane, kur popiežius šį klausimą iškėlė rugsėjo mėnesį susitikdamas su Prancūzijos vyskupais.

Tikiuosi, kad būsime priversti susidoroti su šiais įvykiai, kad ir kokie niūrus jie būtų, kad galėtume imtis būtinų priemonių“, – sakė CORREF konferencijos pirmininkė Veronique Margron.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: